Bir bisiklet, motosiklet kullanıcısı ayrıca karavancıyım. Konuyu okudum o kadar çok fantaziye girilmiş ki bazıları ciddi anlamda güne neşeli başlamama sebep oldu.
Konuyu açan arkadaşımın duş olayı ile başlayayım. evlerde kullanılan şohbenlerin gücü elektrik birimine çevirince 25.000watt civarında. o bile ilk açışta suyu istediğiniz sıcaklıkta veremiyor. ısıtılacak suyun sıcaklığı ( yaz-kış) kullanım suyunun ısıtılmasını etkiliyor. araç içinde akü den besleyerek 300watt lık ısıtıcılarla ani su ısıtmanız mümkün değil. yazın duş sorununuz olmaz. alacağınız 30 litrelik bir su bidonunu doldurursunuz 1-2 saat içinde banyo suyunuz ısınmış olur zaten. o paylaşılan rezistanslar piyasada en çok kullanılan truma su ısıtıcılarının rezistansı olup ani sı ısıtıcısı değil termosifon mantığı ile çalışan sistemin rezistansıdır. biraz elektrik bilgisi paylaşmak isterim kayıplar hariç: 600wattlık bir ısıtıcıyı aküyle kullanmayı örnek vereyim. güç= voltajx akım dır. buradan akımı hesaplayacak olursak akım= güç/voltaj olur. bizim örnekte yerlerine koyarsak akım= 600/12 o da eşittir 50 amper eder. otomobilinizdeki akünün 60-80 amper/saat olduğunu düşünürseniz bu işin cılk olduğunu görürsünüz. ayrıca 50 amper akımı taşıyacağınız kablonun kalınlığını düşünmek bile istemiyorum.
karavan içinde kullanımı en mantıklı sistem lpg ile çalışan sistemlerdir. bunlar da evlerdeki termosifon mantığı ile çalışır. 10-15 litrelik sıcaksu kapasiteleri vardır ve ayarladığınız sıcaklıkta bu suyu tutar. kullanıma başladığınız anda içine giren soğuk su ile beraber sistem çalışmaya başlar ve çok rahat 2 kişi peş peşe duş alırsınız. karavanlarda bazı kullanım bilgilerine değinmek isterim. bir insan 20 litrelik su ile banyo yapabilmektedir ve hesaplar buna göre yapılır. karavanlarda 100litre civarı ( orijinal fabika yapımı karavanlardan bahsediyorum, sanayiide yapılmaya çalışılan gecekondulardan değil) temiz su deposu bulunur. bu su 2 kişilik bir aileye 2 kez duş- temizlik -bulaşık vs ihtiyacını karşılar. su depoları 2 gün bağımsız yaşayabilecek şekilde dizayn edilir. genellikle hanımlar karavan fikrine sıcak bakmazlar bunun en büyük sebepleri içinde tuvalet- duş sorunudur. kampinglerin %95inde tuvaletler girilemeyecek haldedir, duşlar ha keza pislik içinde. bu konuda eşinizi rahat ettiremezseniz karavan hayaliniz sadece hayalde kalır. klima konusu işlenmiş, klimayı kamping dışında ki elektrik alabileceğiniz kamping olacak kullanamazsınız. harcadığı enerji akü ile sağlamanız teoride mümkün ama pratikte gerek maliyet gerek yer sıkıntısı gibi sorunlardan dolayı mümkün değildir. kampa gidiyorsanız doğanın kucağına gidiyorsanız karavan geceleri uyumak için içine girilen yatak odanız olacaktır. birkaç küçük önlem ile klimaya ihtiyaç duymadan yaşayabilirsiniz. aracınızın ısı yalıtımı, aracı gölgede tutmak, içeride yemek pişirme mek, pencereleri ve üst havalandırmaları bilinçli kullanmak vs.
karavanlarda hızla güneş enerji panelleri kullanılarak elektrik üretmeye başlanılmıştır. 140watt lık bir panel , şarj kontrol ünitesi ile yaklaşık 500-750tl aralığında kurulabilir. ( akünüz var olarak düşünüldüğünde) bu panel park halindeyken su pompanızın, aydınlatma elemanlarınızın, laptop-telefon vb elektrikli aletinizin kullandığı enerjiyi yerine koymak için kullanılmaktadır.
