Şehir içi trafikte seyir halinde araçların ara/yanlarından geçmek normal mi?

Gençliğimden bu yaşa kadar 4 tekerli araç kullandım. 1984 yılından beri E sınıfı ağır vasıta ehliyetim vardır. Dürüst konuşayım, 4 tekerli şehir içinde araç kullanırken veya trafik lambalarında beklerken, motosikletlerin araçların arasından geçmesini pek hazzetmezdim. Büyük motor sahipleri ilerlerken yine belli bir sabır ve kural ile ilerliyordu, ancak özellikle de kurye motosikletlerinin bir takım akrobasi hareketleri yaparak, sıkışık araçların arasından, aynası değecekken, gidon manevraları yaparak güçlükle ilerlemesine sinir oluyordum.

Konunun başka bir yönü, bir çok araç sürücüsü benim gibi motosikletlerin böyle ilerlemesine sinir olduğu için, sağından veya solundan geçerken yolunu kapatıyor. Bu da motorcular için tehlike arz ettiğinden dolayı, bir takım gereksiz tartışmalar, hatta kavgalar çıkabiliyor (Şerefim üzerine ben 4 tekerli araç kullanırken böyle bir hareket yapmadım)

Şimdi bu yaşta ben de motosiklete başladım sayılır. Şehir içi trafikte motorcuların seyir halinde araçların yanlarından geçerek ilerlemesi ve bilhassa trafik ışığında beklerken yan boşluklardan lambalara doğru yaklaşması normal mi, yoksa araç konvoyunun arasına girecek, onlarla mı ilerlemesi gerekir? Bunun yasal veya en azından etik yönü nedir? 1,5 yıl önce aldığım cub ile Çanakkale'nin sıkışık şehir merkezi trafiğinde dahi araçların peşinden, konvoya takılarak sabırla ilerliyordum. Şimdi ben ne yapayım?

Son düzenleme:
Motorun kuralı farklıdır,
1-diğer araçların arasında beklersen tost olma riskin çoğalır
2-araya girerek arkadan çarpılma riskini azaltabilirsin
3-araya temkinli girmekte fayda var 2. vites düşük hızda örneğin
4-öndeki arabayı takip ederken sağ teker veya sol teker hizasında gidilir çünki araba çukuru ortalarsa sizde içine girersiniz
5-hareket halindeki arabayı sağdan geçmek çok tehlikelidir çünki zaten sağ şeritten giden araba sağ yola dönecekse sağ aynaya bakmaz
6-bunlar dışında motosiklette bir motorlu taşıttır bütün trafik kurallarına uymak zorundadır, yeri gelince yaya gibi kaldırımdan yaya geçidinden geçemez
Benim kişisel fikrime görede önceden araba ehliyeti olupta sonradan motor kullananlar daha tecrubeli oluyor en azından trafik kurallarını daha iyi biliyor ve diğer arabaların nasıl davranacağını tahmin edebiliyor.

Son düzenleme:
Hocam yasal mi bilmiyorum ama biz ışıklarda aralara girmezsek birde arkadan çarptiklarinda çok kotu sonuclar oluyor bu tip kazalarda çoğunluk felç ile sonuclaniyor siz siz olu isiklarda arada bekleyin netten bakarsaniz bir cok konuda Öldü kelimesini gorursunuz
Evet bende kuryrlerin oyle kullanmasini sevmiyorum ama o adamlarin derdi eve EKMEK goturmek
Yada hastanelere acil kan ilaç falan birde boyle dusunun
:)

Bu durumun tersini düşünelim.
Eğer biz motosikletle arabanın önündeyken bizi geçmesin diye çabaladığımızı var sayalım. % 98 sürücü arkadan dokundurup bizi bir kenara atıp hiç bir şey olmamış gibi yoluna devam eder.

Trafiğin şu halleri de var. Kardeş kardeş geçinip gidiyorlar. Ne korna var ne sellektör. Herkes sağına soluna bakıyor.

http://www.youtube.com/watch?v=P19qFzqBKGs

Hocam, Paris'te motosikletlilerin ışıklarda en öne geçme hakkı var, hatta bununla ilgili özel bir yol bile yapmış adamlar, aşağıdaki video dan bakabilirsin.
Ama tabi ki söz konusu Türkiye ve Türkiye'nin güzel asfaltları olunca durum değişiyor. Bence motosikletlerin araçların arasında beklemesi daha güvenli, çünkü arkadan hızlı gelip de fren yapamayan biri size çarparsa iki araç arasında ezilebilirsiniz, fakat arada olursanız size çarpma ihtimalleri çok düşük.

