Arkadaşlar, ben Kawasaki Z250SL kullanıcısıyım. Motor henüz rodajda ancak özellikle rolantide devir stabil değil. Motor vuruntulu çalışıyor. 1. viteste kalkarken bir huzursuzluk var. Kalktıktan sonra rölantide giderken motor durup durup ileri atlıyor. Yani var bir tuhaflık. Sonra, geçenlerde aynı motoru aldığımız bir arkadaşımla watsapp'dan yazışıyoruz. Bu sorunları ne yapacağız, diye düşünürken kullandığımız yakıtın oktanı yüzünden olmasın dedik.
Çünkü, 95 oktan (ki 95'de olmayabilir) piston tepe noktasına çıkmadan yanacak kıvama gelerek bujiyi beklemeden yanmaktadır. Bu da pistonun tepe noktasına gelmeden geriye iteklemeye çalışmakta ve düşünün bunun rölantide olduğunu, motora gaz verdiğimiz zaman silindirin neler yaşadığını. Piston kolunum nasıl aşındığını....
Kısacası Z250SL tek silindir olmasına rağmen 1:11,3 gibi yüksek sıkıştırma oranına sahip bir motorsiklet. Bunu gaz kesince yokuş aşağı olsa bile güçlü bir şekilde kompresyona girmesinden anlıyoruz. Yani motor sıkıştırması iyi ama bizim yakıtlarda iş yok. Eskiden 100 oktan vardı, 98 oktan vardı, 97 oktan da vardı; sonunda şimdi hepsi 95 oktan ve onun katkılı versiyonu kaldı. Ki onların da ne kadar 95 oktan olduğu şüpheli.
Bunun bir nedeni de giderek artan LPG'li araç nedeniyle benzinin sadece depoda ilk çalıştırma esnasında kullanılan bir madde haline gelmesidir. Benzin istasyonları LPG'li araçların deposuna 20'şer liralık benzin alan arabalarla dolu. Hal böyle olunca petrol istasyonları depolarına giderek daha düşük oktanlı benzin almaya başladı.
Peki biz ne yapacağız? Kullandığımız araçların sıkıştırma oranları performanslı bir otomobilin motoru kadar mesela Porsche Cayenne 1:10,5 oranında sıkıştırma yaparak 400 Hp elde ederken Kawasaki Z250SL 1:11,3 oranında sıkıştırmaktadır. Yamaha YBR 125 ESD 1:10 oranında sıkıştırmaktadır.
Önceki motorlarımda bu vuruntu ve düzensizliği yaşamadım. Hele ki YBR 125'de 95 oktan benzin gayet güzel yanıyordu. Bir keresinde 97 koymuştum ve motor daha bir sessizleşmişti.
Ne yapacağız?
Ben çözüm olarak ideal karşımı bulana kadar aldığımız düşük oktanlı benzini oktan yükselticilerle karıştıracağım. İnternette Ipone Octane Boost diye bir ürün buldum. Ondan sipariş verip motorumda oktan yükseltme çalışmaları yapacağım.
Neden? Çünkü, dediğim gibi piston tam tepe noktasına erişmeden patlayan yakıt silindire, piston koluna zarar verecektir.
Ki, bazı motorların piston kırması veya silindir bozulması vs bence bu şekilde olmaktadır.