Bayadır fotoğraf eklememişim. Bu geçen süre içinde boş durmadım baya yol katettim. Şimdi müsaitim Neşet Ertaş'ı açmışım. Hava güzel keyfim yerinde. Yazayım biraz.
Pazar günlerinin vazgeçilmezi artık. Önce motorla uğraşılacak sonra uzak yerlere gidilip motor denenecek.
Yağ kaçıran yerler vardı. Yağ pompası iptal depoya yağ koyuyorum. Ama yağ pompasını sökünce ordan motor yağı basıyor. Takarken dişini denkgetirememişim ortadanda kırıldı. Bende sıvı conta ile iyice yağlayıp taktım. İnşallah bir daha kaçırmaz.
Başka bir gün elektirik işleriyle uğraşayım dedim. Görünürlük önemli malum. Kamyonlarda kullanılan far var. Tabi traktör vsde takılıyor. Ondan önceden almıştım elimde vardı. Onu takmak istedim.
Öndeki korkuluğu deldim oraya takacağım.
Takılmış hali.
Farın arkasından aldım elektiriğini. Uzuna bağladım. Uzunu yakınca sağdan soldan yanıyor farlar. Eskiden marş olan düğmeyede selektör bağlamıştım. Ondada çalışıyor. İyi oldu ama sarı ampülün yanıp sönmesi geç oluyor. Flaş gibi patlamıyor yani. Bi araya beyaz led ampül takacağım.
Eski kornayı sökerken sacını yırtmıştım. Yeniden delik açtım korna bağlamak için.
Böyle sac olmazsa korna istenilen sesi vermez. Yani direk sağlam bi yere takılmaz korna. İlla titremesi lazım.
Kornayıda korkuluğun ön tarafına taktım.
Sonra motoru denemek istedim. Konya yolunda Aksaray'a 50 km mesafede Eşmekaya kasabası var. Anayol üstünde. Orda Köfteci Kardeşler dinlenme tesisi var. Kamyoncu lokantası. Çocukluğumdan beri o yola çıkınca orda köfte yerim. Türkiye'yi gezdim öyle güzel köfte yapan yeri görmedim. Motora binmek için bahane lazım. Sırf köfte yemeye çıktım o yola.
Aksaray sanayisinde yazları Ali Dayı çıkar ortaya. Mavi arabasıyla limonata satar. Organik olur ve aşırı güzeldir. Buz gibi içilir tadı başka yerde bulunmaz. Ali dayıylada bi fotoğraf çekindik. Yolunuz Aksaray'a düşerse sanayide biraz turlayın Ali dayıyı görürseniz içmeden gitmeyin. :mrgreen:
Ordan Konya yoluna düştüm. Bi gürültü geldi. Baktım kornalar kırılmış. :mrgreen: Benim oraya takarken hesaplayamadığım birşey varmış. Frene basınca tekerlek iyice yaklaşıyor ön tarafa. Az bişey direksiyonu kırıp frene basınca kornaya takılıyor kırıyor. Ona canım sıkıldı döndüm geri. Zaten motorda istediğim performansta değildi.
Buda öndeki farların gece görünüşü.
İnternetten birşeyler sipariş etmiştim onlar geldi.
Marş kolu için lastik.
Eksozun giriş yerine conta.
El için rüzgarlık aldım. Ama bunu takamadım. MZ koluna göre ayarlı sonuçta. Bendekine uymadı. Bi ara altına silme demirden parça yapıp takacağım. Demir hem koruma için hemde bunu takmak için.
Grenajları kaç defa söktüm taktım bilmiyorum. 6000 devirde patırdama var diye söylüyordum. Bobini değiştirip çözmek istedim. Orjinal MZ bobini taktım.
Sonuç patırdama devam ediyor. Değişen birşey olmadı.
Ogünde Selime tarafına gezmeye gittim. İnsanlardan uzak böyle bir yerde alınan keyif bi ayrı. Çok sevdiğim bir dizide Behzat Ç final bölümünde "benim arabam var istediğim yere giderim" diyordu. Benimde motorum var istediğim yere gidiyorum. Arabanın girmediği yerler. Ve insanların bile girmek istemediği yerler. Hayat bana güzel.
Burasıda Narlıgöl. Motoru denemiştim yine. Eskiye nazaran eksozdan sonra çok iyi oldu. Ama hala istenilen performansta değil.
Burasıda ıhlara vadisi. Dünya'nın en büyük ikinci kanyonu.