Hocam yasal mi bilmiyorum ama biz ışıklarda aralara girmezsek birde arkadan çarptiklarinda çok kotu sonuclar oluyor bu tip kazalarda çoğunluk felç ile sonuclaniyor siz siz olu isiklarda arada bekleyin netten bakarsaniz bir cok konuda Öldü kelimesini gorursunuz
Evet bende kuryrlerin oyle kullanmasini sevmiyorum ama o adamlarin derdi eve EKMEK goturmek
Yada hastanelere acil kan ilaç falan birde boyle dusunun
:)

Yani benim anlamadığım şoför önde giden arabaya çarpmıyor da, niye önde giden motosiklete çarpıyor? Koca motosikleti görmüyor mu bunlar, yoksa başka bir sebep mi var? Çanakkale'de 1,5 sene normal bir 4 tekerli taşıt gibi diğer araçları takip ettim, hiç sorun yaşamadım. Şimdi siz diyeceksiniz ki, "Gel de İstanbul'da/Ankar'da/İzmir'de sür, göreyim." A2 ehliyeti alırken sürücü kursunda sıkı sıkı tembih ettiler, "Aman aralara girmeyin, siz de bir araçsınız, diğer araçları takip edin, asla sağ eminiyet şeridine girmeyin" diye. Bu işte bir yanlışlık var.

Yani benim anlamadığım şoför önde giden arabaya çarpmıyor da, niye önde giden motosiklete çarpıyor? Koca motosikleti görmüyor mu bunlar, yoksa başka bir sebep mi var? Çanakkale'de 1,5 sene normal bir 4 tekerli taşıt gibi diğer araçları takip ettim, hiç sorun yaşamadım. Şimdi siz diyeceksiniz ki, "Gel de İstanbul'da/Ankar'da/İzmir'de sür, göreyim." A2 ehliyeti alırken sürücü kursunda sıkı sıkı tembih ettiler, "Aman aralara girmeyin, siz de bir araçsınız, diğer araçları takip edin, asla sağ eminiyet şeridine girmeyin" diye. Bu işte bir yanlışlık var.

Evet görmüyorlar çünkü körler!!!

Bugüne kadar iki kez durur haldeyken arkamdaki araç bana çarptı ilkinde mal herif 6-7 araç önde gelişen olaya bakmak için kafasını aracının içinde uzatmış yokuş aşşağı hafif hafif kaydıra kaydıra çarptı baktım motor ilerliyor frenleri sıkıyorum devam ediyor arkama bi döndüm bu malı gördüm alooo bana çarpıyosun geri git dedim bana cevabı "ben sana çarpmam görüyorum ben önümü korkma" lan mal herif tampon tekere girdi gidiyorum tutamıyorum geri diyorum inanmıyor kafayı camdan uzatıp bakıyor.

İkinci olay cevahir avm nin çıkışında oldu otopark yolundan çıktım yola çıkacağım ama önümde bi insan seli herkes geçsin bi ara bulayım yola çıkayım dedim ama baktım ayağım yan tarafta beklerken motor daha da yatmaya başladı bildiğin gücüm yetmiyor tutamıyorum hafif hafif ileri giderek yan yatmaya başladı hemen arkamı döndüm lüks bi araç şoförü kulağında kulaklık resmen hipnotize olmuş ileri bakıyor bi yandan motoru tutmaya çalışırken pat pat kaportasına vurdum aloo uyan diye adam resmen rüyadan uyanmış gibi oldu kafasını bi sağa bi sola çevirdi beni gördü hemen geri vitese aldı ne yapıyorsun milletin üstüne mi çıkayım dediğimde arabanın içinden özür dileme işaretleri yapıyor kusura bakma görmedim diye.

Hani ufak tefek bi adamda değilim 1.90 a yakın boy var dev gibiyim ama şoförlerde körlük var bu böyle.

Istanbulda motorla arabalarla birlikte bekledigimi dusunemiyorum at motoru kosarak git daha iyi ayrica bazilari cidden gecicem diye tehlikeli seyler yapabiliyor ama gecebilecek yerler varkende gecmek icab eder hickimsede kizmasin motor arabaya gore kucuk sigiyor etliye sutluye bulasmadan gec kurtul saatlerce fiti fiti motor altinda beklemenin mantigi yok bence ve isiklarda babamda dahil yilllar once ve 2 arkadasiminda gecen sene basina gelmişti arkadan carpma olayi sen yasamamis olabilirsin ama var boyle seylerde umarim yasamassin kaza vs oldugundada duyacagin garanti sözdur "gormedim" gormussede gormedim olur o

Son düzenleme:
hiç biride düşünmüyormu çarparım ölür diye işin ahireti var daha hadi burda bir şekilde cezadan yırtsa ben araba sürmeyi öğrenirken resmen kurye geçerken yol veriyordum göremem çarparım düşer diye araba olsa düşük hızda maddi hasar sigorta felan ama öbürü

yukarıdaki video (taiwan) bence medeniyetin en büyük örneklerinden birisidir.genç yaşlı bay bayan herkes motorsiklet kullanıyor..

