50cc altı motorların zorunlu trafik sigortasından muaf olduğuna dair bir belge bulamadım. Galiba böyle bir belge, kanun vs. yok. Varsa biri resmi bir kaynak gösterebilir mi?
Önceki mesajlarımda kaynağı göstermiştim fakat bizim kanun ve yönetmeliklerin durumu belli. her tarafı yamalı bohça gibi. Trafik kanununun özel durumlar bölümünün tümünü daha iyi anlaşılsın diye ekliyorum;
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Özel Durumlar
Motorlu araç römorkları:
Madde 102 Bir römorkun veya yarı römorkun veya çekilen bir aracın sebep olduğu zarardan dolayı, çekicinin
işleteni, motorlu aracı işletenin sorumluluğuna ilişkin hükümlere göre sorumlu tutulur. Çekilen araçla ilgili olarak sorumluluk
genel hükümlere tabidir.
Çekicinin sorumluluk sigortası, çekiciyi işletenin, römorkun sebep olduğu zarardan dolayı sorumluluğunu da kapsar.
İnsan taşımada kullanılan römorklar, römork için ek bir sorumluluk sigortası yaptırılarak tüm katarın en az zorunlu
mali sorumluluk sigortası tutarlarının kapsamına girmesi sağlanmadıkça, trafiğe çıkarılamaz.
Motorsuz taşıtlar ve motorlu bisiklet:
Madde 103 Motorsuz taşıtlar ile motorlu bisiklet sürücülerinin hukuki sorumluluğu genel hükümlere tabidir.
Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunanlar:
Madde 104 Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunan teşebbüslerin sahibi, gözetim, onarım, bakım, alım -
satım, araçta değişiklik yapılması amacı ile veya benzeri bir amaçla kendisine bırakılan bir motorlu aracın sebep olduğu
zararlardan dolayı; işleten gibi sorumlu tutulur. Aracın işleteni ve araç için zorunlu mali sorumluluk sigortası yapan
sigortacısı bu zararlardan sorumlu değildir.
(Değişik: 17/10/1996 - 4199/35 md.) Yukarıda yazılı teşebbüs sahipleri kendilerine bırakılan motorlu araçların
tümünü kapsamak üzere esasları Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanlıkça tespit edilecek bir zorunlu mali
sorumluluk sigortası yaptırmaya ve denetimlerde bu sigortanın yapıldığını belgelemeye mecburdurlar.
İşletenin sorumluluk sigortasına ilişkin hükümler, burada da uygulanır.
Motorlu araçları mesleki veya ticari amaçlar için elinde bulunduran teşebbüs sahipleri bu araçların yönetmelikte
gösterilecek biçimde bir defterini tutmakla yükümlüdürler.
(Değişik : 21/5/1997 - 4262/4 md.) Bu madde hükümlerine uymayan teşebbüs sahipleri, 108 000 000 lira hafif para
cezası ile cezalandırılırlar.
(Ek : 17/10/1996 - 4199/35 md.) İkinci fıkrada sözü edilen sigortayı yaptırmayan teşebbüs sahiplerinin bu işyerleri,
mahallin en büyük mülki amirince 15 güne kadar faaliyetten men edilir.
Kanunda görüldüğü gibi 103. maddede, "Motorsuz taşıtlar ile motorlu bisiklet sürücülerinin hukuki sorumluluğu genel hükümlere tabidir." yazıyor. Yani trafikteki motorlu bisiklet sürücülerinin hukuki sorumlulukları tıpkı motorsuz bisiklet sürücüleri gibidir. Yukarıda Şerif Abi arkadaşımız "motorlu bisiklet" yani "moped" in yasadaki tanımını aktarmıştı.
Sigorta zorunluluğu bulunan bir taşıtın tescilinin sigortasız olarak yapılabilmesi zaten bir çelişki değil mi?
Kaldı ki, sigorta yaptırmak istediniz ve MOTORLU BİSİKLETİNİZ için sigorta poliçesini sigortacınızdan istediniz. "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartları" kısmını bir okuyun. Veya direk "A.6. TEMİNAT DIŞINDA KALAN HALLER " bölümünün ı maddesine bakın;
ı) Motorlu bisikletlerin kullanılmasından ileri gelen zararlar,
Yani aracınız yukarıdaki madde ile kesin olarak sigorta kapsamı dışında bırakılmış durumda. Sigortanız olsun olmasın, motorlu bisiklet ile yaptığınız tüm kazaları cebinizden ödersiniz. Sigorta firmanız yukarıdaki maddeyi poliçeden silme yetkisine de sahip değil. Çünkü genel şartlar resmi gazetede yayımlanmış, firma istediği gibi değiştiremez.
Sonuç olarak, isteseniz bile aracınıza sigorta yaptıramayacağınızdan dolayı olmayan bir sigorta çeşidinin zorunlu olması elbette düşünülemez.