Bu konu çok yazılıyor çiziliyor yorumları da gördüğümde üzülüyorum,içim kan ağladı.. TR deki durum vahemet içler acısı seviyesinde.. Kısaca herkesin anlayacağı dilden (ilk okul seviyesi)anlatayım.. Yağların arkasında harfler vardır,
Örnek;
API SH/CF ;
S harfi (spark ignition) Buji ateşlemeli demek..benzinli motor
C harfi (compressed ignition) sıkıştırma ile patlayan...Dizel motor
Yani yukardaki gibi bir yağ gördüğünüzde hem benzinli hemde dizel motorda (dikkat edin motorda diyorum ) araba,otobüs,yat,motorsiklet demedim motor dedim..
Şimdi gelelim ikinci harfe (H) buda motorun sıkıştırma oranı deviri ile ilgili verilen değerdir..
Şimdi gelelim uygulamalı örneğe;
Motül 4T 70-10da daki değer ney ? API: SGSHSJSLSMSN ,, Yani SG den SN seviyesine kadar tüm motorlara uygun arabada olur motorsikletde olur,
S den sonra ikinci harf ne kadar alfebede sonra ise yağ o kadar kaliteli demektir. Yani Son SG ile biten yağa göre SN ile bitiyorsa daha kalitelidir.. Şuan ki standartlara göre zaten en iyi yağ SN dir..
Şimdi kadeşimizin sordugu soruya gelelim ,yamaha YBR- kulanım kitabı sayfa 8-1 açıyoruz orda karşımıza ne çıkıyor API servis SE, SF, SG tip veya daha yukarısı diyor..
Türkçe anlayacagınız şekilde SE bile bu motora gider diyor ama paran varsa daha iyisini al demiş, ama SD alma bu motora gitmez diyor...Senin aldıgın araba yağı çok çok kötüsünü almadıysan SD değildir (semisentetik veya sentekik yağda ) D harfi ile bitmez merak etme..