Ecnebi filtering der. Duran veya durmaya yakın hızda ilerleyen trafikte aralardan ilerlemek pek çok medeni memlekette yasal. Bizde kağıt üzerinde bu durum yasal mı değil mi bilmiyorum ama yunus ve şahinlerin trafikteki sürüşünü düşünerekten bizde de yasal olduğunu varsayıyorum. Çoğu otomobil sürücüsünün tavrını göz önünde bulundurursak da biraz holiganlıktan kimseye zarar gelmez :)

Bu işin özünde araba gibi motor kullanamayız çünkü ebat ve çeviklik bakımından avantajlıyız dolayısı ile genelde sağ şeritten devam etmek sağlıklı oluyor ancak tabiki trafiğin ve yolun durumuna göre sağ tarafdan giderken dikkat etliyiz,aniden çıkabilcek araçlar yada açılacak kapılar gibi.
Araba arkasından sürekli devam edersek hem çarpılma riskimiz artabilir hemde çukur vs gibi tehliklerlede karşı karşıya kalabiliriz.Motor kullanırken şayet öndeki araçdan hızlıysak yada onu geçebilcek posizyonda isek geçmek gerekir,zaten motor kullanmanın temel amacı trafikde oyalanmamak ancak bu işi sapıtan apaçilerde var maalesef ve hem kötü örnek hemde yanlış intiba yaratmakdalar.Motoru olan adam zırt pırt sağ sol manevra eden,aralara sürekli kaçan biri olmamalı.Evet boşluklardan geçceeğiz ama araçların bizi göremesini bir şekilde sağladıkdan sonra bunu yapacağız.Mesela korna çalacağız yada motorumuz iyi ses çıkarıyorsa gaz verip yerimizi belli edeceğiz.

Ben her daim yolda iken araçların beni görmediği kanısı ile sürüş yaparım,beni görmedi,görmüyor diyip ona göre manevra yada yol alırım.Ülkemize bu bilinçle motor kullanmak lazım yoksa elzem şeyler yaşabiliriz.

Resmi kurumlar işi usulüne göre ya da kitapçıkta yazan neyse onu uygulayın diyor. Özel kuruluşlar ve bu işi yıllarca tecrübe ederek deneyim kazanmış kişiler ise uygulamadaki sorunları ve basit çözümleri anlatır. Bu her konuda böyledir. Mühendislikten tutun da bitki yetiştiriciliğine kadar. Hocam siz de bir eğitimcisiniz daha iyi bilirsiniz.

http://www.posta.com.tr/3Sayfa/Habe...e-arkadan-carpti--2-olu-.htm?ArticleID=248444
http://www.posta.com.tr/3Sayfa/Habe...teli-gence-carpip-kacti-.htm?ArticleID=244694
http://www.haberler.com/motosiklete-arkadan-carpti-2-kisi-oldu-su-icip-4937138-haberi/
http://www.zaman.com.tr/bolge-haberleri_otomobil-motosiklete-arkadan-carpti-1-olu_2247861.html
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/24514388.asp
http://www.turgutluyanki.com/otomobil-motosiklete-arkadan-carpti-1-olu-2-yarali/22320/

Motosikleti
Hero X Pulse 200
bu işin motorcular arasında kuralıda var zaten. akan trafikten %10 daha hızlı gitmek gerekiyor. belli arabaların arkasında veya önünde çok fazla zaman geçirmemek gerekir çünkü bir süre sonra sizi görmezler.

kanunen aradan geçme hakkımız yok ama geçmek zorundayız. ben aralardan geçe geçe 1 saatte eve geliyorum yeri geldiğinde geçmezsen eve gidemem heralde :) ama aradan geçmeninde belli kuralları var o kurallarada şurdan ulaşabilirsiniz.

Aşırıya kaçanları savunmuyorum ancak bence motorun şehir içindeki olayı zaten bahsi geçen olaydır.

Yani benim anlamadığım şoför önde giden arabaya çarpmıyor da, niye önde giden motosiklete çarpıyor? Koca motosikleti görmüyor mu bunlar, yoksa başka bir sebep mi var?

