İnternet üzerinden teklif almanın fiyatların düşmesine ne gibi bir faydası olabilir onu anlamadım ? Aracıların vatandaşı kazıkladığı üzerine kurulmuş bir senaryo mu bu ? Asıl sorun teklif veren şirketlerin insanları kazıklamasıdır. Bu işin ideali fiyatları belli kurallar içerisinde sabitlemektir. Örneğin ilk koyulması gerek kural sigorta bedelinin araç bedelinin %10'unu geçmemesi olmalıdır. Bu, 80 bin TL'ye araç alanları etkilemez ancak 3000 TL'ye Çin motoru alacak arkadaşlarımızı çok etkiler. Benim bir arkadaşım 3500 TL'ye scooter alıp 1000 TL sigorta ödedi. Öncelikle bunun önüne geçilmesi lazım çünkü sırf bu yüzden motor almaktan vazgeçen insanlar var. Bir nevi ekonomiyi de baltalıyorlar yani. Ayrıca sırf müşteri sigorta yaptırmasın diye fahiş fiyat verenlere de dur denilmesi gerekir. Eğer sigorta yapmak istemiyorlarsa uyanıklığı bırakıp hiç teklif vermesinler. Aslında paran çok olacak bunlara gıcıklığına gidip sigorta yaptıracaksın bakalım ne cevap verecekler merak ediyorum ? Adam bütün senaryosunu nasılsa sigorta yaptırmayacaklar teosrisi üzerine kurmuş. Bunların alayına cezayı basacaksın.
En nihayi çözüm de trafik sigortasını tamamen kaldırmaktır. Herkes zaten aracına kasko yaptırıyor, herkes gitsin kendi aracını güvenceye alsın. Adamın 300 bin TL'lik jipi hasar görecek diye ben 3500 TL'lik motoruma 1000 TL sigorta parası ödemek zorunda değilim.
Sigorta sizin motorsikletin hasarini karsilamiyor ki sizin motosikletinizin fiyati uzerinden ucretlendirilsin. Biri 3000Tl'lik scooter ile, biri de 75000 TL'lik Ducatiyle bir Mercedesin yan aynasini goturdu. Olusan masraf ne kadar? Motosiklete bagli mi? Allah bilir Ducati kullanan daha dikkatli davrandigi ve egitimli olma ihtimali daha yuksek oldugu icin daha az risk tasiyor bile olabilir.
Herkes kasko yaptirsin aracina diye cozum olur mu? Dikkatsiz okuzler sorumsuzca carpip kaybolsun, ama cezasini artan kasko primlerimleriyle carpilan odesin oyle mi? Oh.
Tamam, sigorta fiyatlari cok fazla. Ama onerdikleriniz makul cozumler degil. Mesela:
Bir gun ters yonde yuksek hizla giden Sahin'in icine dolusmus bir genc guruhu, icinde ben, annem, babam, esim ve 2 yasinda oglumuzun bulundugu arabaya ortadan gomuyorlardi, 1-2 saniyeyle kurtardik. Bunun sebebi sorumsuzluk. Her arac ayni zamanda bir silah. Boyle insanlarin trafige cikamamasi lazim. Cikmadan once aldiklari riskin bedelini odemeleri lazim.
Devlet indirimi zorlarsa da muhtemelen vatandas icin olmayacak. 1. Millet arac almaktan vazgecer, fahis OTV geliri azalir. 2. Benzin kullanimi azalir, benzinden alinan fahis vergi geliri azalir.