telaffuzdaki rezalet!

Üyesi olduğum bir kaç forum arasında en faal motosiklet.net forumudur. Ancak sadece forumlarda değil sosyal medyada yazılı telaffuzun hızla dibe vurduğunu gözlemledim.

öyleki, yaptım yerine yapdım, verdiği yerine verdi, değil yerine de deyil gibi saçma yazışlar türedi.
örnekler çoğaltılabilir.

geçtiğimiz günlerde üniversite mezununun ünüversite yazdığına şahit oldum. hatta kendisini üniversite mezunu diye tanıtan şahsın yukarıdaki gibi kelimeler kullandığına hepimiz şahit olduk.

sizce bunun temel nedeni nedir?

Bu muhabbet Daha önce'de PATLAMIŞTI,

Neredeyse KAVGA çıkacaktı,
TOPIC kilitlenmişti :)

Buda kİLİTLENİR yAKINDA :)

İlk cümlendeki 'de',son cümlendeki 'da' ayrı yazılır bu arada:)
Telaffuz yerine imla desek daha mı iyi olur bilmiyorum ama,kendi motorumun isminin nasil telaffuz edildiğini de bilmiyorum hala..

Bunların temeli öncelere dayanmaktadır sanal alem dediğimiz sohbet(chat) ile gelişmiştir.

Bilenler vardır; MIRC, MSN ve daha bir çok sohbet siteleri vardır ve bugün bu durum facebook denilen illet ve bunun gibi onlacda sosyal siteler sayesinde milletimiz daha da kör bir hale gelmiştir.

Tabi bu durumların üzerine dokunmatik telefonlar da piyasaya çıkınca "akıllı telefonlar insanları iyice deli etti". Çünkü insanlar saatlerce yazışmayla konuşuyor. Bu sefer ne oluyor uzun uzun yazmak yerine kelimeleri kısaltıp yazmak daha kolay oluyor. "slm, nbr, byy, gldim, gidiyom, konuşuyommm, vs gibi yooo yoo tipli ağızlar ortaya çıkmaya başladı ve ben gördükçe duydukça midem bulanıyor bu tip konuşmalardan genç nesilden.

Kısacası hepsi gavur icadı arkadaşlar :) Allah akıl fikir versin, özentilikten kurtulmamız lazım yoksa batılılaşmış, yobazlaşmış, korkak bir nesil olarak yetişecektir yetişiyor. Ama bu durumda en büyük görev anne ve babaya yani aileye düşüyor bunu da göz ardı etmemek lazım.

Son düzenleme:
Telaffuz yerine imla desek daha mı iyi olur bilmiyorum ama,kendi motorumun isminin nasil telaffuz edildiğini de bilmiyorum hala..

:) doğru valla. imla olarak düzeltelim o zaman :queen:

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:48 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:43 ----------

Bunların temeli öncelere dayanmaktadır sanal alem dediğimiz sohbet(chat) ile gelişmiştir.

Bilenler vardır; MIRC, MSN ve daha bir çok sohbet siteleri vardır ve bugün bu durum facebook denilen illet ve bunun gibi onlarda sosyal siteler sayesinde milletimiz daha da kör bir hale gelmiştir.

Tabi bu durumların üzerine dokunmatik telefonlarda piyasaya çıkınca "akıllı telefonlar insanlar iyice deli etti". Çünkü insanlar saatlerce yazışmayla konuşuyor. Bu sefer ne oluyor uzun uzun yazmak yerine kelimeleri kısaltıp yazmak daha kolay oluyor. "slm, nbr, byy, gldim, gidiyom, konuşuyommm, vs gibi yooo yoo tipli ağızlar ortaya çıkmaya başladı ve ben gördükçe duydukça midem bulanıyor bu tip konuşmalardan genç nesilden.

Kısacası hepsi gavur icadı arkadaşlar :) Allah akıl fikir versin, özentilikten kurtulmamız lazım yoksa batılılaşmış, yobazlaşmış, korkak bir nesil olarak yetişecektir yetişiyor. Ama bu durumda en büyük görev anne ve babaya yani aileye düşüyor bunu da göz ardı etmemek lazım.

haklısınız ailenin görevi büyük. her zamanki gibi. yalnız bir şey (bişey değil ( : ) aklıma takıldı: ilkokulda harfler ve sesler öğretilirken bize öğretildiği gibi "sessiz harfler yanına bir sesli harf ile söylenir: p = pe" diye anlatılmıyor artık. yazılı olarak da nasıl anlatsam bilemedim.

bunların da etkisi olabilir mi?