karavanda en önemli gereçlerden biri de buzdolabıdır. olmazsa olmazlardandır. karavanlar için üretilen 3 sistem buzdolapları vardır. LPG-220V-12V ile çalışan LPG ile çalışırken elektriğe ihtiyaç duymayan bu buzdolapları en kullanışlı olanlardır. diğer bir yöntemde büro tipi buzdolaplarının 220v ile çalışan kompresörlerinin danfos 12v kom. lerle değiştirilerek araç aküsünden saatte ortalama 2-3 amper akım çekilerek kulanılan sistemdir. bunun planlanmasında tam döngü için 3gün karavana yetecek elektriği sağlayacak akü sistemi ve harcanan enerjiyi yerine koyabilecek güçte güneşpaneli gerekir. bu da kompresör-panel -akü maliyeti düşünüldüğünde uzun süreli turlar yapan yılın büyük kısmını karavanda geçirenler için mantıklı olabilir.
bir arkadaş karavanda sunta kullanıldığını yazmış karavanlarda sunta kullanılmaz hem ağırdır hemde suya neme dayanmaz. o nedenle karavanlarda kontraplak kullanılır. özellikle banyo ve mutfak tezgahında, yerde su kontrası, diğer dolaplarda kavak konra kullanılır. bu malzeme hem hafif hemde diğerlerine göre daha dayanıklıdır.
KARAVAN DÜŞÜNEN ARKADAŞLARIN DİKKATİNE: Bu iş keyif işidir, öncelikle bu keyfi sizinle paylaşacak bir partneriniz olmalıdır. kadınlar bu konuya genel olarak sıcak bakmıyorlar. sıcak bakanda wc den kesinlikle taviz vermiyor ( evlenmeden önce reklamları izletebilirler imzadan sonra değişiyorlar), Buzdolabı olmazsa olmazlardandır. duş uzun 1-2 günlük kamplarda sorun olmasada uzun kamplarda kesinlikle sorun çıkarıyor. o nedenle karavanınızda bir banyo-wc bölümü olmalı. ben de orijinal HYMER var ona rağmen deniz kamplarında yanımda 30litrelik su bidonunu ayrıca 5-6 tane 5litrelik su bidonunu ( içme suyu bidonları hızla birikiyor zaten) taşırım. kamp yapacağım yere yakın bulduğum bir çeşmeden bunları doldururum. bu suları ihtiyacım kadarını dışarda tutarım güneş benim için ısıtır. denize girip çıkınca üzerimizdeki tuz için bu suları kullanırız. erkeğe 1.5 litrelik bir su kadınada saçının uzunluğuna göre 3 litre civarı su yetiyor. denizle işimizi bitirince de karavanımızın banyosunda duşumuzu alırız. sabun- şampuan kullanıldığı için bu suyu rastgele boşaltamazsınız. yazın aracımı mümkün olduğunca gölgeye çekmeye çalışırım. güneş panelim henüz yok 105 amperlik aküm bana 10 günden fazla yetmekte. buzdolabım 3 sistem LPG ile çalıştırıyorum günde 500gr gaz yakıyor. yemek olayı akşamları ızgara türü takılırız sabah çayımızı piknik tüpünde masamın yanında demlerim ki karavan ısınmasın. yalıtım iyi olduğu için ısınınca soğumuyor. birde aklınızda bulunsun karavanda bulaşık yıkanacaksa bunu erkekler yıkar. yoksa su bidonu elinizden düşmez su taşımaktan imanınız gevrer. 1 çay bardağının 10 litre suyla yıkandığına şahit oldum. kullandıkları deterjanı arıtmak için lavaboya dökülen suyun haddi yok. 1 bardak için o kadar deterjanı nasıl kullanırlar hala çözebilmiş değilim. sorusu olan danışmak istediğiniz konu olursa arada bir siteye giriyorum yardımcı olmaya çalışırım.