Motora başlamak zaman alan bir konudur. Hemen ben motora bineceğim demekle motora binilip gazlanmıyormuş malesef. Bu foruma üşenmeyip üye olduysan sen git kursa yazıl öncelikle. Kursa gidip ehliyet almakla kimseye bir şey olmaz. Ehliyetin olsun bir kere.
Motora başlamak için öncelikle ehliyet kursuna yazıl. Ehliyet kursunun eğitimlerine git. Eğitimlerden sonra sınav vs. belgeyi almak 3 ayı bulabilir. (yeni süreç nasıl bilmiyorum) Ehliyet kuru döneminde hala motora başlamak için can atıyorsan kesin başla. Ehliyet alma sürecinde hevesi gidenleri, vazgeçip otomobil alanları gördüm, biliyorum. Heves gitmediyse motora başladın demektir.
Belgeyi aldıktan sonra motoru ne amaçla kullanacağını belirle. Ehliyet alıp kurye mi olmak istiyorsun, hafta sonu gezmek mi itiyorsun, Hafta içi akşamlarımı illegal mi gazlayacaksın? Nasıl bir motor kullanımın olacak bunu açıkça kendin otur düşün ve kendin cevapla. Ne tür motor alacağının cevabı ortaya çıkacaktır zaten. Örneğin scooter mi; apaçi tipi küçük bir commutermi? Motor tarzını belirledikten sonra başlangıç CC ortaya çıkar, ki genelde 100-150-125 cc lerdir. Bana göre 250 cc de başlanabilir. Bundan sonrası maddi güçle ilgili bir durum birazda. İstediğin motoru sıfır veya ikinci el aldıktan sonra benzin almaya değil koruyucu malzemeleri almaya GİT. Koruyucu malzeme almak motor almaktan daha zordur. Bedene uygundu değildi, rengi iyi değil, bol geldi vs. Ekipmanı kesinlikle internetten almanı önermiyorum. Mağazadan almak en iyisi.
Tüm bunlar zaman isteyen uğraşmalar. Zevkli. Sadece kendin uğraşırsın, sanal ortamda bilgi danışırsın vs. Ama her kararı kendine göre ver. Zevkler ve renkler tartışılmaz. Marka bağımlısı olmak iyi değil ama motorculukta markalar boşuna marka olmamış diyorsun sonunda. Motor ve ekipmanda bilindik markalardan uzak olmamanı tavsiye ederim.