İlk cümlendeki 'de',son cümlendeki 'da' ayrı yazılır bu arada:)

''huyosong''veya ''hayasong'' diye okunur hocam ''a'' çok kaba olmayacak şekilde :queen:

En azından ingilizler öyle okuyor :)

[YT]WkqDzeCVkX0[/YT]

Valla şunu diyebilirim son 10 yıldır nesil iptal :)

Bakınız facebook 2004 yılında hayata geçti derken şuan evde, işte, arabada, telefonda, yatakta batakta çatakta her zaman ve her yerde yani :)

''huyosong''veya ''hayasong'' diye okunur hocam ''a'' çok kaba olmayacak şekilde :queen:

En azından ingilizler öyle okuyor :)

[YT]WkqDzeCVkX0[/YT]

hiyosang diyede okunuyor kısa keselim aydın havası olsun diyenler hiyo diyede okuyabiliyor:)

Arkadaşlar burası MOTOSİKLET FORUM sitesi,
burada 15 yaşında kardeşlerimizde oluyor,
25,,35 yaşlarında yaşıtlarımızda oluyor,
ve Genç Delikanlı 35 yaş ve üzeri abilerimizde mevcut,

Kimileri halen orta okul lise çağlarında kardeşlerimiz,
Kimi ilk okuldan terk abilerimiz,

maksat burada bir iki soru sormak ve bişiyler öğrenmek olan dostluklar sadece EGZOST,,TEKERLEK,,
veya 1..2 kelime eksik veya fazla yazıldı diye milleti soru sormaktan,
bilgi almaktan,bişiyler öğrenmekten KORKUTMAYIN arkadaşlar,

BAZI AN CEVAP YAZMAYA DAHİ KORKAR OLUYORUZ YAHU...

İnsanlar konuşurken ağzından çıktığı şekli ile yazmaya alıştı. Bu yüzden oluyordur. Bu konuda 20 yaş ve altı gemi azıya almış durumda.
Bazen ne demek istediklerini anlayabilmek için birkaç kere okumam gerekiyor.
1 harfi bile kısaltıyorlar. Neye faydası oluyorsa , yada zamanlarını nasıl yararlı şeylere harcıyorlar da uzun uzun yazacak kadar vakitleri olmuyor bilmiyorum.
Belkide bunlar aynı anda birçok kişi ile yazışmaktan kaynaklanmış alışkanlıklar olabilir.
Fakat insan bir sıkıntısı ile ilgili bir şeyler yazarken bari biraz dikkatli olur. Bende bazen kısaltmalı yazıyorum hatta bazen saçmalıyorum , ama bu facebook tan vs yazıştığım samimi arkadaşlarıma karşı oluyor.
Bu şekilde forumlara yazarken kullanmıyorum.
Bazı insanlar bu ikisi arasında fark olmadığını düşünüyor olsa gerek .

Anlamakta güçlük çekilen,özensiz,noktalama işaretlerine dikkat edilmeden birbirine girmiş kelimelerden oluşan yazılar için söylediğiniz doğru..
Ama bazen acayüp'ün dediği gibi samimi konuşmalarda bilerek ''napalım,gidek vb.'' kelimeler kısaltılabiliyor..
Bazılarıda gerçekten tam yazılışını bilmediğinden hatalı yazabiliyor..

Bu forumda böyle birşeyin önemi olmamalı.
Neden burayi tercih ettiniz bilmiyorum tdknin forumu yokmu.
Bu forumda anlatilmak istenen şeyin özü motosikletle ilgi ise eğer anlaşilmaz felaket halde değilse yazılmış olan şey imlaya gerek yok benim gözümde.Anlaşılmaz bir yazı varsa zaten kayboluyor hemen yada bazi insanlar kalp kırıyor işte olan bu sadece.
Kaybeden yine biz oluyoruz motosiklet camiası.
Diğer ivirzivirlara herkes aynı cevabı verir zatende bu forum için benim düşüncem böyle.
Vede böyle insanların dışlanmasina karşıyım bende dalga geçiyorum bazen bende ayni hataları yapıyorum ama kimseyi sogutmuyorum

Mersin İl Temsilcisi
Ilove you diye bir film vardı.
a yazılıyor ama e okunuyor dediğindeki sahne geldi aklıma.
işyerindeyim, bilen varsa videosunu eklesin pls :p

Ybr'ye yebere, Cbf'ye sibief denen ülkede çok takılma tırlatırsın :) biraz ingilizce biraz türkçe, ortaya karışık saçma sapan durumumuz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar