Herkese merhaba, sıfır modellerde kampanya yapıldı. Bende 2. eldeki arkadaşlarla uğraşmaktan vazgeçip sıfır bau sahibi olarak aranıza katılmış bulunuyorum. İlk motosikleti im. Forumun hepsini almadan önce okumuştum, yinede sizlerden bazı konularda yardımcı olmanızı isteyeceğim. Öncelikle rodaj da kimi arkadaşlar rodaj boyunca 70 km yi geçme ve sürekli gaz verip bırak derler. Aldığım yerdeki arkadaş ise; bu motor okadar hassas değil, sadece ilk 150-200 km dikkat edip sonra %80 performansta kullansan bir sıkıntı olmaz dedi. Bu konuda yardcım olursanız ve top case ile sele kılıfı tavsiyesi isteyeceğim.
Teşekkürler
Motorunuz hayırlı olsun.
Kullanım kitapçığına göre;
* Rodaj süresi boyunca mümkün olduğunca virajlı ve inişli çıkışlı yolları tercih edin,
* Rodaj süresince ve rodaj sonrasında, düşük devirdeyken gaz kolunu sonuna kadar çevirmeyin,
* Balatalar henüz yeni olduğundan, ilk 100 km. boyunca sert ve uzun frenleme yapmayın,
* İlk 500 km. boyunca motorun maximum hızının %80’ini aşmayın,
* YOLUN UZUN BÖLÜMLERİNDE SABİT HIZDA KULLANMAKTAN KAÇININ (Bu madde büyük harflerle yazılmış)
* İlk 1.000 km.’den sonra, maximum performas seviyesine ulaşana kadar hızınızı yavaş yavaş arttırın.
Rodajla ilgili olarak yapılması gerekenler bunlar.
Yeri gelmişken; Scarabeo ile ilgili olarak internetten bulabildiğim bütün dökümanları bir araya toplayıp yükledim. Motorla ilgili merak ettiğimiz hemen hemen her şeyin cevabı var bu dökümanlarda. İsteyenler aşağıdaki linklerden indirebilir.
Kullanma Kılavuzu
http://www.mediafire.com/download/zs28w2q9pfdwoem/Scarabeo_125-200ie_Manual_UK-NL-GR-DK-SF-F.pdf
Servis Kitapçığı
http://www.mediafire.com/download/8a06aewjfw3u4yf/Scarabeo_125-200ie_Service_Manual.pdf
Parça Kataloğu.
http://www.mediafire.com/download/fylvk209s2l59y2/Scarabeo_125-200ie_Parts_Catalogue.pdf
Merhaba, cevaplarınız için teşekkürler. İlk motorum olduğu için ve bu motoru hiç kullanmadığım için tereddütte kaldım. Yüksek yada düşük hızda farketmiyor, titreme değil de hafif bir sallama yapıyor. Dediğiniz gibi gidon topuzundan olabilir, çünkü sallama önden arkaya doğru oluyor. Birde burada alan arkadaşlar rodajda bile çok iyi tüketim değerleri yakalamış. Ben 2 kere 25 tl lik benzin ile toplamda 280 km gidebildim. Sakin kullanmama rağmen. km de 0,18 kuruş 100 km de ise 3,85 litre gibi bir tüketim çıktı ortaya. vakit ayırabilir isem Teslim aldığım yere bir göstereceğim motoru.
Kazasız belasız ve sıkıntısız sürüşler dilerim
Titreme/sallama olayına gelince; sizin de belirttiğiniz gibi ben de bunun lastik balans vs. ile alakalı olduğunu zannetmiyorum. 3 sn.’de bir olması ilginç.
Gidon topuzu, arka çanta takılı olduğu durumlarda çantanın gidonda yarattığı titreşimi önlemek için kullanılıyor.
Arka çanta yoksa, sürüş esnasında zaten gidonda bir titreşim olmaması gerekir. Mutlaka yetkili servise gösterin.
Motor şu anda daha rodaj döneminde olduğundan yakıt tüketim değerleri de biraz yüksek çıkabilir.
Ayrıca şehir içi yoğun trafikte kullanmak, sürekli dur-kalk yapmak da yakıt tüketimini arttıran en önemli nedenler. Eğer yoğun trafikte kullanıyorsanız değerlerin biraz yüksek çıkması normaldir.
Yakıt, km. fiyat vs. bilgilerinizi fuelly.com sitesine kaydederek yaklaşık tüketim değerlerini takip edebilirsiniz.
Bu da benim motorun bugüne kadar olan yakıt tüketim bilgileri;
http://www.fuelly.com/motorcycle/aprilia/scarabeo_200ie/2012/chetaq/230191
Selamlar Dayyar, motosikletin hayirli olsun. Yeni nesil motorlarda rodajin bence de cok bir onemi yok. Piston sekman vb parcalar eski teknolojilere oranla cok daha hatasiz uretiliyor. Scooterda devir araligi ayarlanamayacagi icin rodaji gaz kolu yuzdesi ile yapiyorlar. Mesela "gaz kolunu %50'den fazla cevirmemek" gibi.
120 km hiza geldigimde bende de rahatsiz edici bir titresim oluyor. Gidon topuzu ile cozulecegini belirtiyorlar ama sanki baska bir sorun var gibi. Ornegin dusuk hizda iki elimi birakinca motor saga cekiyor. Yuksek hizda (80km gibi) iki elimi birakinca da gidon korkunc bir titresime giriyor. Biraksam tank slapper gibi savrulmaya baslayacagim sanki.
Servisleri de ben 3000'de yag degisimi, 6000'de bakim seklinde yapiyorum.
Ben de 3.000'de yağ değişimi, 6.000'de bakım şeklinde yapıyorum.