Lastik Hava Düzenleyici Aparat Düşüncem

.

Zaman zaman aklımda canlandırdığım bazı projeler mevcut..bunlar asla hayata geçmez üretilmeyecek biliyorum...ama yinede bir yerlere yazmak arşivlemek ve tarihe kaydetmek gerek diye düşünüyorum...

Biz motorcuların ana dertlerinden biri lastik havalarıyla alakalı...hayati bir konu aslında...çoğumuz lastik barlarımızın kaç olduğunu bilemeyiz...şöyle bir ön gidona basıp zeminle olan temasını kontrol ederiz..arkayada genelde hep fazla hava basarız...ama normal şartlarda lastik havaları mevsimel coğrafik her açıdan farklılıklar arz eder...yani genelde benzin istasyonlarının bozuk veya dandik hava makinalarında bazı arkadaşlar yanlış düğmeye basar ve motorunun lastiklerini farkında olmadan 50-55 lere çıkarır...sonra noluyo lan bu motora der...:p

kafamda ki aparat bir LASTİK HAVA DÜZENLEYİCİ APARATI...

Endüstri Mühendisi değilim...sadece bir güvenlikciyim.. :p kafamdaki şeye bir şekil vermek de zorlanabilirim...ama bilirsiniz otomatik zincir yağlama sistemi SCOTTOİLER den esinlenerek düşündüm...

http://www.675.cc/upload/images/p4270025.jpg

lastiğe belirlenen havayı verecek kendi enerjisi olan aküden bağımsız yani hava indiğinde uyarı vermeyecek...BMW bazı modellerinde lastik havalarındaki değişikliklere uyarı veren bir sistem var...benim kafamdaki lastik havasını sürekli istenen düzeyde tutacak dengeleyecek...

bir faydası da ani lastik patlamalarında devreye girerek o hava kaybını anında tamamlayacak veya bu bağlam da lastik kaynaklı sorunları minimuma indirecek bir aparatdan bahsediyorum...

tasarım anlamında da janta monte edilebilecek...istense böyle bir ürün bence ortaya çıkar...

yani basit bir devresi olan ama içinde bir miktar hava barındıracak aslında MİNİ KOMPRESÖR...

özellikle çukurlar da yarıklarda jantın lastikden yanak kısmından ayrılma durumu söz konusu oluyor büyük cc de yüksek hızlar da lastiği bize unutturacak yola konsatre olmamızı sağlayacak ve ve yarılmadığı sürece kafanızın rahat edebileceği bir tasarım...benzin istasyonlarından bizi kurtaracak basit aptal bir aparat var kafamda ama bunu kim hayata geçirecek...:p

.

Son düzenleme:
İlk eleştiri benden olsun o zaman::)
-Jantı ağırlaştırmanın sonucu olarak atalet artacak dolayısıyla pozitif ve negatif ivmelenmesi azalacaktır. Yani hızlanması azalıp fren mesafesi uzayacaktır. Buna değer mi ?
-Kompresör yerine direk yüksek basınca sahip bir tüp kullanılabilir mi ?
-Jantta balans sorunu yaratacaktır bunu nasıl aşacaksınız ?

Çelik / Döküm jant kolları içerisine gömülü CARBONDİOXİD :bounce:tüpleri ve dengeleyici basit elektrik/elektronik olmayan mekanik / basınç prensibi ile çalışan , hem besleme hem boşaltım yapabilen sübablara haiz bir sistem, yapılıp tasarlanabilinir.

Ancak sert yollarda kasis / çukur geçişlerinde istemsiz reaksiyonlar yapabilir.

En iyisimi dolma teker , he valla.

Hocam bahsettiğiniz sistem askeri araçlarda zaten var ama bu jantın özelliği ile alakalı. Dolayısı ile ciddi bir maliyet getirir.

Sadece basınç ikazı yapan sensörler BMW veya KTM gibi üreticilerde var.

Ama Goodyear bunu lastiğe entegre etti. Yani maliyet baya düşecek, yaygınlaşınca baya da ucuzlar.

350492742256.jpg

Gerçi runflat ve tweel gibi lastikler zaten var. Ama Goodyear iyi çalışmış :) Bakim hakikaten iyi çalışmış, ama ne çalışmış. :)

Not: Goodyear şuan bunu sadece ticari araçlar için düşünüyor.

Son düzenleme:
İs makinalari icin bu sistem var genelde kamyon . degisik arazi sartlarina gore lastik basincini degistirmek icin. Ek agirlik ve jant gobegine dik olarak giren hortum . Gorsel olarakta sikinti . Yapilabilir , yapiliyor zaten taleb nasil olur ?

İs makinalari icin bu sistem var genelde kamyon . degisik arazi sartlarina gore lastik basincini degistirmek icin. Ek agirlik ve jant gobegine dik olarak giren hortum . Gorsel olarakta sikinti . Yapilabilir , yapiliyor zaten taleb nasil olur ?

İş makinelerindeki sistemi biliyorum 1 2 yerde gördüm o sistem baya zorlama bir şey, en sağlıklısı askeri araçlarda oluyor.

Şaft yanından kapalı kanal içinden, basınçlı hava hortumu ile yapılıyor. Aşağıdaki resmi incelerseniz göbekteki çıkıntıyı görürsünüz, bu çıkıntı jantla şaft arasındaki hava bağlantısını sağlar ve içinde elektronik sensör vardır.

mowagpiranhaambu_3.jpg

En sağlıklısı budur. En azından ben öyle biliyorum.

Kişisel kullanıma gelince Goodyear olayı bitirmiş zaten.

---------- Mesajlar birleştirildi - 01:48 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:33 ----------

Not: Bu kapalı sistemde lastik henüz tamamen parçalanmamışsa, ve sistem lastik basıncını yükseltmiyorsa, hareket halinde köpük basılıp lastik anında dolgu lastik olabiliyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar