Zaten bunu insana düşündüren şey zincir ve dişli fiyatlarının bazı firmaların tekelinde olup özellikle de Türkiye üzerinde fahiş fiyatlara satılması. 15 bina alınan motorun lastik zincir dişlisi neredeyse 3 4 bin lira. Ben iş makinelerindeki zincirlerin motordakinden daha zayıf yada direnci düşük olduğunu asla düşünmüyorum çünkü kendim yıllarca tanık oldum 5 6 sene sürekli 10 12.5 ton yük liftinde değiştirmeden kullandık. Bunu cc si büyük motorlar için düşünmüyorum. Ama burdaki olumsuzluğun bilimsel nedeni dışında sadece fikirler yazılıyor. http://www.dislizincir.com.tr/tr/product-1-12.html burda örneği var
Liftlerle evet tonajlı malzemeler kaldırıyorsun gün içersinde belkide bunu defalarca yapıyorsun, fakat kaldırıp indirmedeki zincirin mukavemeti ile yüksek devirlerde dönen bir dişilide ani hızlanmalar, gerilmeler, gevşemeler ısınmalar soğumalar vs vs.. bir çok şey yaşanıyor, aynı olacağını zannetmiyorum. Artı olarak aynı preslerden yada liftlerdenmi bahsediyoruz bilmiyorum ama, tonajlı presler vinçler ve liftler neredeyse hepsi hdirolik sistemlerdir, pistonlar ise yağ basıncı ile çalışır bütün yük ağırlık pistonların içerisinde bulunan yağa biner, zincire fazla bir ağırlık yada basınç olacağını zannetmiyorum, tabi altını çizerek söylüyorum aynı sanayi tipi makinalardan bahsediyorsak.