surus tekniklerine karşıyım temel eğitim yeterli. Aaa yok bn yarışıcam ucucam dilimi yere deydircem diyosan. Git adam gibi bi kurumdan dibine kadar eğitim al. Sokaktaki tezgahta satılan eğitimlerden uzak dur...
Yol eğitimleri; yarışmayı, uçmayı, kaçmayı, dili yere değdirmeyi
öğretmez. Yol eğitimleri hakkındaki tek bilgisi Barkın'ın videosundaki kafasına geçirdiği ten rengi kel taklidi yapmaya yarayan kafasına geçirdiği malzeme ile kel gözlüklü eğitmen taklidi yaptığı veya motora böyle oturmayı öğretiyorlar dediği kazık gibi oturuş pozisyonuyla verdiği pozlardan gelen birinin ileri sürüş tekniklerine karşı olması doğal. Ama iyi değil, akıllıca değil. Bilmediği, anlamadığı, yakından tanımadığı bir şey hakkında kişi en fazla beni ilgilendirmiyor diyebilmeli. Karşı olmak için baya derinlemesine temel kaynaklarından incelemiş olmak lazım. Bir argüman ortaya koyabilmek lazım. "Bana havuz problemi kadar karışık geldi. İdolüm de sevmiyor." gibi gerekçeler argüman değil. Ateistlerin din bilgisinin ortalama bir dindarın çok çok üzerinde olması gibi.
Dolayısıyla gerçekten de dilini yere değdirerek motor sürmeye çalışanların, her virajlı parkur sonunda, "Arka lastiği sonuna kadar kullanabilmiş miyim? Kenarında Keith Code abimizin videosundaki iki ibiş ödlek gibi tavuk parmakları parçaları bırakmamışımdır inşallah." diyenlerin yol eğitimlerinden uzak durması lazım. Yol eğitimlerinde ve öncesindeki kapalı alan eğitimlerinde virajlarda oocan'ın dediği gibi güvenli yatış açılarının kullanılması öğretildiği gibi gerektiğinde acil bir manevra yapılabilmesi de, yani gerektiğinde o lastiğin sonuna kadar kullanılması da öğretiliyor. Temelde motor doğru çizgiden giderse aynı virajda aynı hızda ama yanlış çizgiden giden sürücüye göre motorun daha dik tutulabileceğinin ve güvenli bir çabukluğun nasıl sağlanacağı da gösteriliyor.
Bir de BArkın'dan öğrenilip tekrarlanan tezgah meselesi var. (Kurumsal olmayan eğitmenin ne kadar iyi ya da kötü olabileceği başka bir tartışma konusu olsun.) Kime sokak tezgahı kime kurumsal demeden önce bir bakmak, esas kaynaklara yönelmek belki de sadece Barkın'a bakmaktan daha akıllıca olacaktır. IAM Türkiye temsilcisi OMM. Barkın sevmez. RoPSA'nın ilk Türkiye temsilcisi ART Motoakademi. Barkın sevmez. Bu kurumların akreditasyonları hala devam ediyor. Motto/GiS de Rospa sertifikalı. Hatta bunlara bir 3.sü eklendi. ADARAT. İnternet kolay bir şey açıp bakmak neredeyse bedava:
http://www.rospa.com/rospaweb/docs/...ion/driver-training-international-clients.pdf (CTRL+F Turkey) Ama işte açık bir zihin, okumaya, düşünmeye, sorgulamaya üşenmemek gerektiriyor. Video izleyip ona buna bilenmek daha kolay bir zihinsel faaliyet tabii. BU kurumlara Barkın'dan duyupsokak tezgahı demek daha kolay tabii. Ama yanlış.
İşin güzel tarafı şu. Barkın canlı yayınlarda personeline Motto'dan yol eğitimi aldırdığından bahsediyor. Halil ABi'Sinin adını dilinden düşürmüyor. Motto da yol eğitimlerinde RoSPA tarafından akredite, Yol Sanatı ekolünü (ekol kelimesine gülenler var bir de. Ben de onlara gülüyorum. Çok karışık değil. Ekol, okul demek. Callifornia Suberbike School'un okulu. Okul yani, çok karmaşık değil.) takip ediyor ve Barkın hayranlarının karşı olduğu "ileri sürüş"ü öğretiyor.
Bugün yarın Barkın Bayoğlu, "personelimize Motto'dan
yol eğitimi aldırdık" başlıklı videoyu yayınlayıp "Herkese tavsiye ediyoruz. Halil ABi'ye Boğaç Hoca'ya çok teşekkür ediyoruz." dediğinde tek bilgi kaynağı Barkın olanlar, yol eğitimine, ileri sürüşe karşı çıkanlar nasıl kıvırabilecekler, çok merak ediyorum.