14 gün olmuş konuya yazmayalı.
14 gün içinde baya şey değişti. Uzun uzun yazayım. Zaten bu konuya bir daha uzun uzun yazamayacağım.
1 Ocak 2018 yılın ilk gününde Madrun sürüşü vardı. Dün akşamdan atölyeye koyduğum gayet güzel çalışan motoru çalıştırmak istedim. Bi türlü çalışmadı ateşleme gitmiş yine. Bende kızdım motoru orda bıraktım. Bi nevi küstüm yani.
Ben Scooter tesisatı çektim malum. Gerçi CG'De çeksem farketmez. O motorların çevirdiğ devir belli. 7-8 bin. MZ çok yüksek devir çeviriyor özellikle açık hava filtresi ile. Orjinalle oda 8 çeviriyor. E bende devirli sürüyorum habire bi yerleri bozuyor. Devir saatinde 12 filan görüyordum sonra oda gitti bozuldu saat.
Önce statör bozuldu. Onu hallettim bahsettiğim günde beyni yakmış. Bende en son kızdım bıraktım. Zaten amacıma ulaşmıştım bu projede. MZ olarak iyi kötü baya zaman kullandım. Motor hakkında bayada bilgi sahibi oldum. Bi tane düzgün bi motor alayım yol yapmaya ve normal zamanlardada kullanmaya diye düşündüm. Tulpar'ıda artık arazide filan kullanırım diyordum sadece. Aslında MZ'in pek sorunu kalmadı. Bi karbüratör bulsam bide ateşlemeyi düzeltsem yeterli. Ama ben motordan sıkıldım iyice. Başlangıç motoru olarak kullandım. Hem motosiklet sürmeyi öğrendim. Hemde motor mekaniği sökme takma gibi şeylerde baya seviye atladım.
Başladım ilanları karıştırmaya. Bayada forumda araştırma yaptım. Benim amacıma uygun olan motor aslında Tenere. Hatta İzmir'de bir tane vardı çekme belgeli toplanacak halde. Onu aradım biri gelecekmiş haftasonu. O kaldı. Bikaç motor daha aradım. En son KTM'lere bakıyordum. KTM'nin büyük motorlarına zaten hastayımda benim umudum olmadığından pek bakmıyorum. Çünkü KTM'ler baya pahalı oluyor.
Bi ilan buldum. Açıklamayada her türlü 4t motorla takas olur yazmış. Aradım konuştuk dedim böyle böyle. Olduğu gibi anlattım motoru. Takasta kabuıl edersen orjinale çevirip veririm diye. Konuştuk anlaştık benim motoru 3e saydık onunkini 8. 5 üste vereceğim. Bence gayet mantıklı. Bide o model KTM tam bana özel yapılmış gibi. KTM 640 adventure motor. Dağ tepe gezmek için ideal. Konforsuz olsada uzun yoldada gider. Oda arazide vurup kırmaya motor almak istiyor. Yani takas ikimiz içinde çok uygun. Dört ayağımın üstüne düştüm kısaca.
Neyse işte geri bende işlemlere başladım. Eski motoru takacağım üstüne. Bide aldığım parçalar vardı onlarıda takıp vereyim dedim.
Kuyruk için Asya 200gy grenajından almıştım. Zonghsene uygunu yoktu. Onu ölçtüm büyük geldi.
Bantla işaretledim kesmek için.
Alttaki parçayı hızlı yapıştırıcı ile yapıştıracağım. Ortadan kestiğim parça.
İlk müsait zamandada MZ alt takımını aldım üzerinden.
Sonrada motoru komple soydum.
Sanayiye gittim. Önce yıkayıp yağlardan arındırdım.
Yerlerini ayarlayıp motoru koydum üzerine.
Önceden söktüğüm demiride öne kaynattım. Koruma olarak kullansın alacak kişi.
Öndende tekrar bağlantı verdim boru kaynatıp.
Zincir muhafazası almıştım onunda yerini ayarlayıp taktım.
Bunlarıda yeni almıştım. Benimkiler kırıktı pek düzeni yoktu. Motoru alacak kişiye kısmetmiş.
Motora komple yeniden tesisat çektim. Eski tesisatı baya karıştırmışım. Artık elektirik işinde usta sayabilirim kendimi.
Motorun işi bitti. Çalışması vs gayet güzel. Birkaç gün bu haliyle bindim. MZ'e gerçekten kesinlikle yetişemez. Hiç güç yok bunda.
Maceranın nasıl son bulduğunuda buraya koyayım bari.
Haftasonu motoru Kocaeli'ne götürüp takas etmeyi planladık. Cumartesi gecesinden yola çıkıp pazar gününüde orda değerlendirelim istedik. Daha önceden açtığım gezi başlıklarında bahsettiğim Çapan ile gideceğiz. Forino marka arabası var bi şekilde sığdıracağız ona.
Motorun önünü söktük sığsın diye.
Çapan çok düşünceli. :mrgreen:
O iş tamam.
Motoru yükledik çıktık yola. Yolda oyalanarak gittik acelemiz yok zaten. Hatta sabaha karşı uykumuz gelince çektik kenara uyuduk hiç zorlamadık.
KTM'yi sabah ilk gördüğümde aşık oldum. İlk görüşte aşka inanır mısınız? :mrgreen: Aslında çoğu kişiye göre tipsiz bi motor olabilir. Ama bence ayrı bi çekiciliği var. Zaten benim hoşuma giden belli başlı motorlar var. KTM olmasa tenere alırdım.
Motoru tekrar orda toplayıp ayaklandırdık. Çalıştırdım teslim ettim.
Sonrada KTM'yi sığdırmak için plan yapmaya başladık. Fiorino gerçekten ufak bi araç. Doblo tipinde olsada ondan kısa. Arka koltuğu zaten sökmüştük. Ön koltuktan geriye 140 cm yer var. Motor 200 cm. Hiç olacak gibi değil. Baktık olmuyor öndeki yolcu koltuğunuda söktük orda. :mrgreen:
Motorun sığması için birazda onu sökmek gerekti.
Çapan'ın yol arkadaşı. :mrgreen:
Takas ettiğimiz kişinin adı Ali. Sağolsun çok güzel ağırladı bizi. Yatacak yerimizi ayarladı. Yedirdi içirdi. Onlada hatıra olsun diye bi fotoğraf çekmiştik. Motor sayesinde tanıştık sık sık konuşuyoruz.
Satış işlemlerini Pazartesi günü halledip yola çıktık. Benim yerim biraz konforsuz oldu ama neyse. Ön koltuğu arkaya emaneten koyup oturdum. KTM inceleye inceleye bitirdim yolu. :mrgreen:
Beraber çok maceram olan, benim için yeri bi başka olan, arkadaşlar arasındaki namıyla zongşen'i tabiri caizse atıp geldim.
Yaptıklarımdan açıkcası pişman değilim. Çok şey öğrendim geçen zaman içinde. Çok güzel şeyler yaşadım. Ha arızaydı şuydu buydu derken kötü günlerde oldu ama onlar önemli değil.
MZ motoru ve şasesi kaldı. Onları parça parça satabilirim aslında. Ama satmak yerine müsait bi zamanda klasik olarak toplamayı düşünüyorum. Tabi önce bi ruhsat plaka uydurmak lazım ona. Sonrasında inşallah gerisi gelir. Önceliğim KTM'yi biraz toparlamak. Ufak tefek eksikleri var ve birde boya istiyor.
Konuyu 4 Haziran'da açmışım. Kaba hesapla sekiz ay olmuş. Düşününce bayada uzun sürmüş. Bu tarihten önce pek fazla bilgim yoktu motosiklet hakkında. Ama şimdi baya şey öğrendim. Ve çoğu kişi uzak dur desede KTM'den korkmadım. İşin içinden çıkabileceğimi düşünüyorum.
Bu zaman dilimi içinde çok kişiyle tanıştım. Bu forumdan çok kişiyle forum dışında konuşuyoruz. Sosyal medya üzerinden. Ve hangi şehire gittiğimde kimi arayacağımı biliyorum. Nasipse yüzyüzede görüşeceğim, bi çayını içeceğim insanlar var. Aynı şekilde bende Aksaray'a gelince beklerim. Kim olursa olsun motosiklet sevdalısı olması yeterli.
MZ kullanıcıları ile tanıştım mesela. Yüzyüze görüştüğüm sürekli konuştuğum insanlar var. Ve şunu anladım MZ Jawa gibi eski tip motorların gerçekten aşıkları var. Adamlarınki farklı bi tutku. Başka motorlarda böyle marka fanatikliği görmedim açıkcası.
Konuyu takip eden, destek olan herkese teşekkürler.
Sürç-i lisan ettiysem affola.