Hocam o güvenlik işini geçin. Bugüne kadar kaç tane otomobil durup dururken alev aldı lpg sızıntısından biliyor musun? Bakımsızdı diyeceksin onlar için. Peki sen 25 bin km yaptım demişsin, kaç kere bakım yaptırdın? Size göre plastik topcase içindeki lpg tankının ruhsata işletilmesine müsade edilmemesinin bir sebebi yok mudur?
Onun dışında, maliyet konusunda, tank, beyin, hortum, işçilik. Otomobilden farklı olarak, bunu zaten ruhsata işletemeyeceğiniz için, proje parasına falan gerek yok. Resmi iş yapan hiçbir işyeri bunu yapmayacağından ancak merdivenaltı diye tabir edilen yerlerde monte ettirebilirsiniz. Daha ucuz olur otomobilden.
Kaza anında gaz kesilmesi diye bir durum söz konusu değil. Hortum kaza esnasında yırtılır ise, deponun çıkışındaki valf yüksek oranda gaz çıkışna duyarlı olduğundan kapanıyor ve gaz deponun içinde mahsur kalıyor. İllaki kesilmez, gaz kaçağı varsa kesilir. Ayrıyetten, hortumun içindeki gaz motorun ve sizin yanmanız için yeterince ısı üretebilir.
Ben düştüm, motor kıvılcım çıkarta çıkarta gitti, depo doluydu, tahliyeden benzin de akıttı ama alev almadı. LPG benzine göre daha kolay tutuşabiliyor. Neticede ikisi de tehlikeli ona lafım yok ancak biri aracın orjinal sistemi, birtakım güvenlik önlemleri muhakkak alınmıştır üretimde, diğeri kendi tadilatımız.
Bu arada sola devrilirseniz lpg beynini koruma görevini hangi elemana verdiniz? Ayaklığa mı? Hocam bu valflere bu kadar güvenmeyin. Düşerseniz ve o beyin zarar görürse, gaz sızıntısını valf algılamayabilir sızıntının miktarının valfte oluşturduğu basınca bağlı olarak. En azından bir koruma demiri takın motora.