4. Viraja erken girmek önemli ve yaygın bir acemi hatasıdır. Viraj çıkışında bizi dışarı savurur. (bkz:
https://www.youtube.com/watch?v=xhGFyWW6w90 Uğur Ertekin Viraj Yanlışlıklar)
Uzun uzun yazmışsınız, bir kaç defa okudum, çok cevaplar yazılabilir ama özellikle yukarıdaki filmi ele almak isterim.
Bu filmde Uğur Ertekin Bey'in yaptığına tam anlamıyla taciz denir. Gopro'nun geniş açılı olduğunu düşünürsek, Uğur Bey'in "ders vermeye başladığı" ilk virajda öndeki sürücünün arka tekerleğinin içine kadar girdiğini görüyoruz. Arkadan koşarak gelen mamut büyüklüğündeki BMW GS Adventure'ı aynada gören sürücü (aynadan BMW görünüyor)haliyle ne olduğunu anlamaya çalışırken dışarı açılmış olabilir, hoş, dışarı açıldığı falan da yok.
Sonrasında kendisini anlamsızca "kovalayan" ve bir ders konusu olduğundan habersiz olduğu için neden geçip gitmediğini anlayamadığı bu devasa araçtan kaçmak için haliyle gaz açıyor. Bu hızlar, o sürücünün alışık olmadığı hızlar olabilir. Önde gelen kör virajlar öncesi frene anlık dokunması her türlü öğreti kuralları içinde "legal"dir. Legal olmasa da doğal sayılır. Herşey bir kitap değildir.
Bu film, öndekinin değil, arkadakinin ne yapmasını gösteren bir filmdir. Bir şey gösterilmek isteniyorsa, işin doğrusu adamın virajda arka tekerleği ile aynı hizaya gelerek ve sürekli üzerine yüklenerek değil, bunu hissettirmeden ve aradaki mesafeyi koruyarak yapılır.
Bunu kendisine, videonun altına da 2010'da da yazdım, ancak yayınlanmasına onay vermedi.
---------------
Sizin yazdığınız hocalar ve öğretileri, güvenli sürüş ağırlıklıdır. Oraya bak, buraya bak, konumlan, bu konudaki çoğu eğitim birbirine benzer. Değişen hocaların yoğurt yiyişi, anlatış stilidir.
Barkın orada güvenli sürüş değil, genel olarak tekniğini anlatmakta. Ha, yoldaki tehlikeler falan da işin içindedir ama asıl amaç gaz kontrolü, bakış ve viraj tekniğidir. Bu ders, Barkın söylememiş ancak, CSS'nin ilk kurunun neredeyse aynısıdır. Anlattıkları, yıllardır onlara çevirmenlik yaparak ve uygulayarak kafasında oturttuğunu yorumlamasıdır ve işkembeden atılan bir şey -en azından tarafsız gözle bakınca- yoktur. Bu kursları defalarca almış biri olarak anlatımını ben çok beğendim. Bazı manevralar kasti olarak abartılı gösterilmiş olabilir, bu, tahminen hareketin iyi anlaşılması içindir, yoksa normal öğretide bu kadar abartılı manevralar tabii ki yoktur.
S.