arkadaşlar yokus yukarı motoru kaldıramıyorum arka frenden cekiyorum ayagımı motor bi adım gidiyor stop bide yarım debriyaj kullanımını anlatırmısınız bana hatta debriyaj nerelerde kullanılır en cok vites degiştirme durma vs onları biliyorum ama mesela nasıl diyeyim yokus yukarı iniyorum 1. vitesde yokustan aşşa inip duzluge cıkmadan debriyajı bırakmıyom duzluge cıkınca yavaş yavaş bırakıyorum debriyajı nasıl yapmam lazım bi keresinde aynı şekilde dar mahalle yollarında yokustan assagı ındım saga donerken gaza cokmu asıldım nolduysa motoru donduremedm dumduz gıttım ve dustum bu yuzden korkuyorum nasıl donmem lazım debriyajı nasıl kullanmam lazım
Yokuş aşağı inerken debriyajı bırakmıyor musun?! Boşta mı iniyorsun?! Boşta inme; bırak debriyajı!
Debriyajı bırakmadığın sürece motor boşta gider; yani, arka tekerin çekişi olmaz; yani, 2 tekerli bir araç olan ve arka teker çekişten düşmediği sürece
kendisini toplayan bir dinamiğe sahip olan motosikleti boşa alarak dengede tutmanı zorlaştırmış olursun.
Diğer taraftan, yer çekiminin etkisiyle boşta giden motosiklet yokuşun eğimine göre gittikçe hızlanmasın diye frenlere de asılmak zorunda kalıyorsun... Oysa, eğime göre düşük viteste giderken motor freniyle zaten o kadar hızlanmayacak...
Düz yolda, kalkışta 1. vitese atıp, hiç gaz vermeden de debriyajı yavaş yavaş bıraktığında motorun hareketlendiğini görmeyi dene ...
Otomobillerdeki gibi, 1. vitesi sadece kalkış için kullanıp, kalkıştan hemen sonra 2. viteste gitmeyi dene; düşük hızda gaz kesip gaz verdikçe daha bir az ileri atılıyor gibi, daha bir kontrollü gibi ...