Bu sorunun iki yanıtı var. Birincisi, evet görmüyorlar. İnsan beyni genelde kendisi için tehlike arzeden şeyleri daha çabuk algılar. Motosiklet, araç sürücüleri için yeterince tehdit unsuru olmadığından fark edilmiyor maalesef.

İkincisi, araçlar çok defa ışıklarda duramayıp öndeki araca çarpıyor. Aracın, öndeki araca çarpması durumunda maksimum hasar tampon yamulması olabilirken, motosiklette bu durum ölümle ya da felç kalmayla sonuçlanabiliyor.

Motosiklet güvenli sürüş eğitimlerinde ışıklarda beklerken aralara girmeyi tavsiye ederler.

Motosikleti
Bajaj Dominar 250
Gençliğimden bu yaşa kadar 4 tekerli araç kullandım. 1984 yılından beri E sınıfı ağır vasıta ehliyetim vardır. Dürüst konuşayım, 4 tekerli şehir içinde araç kullanırken veya trafik lambalarında beklerken, motosikletlerin araçların arasından geçmesini pek hazzetmezdim. Büyük motor sahipleri ilerlerken yine belli bir sabır ve kural ile ilerliyordu, ancak özellikle de kurye motosikletlerinin bir takım akrobasi hareketleri yaparak, sıkışık araçların arasından, aynası değecekken, gidon manevraları yaparak güçlükle ilerlemesine sinir oluyordum.

Konunun başka bir yönü, bir çok araç sürücüsü benim gibi motosikletlerin böyle ilerlemesine sinir olduğu için, sağından veya solundan geçerken yolunu kapatıyor. Bu da motorcular için tehlike arz ettiğinden dolayı, bir takım gereksiz tartışmalar, hatta kavgalar çıkabiliyor (Şerefim üzerine ben 4 tekerli araç kullanırken böyle bir hareket yapmadım)

Şimdi bu yaşta ben de motosiklete başladım sayılır. Şehir içi trafikte motorcuların seyir halinde araçların yanlarından geçerek ilerlemesi ve bilhassa trafik ışığında beklerken yan boşluklardan lambalara doğru yaklaşması normal mi, yoksa araç konvoyunun arasına girecek, onlarla mı ilerlemesi gerekir? Bunun yasal veya en azından etik yönü nedir? 1,5 yıl önce aldığım cub ile Çanakkale'nin sıkışık şehir merkezi trafiğinde dahi araçların peşinden, konvoya takılarak sabırla ilerliyordum. Şimdi ben ne yapayım?

Hocam ilk başlarda Tokatta ve Konyada motor kullanırken düşünürdüm ne diye aralara girer bu insanlar felan diye.. sonra istanbula geldim aman Allah ım başka türlü yol alamıyorsun ve motorun güzelliğini orda anlıyorsun.. Büyük bi şehirde motor kullanan herkes aralardan geçmenın faydasını ve risklerini bilir.. Trafiğin rahat aktığı bi şehirde arabalarla beraber gayet rahat sürüş yapabilirsiniz.. ama kilit trafikte yada ağır akan trafikte motorun faydalarından yararlanmak lazım..

Orhan Bey, yaşamda doğrular ve yapılması (öyle olması) gerekenler vardır desem sanırım ne demek istediğimi anlarsınız. :) aralara girmek pekçok motosikletli davranışı gibi doğru değildir ancak ülkemizde HAYATTA KALMAK için zorunluluktur. :)

youtube de takip ettiğim bir Avusturalyalı ve bir Fransız motosiklet sürücüde yasak olduğunu söylemelerine rağmen olası kazalardan kurtulmak için aralara girmenin ve trafikten biraz hızlı gitmenin gerekli olduğunu söylüyorlar ki Fransızı anlarım onlarda da bizim gibi çılgın trafik var. Ama Avusturalya gibi bir yerdeki motor sürücüsü bile aynı şeyi söylüyor...

Arkadaşlar, inanın dondum kaldım. Hem mahyo'nun verdiği kaza linklerinden, hem de sizin anlattıklarınızdan. Allah yardımcınız olsun deyim, büyük şehirde motor sürenlerin işi gerçekten zor. Hele de İstanbul'da. Hepinizin tekeri düz bassın, kazadan beladan uzak, her akşam sağ salim evinize ulaşmak nasip olsun. İnsanın kendine ettiği duadan ziyade, başkasına ettiği dua daha tesirlidir derler. Elimden gelen bu. Bu arada Ardahan gibi 18.000 merkez nüfusa sahip bir il merkezinde yaşadığım için herhalde halime şükredeyim.

Benim alttaki imza tam büyük şehirde motor kullananlara göre :
Öküzün önünde, Katırın arkasında, Aptalın hiç bir tarafında durma, Yoksa zarar verir.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar