bi belgeselde görmüştüm kaza anında aynı duruma maruz kalan iki kişi arasında düşme anında bayılan hayatta kalıyor kendini kasan kurtulamıyor
aynen hortum çocugu alıp fırlatıyordu. bayıldığı için hiçbirşey olmuyordu.
bi belgeselde görmüştüm kaza anında aynı duruma maruz kalan iki kişi arasında düşme anında bayılan hayatta kalıyor kendini kasan kurtulamıyor
Eğer ben bu yazıyı kaza yapmadan önce okusaydim kaza yaptığımda ve 50 metre sürüklendikten sonra da hemen ayağa kalkmazdim))
Bu yoruma tamamen katılıyorum. Elbette en doğru olan şey, her zaman tamamen dikkatli ve tamamen korumalı olarak sürmektir. Ama bazen ne yaparsak yapalım başımıza kaza gelebiliyor. Motosikletle ilk ciddi kazamı, ortalama 90 km/saat hızla giderken ön lastiğimin patlayıp maşaya sıkışması sonucu "high siding" denilen şekilde motosikletin üzerinden uçarak yaptım. Biraz önce sele üzerindeyken birden kendimi havada bulunca "Yine ne oldu yav?" diye düşünmemle kendimi sağda çalıların arasında yatar durumda bulmam arasında hiçbir şey hatırlamıyorum. Yani bu kazada hiçbir şeye bilinçli şekilde müdahalede bulunacak durumda değildim. Arkadan gelen arkadaşım durup parmaklarını açarak "bu kaç?" diye bilinç kontrolü yaparken "Ne diyorsun yav, iyiyim ben" deyip kalktım. O kadar kötü şekilde düştüğümü görünce endişelenmişti, oysa ben sakindim. Bu kadar gevezelikten sonra söyleyeceğim şey şu: Kesinlikle inanıyorum ki; böyle bir düşmede beni koruyan şey, aldığım savaş sanatları eğitimindeki düşme teknikleriydi. (Duamı eksik etmem, belki de Allah korudu.) Ben müdahalede bulunacak durumda değildim ama beynim, öğrendiği düşme tekniğini kullanıp hasarsız kurtulmamı sağlamıştı. (O zaman maddi imkansızlıklar nedeniyle koruma olarak sadece kaskım, eldivenlerim ve dizliklerim vardı; dizlikler perte çıktı.)Kaza halinde ise beyin genelde motor fonksiyonlara son veriyor ama öğrenilmiş ve bilinç altında olan davranışı refleks olarak gerçekleştirebiliyor.fazlası ile tecrübe edilen durumlarda ise motor davranışlar dahi sonlanmıyor. (...)
bildiğim şey, öğrenilmiş bir davranış yada bilgi ihtiyaç halinde ister motor ister refleksif bir şekilde olsun beyin tarafından gerekli sinirlere iletilir.
Eee sinancım...Buna rağmen hala düşenler için , DENGEDE KALMAYI BECEREMEDİNİZ , BARİ DÜŞMEYİ BECERİN EĞİTİMİ versinlerr..... :queen:Bütün teorik ve pratik bilgiler, hatta eğitimlerde uygulamaların tamamı motosiklette dengede kalmak ve ''düşmemek'' üzerine yoğunlaşır ve uygulanır.
Ya bu tarz konulari basliklari okuyup duserken "Yaaa okumus izlemistim simdi dusuyorum soyle yatayim" diyen var mi hakkaten ya?
Oyle bir sey yok ki? Duseceksen, dusecegini farketmeye basladigin an gerizekali degilsen ne yapman gerektigini bilirsin zaten? Ozellikle 25 bin km+ tecrube sahibiysen boyle seyler okumaya gerek kalmaz. Yilin 8 ayi botlarini eldivenlerini montunu pantalonunu ve kaskini giyersin(kalan sicak 4 ayinda da gene botlarini dizligini montunu eldivenini ve kaskini), dusecegin varsa ona gore duser yoluna devam edersin. Veya sacma hizlarda sacma bir sekilde kaza yaptiysan edemezsin, bilinmez.
Gidip 120 kmh ile bir yere patlarsam ne yapmam lazım demek bana da mantıklı gelmiyor. Hedefe kilitlenme,gözleri kapatma gibi içgüdülerimizi kontrol altına almaya çalışmamız bile bir başarıdır bence.