türk kahvesi konusuna gelince; sağlam bir kahve içicisi şöyle tanımlamıştı;
"bir kahvenin alabileceği en kötü şekil"
bu lafı ettikten sonra ;
"father (papaz olur kendileri), bugüne kadar içtiğin hangi kahvenin ardından fal baktırabildin?"
tümcesini kurmuştum.
evet türk kahvesinin ağır, tok içiminin yanında sosyal olarak da artısı mevcuttur.
az kahve içmedik.
Haltetmiş söyleyen. Açıklayayım:
Kahve içeceği, su ve kavrulup öğütülmüş kahve çekirdeklerinin bir süre aşna fişne olması ile ortaya çıkar. Şimdii, bu etkileşimi arttırmanın 3 yolu vardır:
1. Sıcaklık. Ne kadar sıcak su, o kadar ateşli etkileşim
2. Süre. Sıcak su ne kadar uzun süre kahve ile etkileşimde kalırsa, o kadar koyu olacaktır.
3. Kavrulma. Kahvenin tadı, daha doğrusu içindeki aromatik bileşikler, kavrulunca ortaya çıkıyor. Ama eğer çok kavurursanız, elinizeki kahveyi digerlerinden ayıran aromatik bileşikleri yok edersiniz. O yüzden amele kahve çekirdekleri iyi kavrulur.
Bu noktada espresso ve Türk kahvesi, bu üç parametrenin iki uç spektrumunu temsil etmekte:
Espresso: Kaynar buhar, çok kısa sürede, iyi kavrulmuş ve orta öğütülmüş çekirdeklerin, basınçla arasından geçmeye zorlanır.
Türk kahvesi: Soğuk su, kaynatılıp tüketilene kadar, çok ince öğütülmüş ve
az kavrulmuş kahve ile sürekli bir arada bulunur.
Problem nerede?
Problem kavrulmada. Türk kahvesi az kavrulur. Filtre veya espresso için kavrulmuş kahveyle Türk kahvesi çok acı olur. Malesef piyasadaki Türk kahvelerinin çoğu aşırı kavruluyor. Ana sebep te (bence) kahve çekirdeklerinin kalitesiz olması. Türk kahvesi için kavrulan kahve açık kahverengi olur, koyu değil.
Aslında kahvenin makbul hali de az kavrulmuş halidir. Çok kavrulan tüm kahveler birbirine benzer. Ancak filtre ve espresso yöntemiyle, az kavrulmuş kahvenin tadı çekirdekten yeterince çıkmaz. O yüzden Türk kahvesi pudra kıvamında öğütülür. Böylelikle kaliteli çekirdeklerin karakteristiğini oluşturan aromatik bileşikler, sudan kaçamazlar.
Orta kavrulmuş kahveyle Türk kahvesi zehir zemberek olur, ki zaten çoğumuz zehir zemberek içiyoruz Türk kahvesi diye... Bilakis az kavrulmuş kahveyle yapılan filtre kahvesi de asidik ve gövdesiz olur.
Bi daha biri öyle bilir bilmez ahkam keserse, Türk kahvesi hakkında ileri geri atıp tutarsa nazikçe anlatırsınız

---------- Mesajlar birleştirildi - 18:43 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:28 ----------
Ben her gün french press ile filtre kahve demliyorum. Buna ek olarak moka pot olarak bilinen italyan espresso cezvesi ilede güzel tatlar çıkıyor.
Moka pot, hazırlanıp hazırlanmaz hemen, ve özellikle sütle birlikte içilirse güzel oluyor. Ancak biraz bekleyince hemen ekşiyor. Sebebi de Moka pot'un yapı olarak yeterince yüksek sıcaklık verememesi. Makineler buhari deli gibi ısıtıp verebiliyor. Kahve daha gövdeli oluyor ve uzun süre tadını koruyor. Moka pot daha çok çabucak bir içimlik hazırlamak için sanki. Zevkli, işlevsel, güzel de oluyor, ama kahveyi uzun sürede tükettiğim için kaliteli filtre makineye geri döndüm şahsen.