Okuduklarım ya da okumakta olduklarım mevzusuna girersek oradan çıkılmaz, binin üzerinde okumuşum, geçenlerde kütüphaneyi saymaya kalkıştım da

. (Gidip gelmeyen de onlarca kitap var, hala üzülürüm onlar için)
An itibariyle 4 kitabı bir arada okuyorum. Yok övünmüyorum, aslında tek tek okumak daha zevkli, benimki aç gözlülük, eskiden tek tek okurdum son yıllarda cozuttum en az iki kitabı aynı anda okumazsam kesmiyor :bounce:

. Tabii genellikle konuları birbirine benzer ya da birbirini tamamlar kitaplar oluyor bunlar. Nadiren çok alakasız da oluyor. Evde akademik bir şey okurken, vapurda roman ya da çizgi roman okumak gibi.
Dünya klasiklerinin en önemlilerini okul yıllarımda okumuştum, şimdilerde çizgi romanları çıktıkça onların çizgi romanlarını topluyorum. Hani çocuğumu bunlarla kitaba heveslendirir miyim diyerekten. Son dönemse popüler bilim ağırlıkla gidiyorum ve Carl Sagan külliyatını deviriyorum, bunca zaman nasıl okumamışım diye hayıflansam da neyse ki çoğunu okudum son 1 yılda. Yanına da çocuk gelişiminden, mindfullnes'a, stres'le başa çıkmadan, tarihe, dine, oradan çizgi romana, ütopya ve distopyalara dalıp çıkmalar yapıyorum. Sonum 46 nolu koğuş gibi görünüyor olsa da ben halimden gayet memnunum. :queen::santa::cherry: Bu arada okumak, merak etmek, sorgulamak ya da derin düşünmek insanı delirtmez, niyetiniz varsa beklemeyin yani.:cherry:
Kitap okumak hobi değil bana göre, bir ihtiyaç, hayatın bir parçası, yemek içmek, zıçmak gibi, hatta helada okumak çok zevklidir tavsiye ederim. Ben okumazsam kendimi eksik ve kötü hissedenlerdenim, hatta helada kabızlığa da iyi gelebiliyor okunan şeye göre:queen:. Yok bunun bilimsel ispatı yok, totomdan uydurdum.:cherry:
Kitap okuma diye bir hobiye de inanmam, çünkü kitap okumak - genellersek okumanın kendisi zaten - ciddi bir iştir ve ihtiyaçtır. Buna alışkınsanız o ihtiyacı, eksikliği hissedersiniz.
Aşağıya ise buradaki arkadaşları yani motosikletçileri ilgilendirecek kitapları listelediğim blog linkimi atayım:
http://mymotorcycleexperience.blogspot.com.tr/2010/09/motosiklet-kitaplg.html
Detaylara tek tek girersem iş uzar. Okuyoruz işte, okumak lazım, kutsal kitabını bile ana dilinde okuyup anlamayan bir toplumda "niye lazım, gerek yok google var" diyenler çıkacaktır. Ama bunu diyenlerin bazılarını tanıyorum, google'a bile yeterince başvurmayan, başvurduğunda da okumadıkları için neyi arayacaklarını bilmeyen tipler.
Aslında sadece okumak ve okuduğunu anlamak bile hayatta bir adım öne geçirebiliyor insanı. Bunu yıllar önce rahmetli babamın hastalığı zamanında, iki hastane arasında koştururken, sadece duvarlardaki duyuru ve yönlendirmeleri okuyarak işlerin nasıl kolaylaştığını ve yüzlerce insanın bunu yapmadığı için yanlış sırada saatlerce beklediğini, boşuna kat kat deli danalar gibi dolandığını görerek idrak etmiştim. Halen de herhangi bir devlet dairesinde sık sık fark ederim.
Okumak sanıldığı gibi pahalı bir şey de değil, ben bunu kabul etmiyorum, bu olsa olsa okumamanın bahanesi olabilir. Kitaplığımdaki dünya klasiklerinin önemli bir kısmını MEB kitabevlerinden öğrenci harçlıklarımla almıştım yıllar önce.
Neyse, bak okumanın kötü bir yanı var, biraz çeneni düşürebiliyor ve yazarken de işi fazla uzatabiliyorsun, anlatacak çok şeyin oluyor çünkü.

haa bak bir de bu forumda bile kim okuyordur kim o kadar okumuyordur anlayabiliyorsun, az buçuk insan sarraflığı yapabiliyor insanda. Yukarıda yazan arkadaşların bazılarının iyi bir okur olduklarını ben önceden tahmin etmiştim mesela, yazdıkları bunu ele veriyordu çünkü.
Hadi kaçtım ben.
NOT: Çok okuyan mı çok gezen mi daha çok bilir? sorusu tavuk ve yumurta ikilemi gibi bir şey değildir, zira her ikisini de yapan en güzel insandır.

---------- Mesajlar birleştirildi - 20:36 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:17 ----------
NOT2: Hadi bilhassa gençlere bir kaç tavsiye de bulunayım. Sıralama rastgeledir,önem sırasına göre değildir.
1 - Karanlık bir dünyada bilimin mum ışığı - Carl Sagan (her gencin okuması lazım)
2 - Yaratıcı aklın sentezi - Server Tanilli (bu kitap lise ve üniversitede, okumaya ciddi olarak başlamış gençler için ilk okunacaklardan biridir bana göre, çünkü nasıl okuyacağınızı anlatıyor esasen)
3 - (Casusluk seviyorsanız) Şibumi - Trevanian ve devamını yazan Don Winslow'dan Satori tabii ki. Adam nasıl Trevanian gibi yazmış la, dedirtti bana.
5 - Gazap Üzümleri - John Steinbeck
6 - Kutsal İsyan - Hasan İzzettin Dinamo (Çok ciltli tek bir roman ama kurtuluş savaşını bu kadar detaylı anlatan başka şaheser yok gibi) Devamı da çok ciltli Kutsal Barış.
7 - Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı - Robert M. Pirsig. Yazarını geçenlerde kaybettik. Hayatımda iz bırakan kitaplardandır, dikkat motosiklet temalı felsefe kitabıdır, felsefe ile alakanız yoksa beğenmeyebilirsiniz. Finali yürekten vurur.
8 - Dostoyevskinin tüm eserleri ve bilumum Rus Edebiyatı klasikleri.
9 - Bertrand Russel - Sorgulayan Denemeler
10- Yabana Doğru - John Krakauer (In to the wild adlı filmin kitabı ülkemizde de mevcut, film de kitap da müthiştir, gençlere mutlaka tavsiye.
11 - Oğuz Atay - Tutunamayanlar ve tüm eserleri. "Beyaz Mantolu Adam" hikayesini bulun okuyun, belki internette bile vardır.
12 - Yerli klasikler sayılabilecek, Ömer Seyfettin, Reşat Nuri, Sait Faik, Ahmet Hamdi Tanpınar ve pek çok Osmanlı son dönem ve cumhuriyet ilk dönem yazarları.
Şiir sevenlere mutlaka Nazım, Attila İlhan, Metin Altıok, Necatigil, Ataol Behramoğlu, Edip Cansever Ve tabii ki Can Yücel baba. Daha sayarım da siz bi bunları okuyun hele.:bounce:
Bu liste bitmez, bunlar bilhassa ne okuyayım diyen gençlere ve henüz okumamışlara idi.
Al işte bak gene uzattım, sözde kısa kesecektim.
Haa bak inanın ya da inanmayın ne olursanız olun ama mutlaka ve mutlaka sağlam, güvenilir bir çevirisinden Türkçe Kuran-ı Kerim. (Hatta bir kaç çeviriden bi kaç kez okunabilir).
Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk'unu da sadeleştirilmiş bir metinden ekleyin listeye derim.
Şimdi harbi kaçtım işte.