Avans ayarı yüzünden olduğuna emindim. Başka hiç bir yere bakmıyordum patırdama yüzünden. Önceden karbüratörle uğraşıp sorunu eksozda bulmuştum. Tecrübe olmamış demek ki. Eksoza bakmıyorum sürekli avansı kurcalıyorum.
Çevirip çevirip deniyorum. Bazı yerlerde güzel. Bazen hiç çalışmıyor. Bazen eksoz patlatıyor. Bazende karbüratörün ordan patlatıyor.
Güzel bir olay geçti başımdan onuda burda anlatmak istiyorum.
Dün arkadaşla motorlarla Narlıgöl'e gittik yine. Hem piknik yapalım hemde orda kaplıcalar var yüzeriz diye. Yolda karbüratör iğnesini en yukarıya aldım. Yani iğne en aşağı gelecek şekilde. Gidişte rampalarda çok zayıftı. Az yakmıştır ama güçsüzdü. Narlıgöl'e gidince orda geri en alta aldım.
Orda biz arkadaşla oturuyoruz mangalla uğraşıyoruz. Bi çocuk geldi. Selam verdi. Sonra "nasılsın abi" filan diyerek girdi muhabbete. Oturdu yanımıza. Sanki yıllardır tanışıyoruz. Hiç bozuntuyada vermiyoruz.
Çocuk motorlara çok ilgili. Baya muhabbet ettik. Bi bakışta anladı "abi bu MZ motorumu" diye sordu. Valla helal olsun çoğu kişi bilemez. 13 yaşında çocuk herşeyi biliyor maşallah.
Çocuk birde bizi tebrik etti ekipman giyiyoruz diye. Köylerinde kask bile takan yokmuş. Çok kaza oluyormuş filan. Baya konuştuk.
Yakınlarda Gülağaç diye ilçe var ordanmış. Babası araba ustası. Buda orda çalışıyor. Okulla arası pek yok. "Abi işim hazır zaten" diyor. Babasının mesleğinde devam edecekmiş. Tabi şu aralar iştende baya kaytarıyormuş fırsat buldukta kaçıyormuş dükkandan. :mrgreen:
Çok zorladık yemek yemedi yeni yemişler. Meyvesuyu filan içti gitti. Bi saat durmuştur yanımızda baya sohbet ettik. Az sonra elinde közlenmiş mısır ile geldi. Sağolsun bizi düşünmüş getirmiş. Birde fotoğrafını çektik Ali'nin. Gülağaç'a gelirseniz illa çayımızı için dükkanda dedi. Babasıda çağırmış gelsinler diye.
Çocuk ilk başta bizi turist sanmış. Konuşunca anlamış Türk olduğumuzu. :mrgreen:
---------- Mesajlar birleştirildi - 00:24 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:00 ----------
Performans için salyangoz eksoz istiyordum. Bayadır kafamı kurcalıyordu. Forumdan C4gin ile whatsappda baya konuştuk. Sağolsun yardımcı oldu. Onunda verdiği fikirler ile eksozcu Bilal abinin yanına gittim. Normalde bu tip işle kimse uğraşmaz ama arada hatır var sağolsun kırmadı çok uğraştı.
Sabah 10 gibi gittim yanlarına. Motoru yatırdık başladık operasyona. Ön tarafta salyangoz sığacak yer yok. Motorun altından geçireceğiz.
Önce küçükten büyüğe doğru kesti boruları.
Sonra geçeceği yere uygun şekilde parçaları birbirine puntolamaya başladı. Çıraklığıda ben yapıyorum.
Orjinal susturucu buda. Salyangozdan sonra bu takılacak. Susturucu olmalı aşırı gürültü var.
Tam kaynatılması kaldı. Şekli böyle.
Kaynatılmış hali. Giriş 34 çıkış 18 olacak şekilde ayarlandı. İnternetten bulduğumuz çizimlere göre böyle ölçü.
Ordanda boru çıkarılıp susturucuya bağladık.
Motoru çalıştırdım. Sessiz çalışıyor aynı orjinal MZ gibi çın çın. Gazı kökledim 7 8 bin devire geliyor. Onu görünce sevindim açıkcası devirde düzeldi diye. Denemek için üstüne bindim baya uğraştım kalkmak için. Motor aşırı güçsüz olmuş. Geri döndüm.
Mesele susturucudan diye onu söküp denedim. Aşırı gürültü oldu ama yine aynı güçsüz.
Çıkış yetiştiremiyor diye 18lik boruyu çıkarıp 24 taktık yine aynı. Sinirden kuduracaktım. O kadar saatlik emek. Akşam saat 5 olmuş ve onca emek boşa gitmiş.
Bilal abi hayvanlara bakmaya eve gitti. Kardeşi Kadir ile kaldık.
Önceki yaptığı eksoz vardı malum.
Önceki eksozun borusu inceydi. Bu sefer orjinal MZ eksozunda deveboynu ölçüsünde boruyu büktü. Önceki içi boşaltılmış MZ susturucuna bağladı. Fotoğraf çekmeyi unutmuşum yarın bir gün eklerim onları.
O işler bitince denemek istedim.
O kadar saat uğraşılan ama olmayan iş 20 dklık çalışmayla çözüldü. Bu motora salyangoz olmuyor. Çıkışda boru olacak sonra başlayacak sıkıştırma mevzusu. Kaliteli 2t motorlardaki gibi direk çıkışa takılmayacak salyangoz.
Dükkanın önünden bi çıkışım var tozu dumana kattım. Motor canavar olmuş. 6000 devir civarında takılı kalıyor ama patırdama yok. İlk kalkışta biraz zayıf. Eskisine göre iyi tabi. Ama kalktıktan sonra 2-3 bin devire gelince sanki turbo açmış gibi şahlanıyor. Zaten 2t motorlar düşük devirde güçsüz oluyor malum.
O kadar zaman avans avans diye uğraştım meğer mevzu eksozdaymış.
Önceden eksoz pistondan çıkıyor ucuna takılmış ince boruyla devam ediyordu eksoza kadar. Şimdi ise eksozdan çıkan boru aynı kalınlıkta gidiyor eksoza.
Yani o ince kısımda duman rahat akamadığı için patırdıyormuş ve güçsüzlük varmış.
Motorda hala gürültü var. Ama açıkcası artık önemsemiyorum. Adamlarada birde buna susturucu yapalım diyecek yüzüm kalmadı. :mrgreen:
Uzun yolda deneme imkanım olmadı. Zaten anca 3 vites deneyebildim çok güzel hızlanıyor. Öndeki dişli 18 yapmıştım 22den düşürmüştüm. Dahada düşürmem lazım. Çünkü 3. viteste 100 yapıyor motor. Sonrasında zorlanıyor. Ve vites geçişlerinde daha iyi toplaması için 16 yapmalıyım. O zaman hem daha seri olacak. Hem kalkışta zorlanmayacak. Hemde yüksek hız yapmayacak.
Bana fazla hız lazım değil. 130 yapsın ama rahat yapsın zorlanmadan. Akşamda beraberdik eksozcu Bilal abiyle. Adamı akşama kadar uğraştırdım olmadı. Bide akşam kahvede yendik azcık ayıp oldu. :mrgreen:
Çevremdeki insanlar alıştı artık benim bu halime. Bugün kahve çıkışı orda temiz düzgün bi motor vardı. Mehmet abi "şöyle bişey alsaydında uğraşmasaydın" dedi. Bilal abi lafa atladı "uslu durmaz bu onuda parçalar" dedi. :mrgreen:
Evet aldığımda benim motorda gayet düzgündü. Sonra bi 2t sevdasına düştüm buralara geldim. Acı tecrübeler olsada hiçbirşeyden pişman değilim. Ben bunlarla uğraşmaktan zevk alıyorum. Yaşıtlarım gibi sağda solda itlik kopukluk peşinde değilim. İşten arta kalan zamanlarda motorumla kendi halimde takılıyorum.
Durmak yok yola devam. Kışa kadar tüm eksikliklerini gidereceğim inşallah. Kışın motora binemeyeceğim zamanda ise komple parçalayıp yeniden toplayacağım. Motoru rektefe yapmalıyım hatta 301 cc yapsam güzel olur. Şanzıman ve debriyajıda bi elden geçirmem lazım. Motor çalışırken boşa almak zulüm. Balata bitmeye yaklaştı heralde.
118lik karbüratör memesi almıştım onla hiç çalışmamıştı. 90lık meme var üstünde. MZ orjinalinde 118lik meme oluyor ama eksozdan heralde çalışmaması. Onuda bi takıp denemem lazım. 6000 devirden yukarıya çıkmama sebebi o olabilir. Onu takıncada çok yakar ama olsun aslan besleyen yemini düşünmez.
Dün arkadaşla gezerken 123 km yol yapmışız. Çıkarken depoyu fullemiştim. Bugün 5 litre benzin aldım. Yakıtı gayet güzel aslında. Tabi eksozdan önceydi o. Bakalım şimdi nasıl olacak.
Geceniz güzel olsun. Bugünlük bu kadar. Yarın boşum inşallah biraz daha uğraşacağım.