xrv 750 Africa Twin su pompası
Evet arkadaşlar yeni rengi için sökmeye başladım .
Fakat renkten önce geçen sene sezonu kaçırmamak için acele edip ertelediğim birkaç şey vardı. Onlarada el atıyorum.
Öncelikle su pompası .
Birkaç araştırma yaptığımda su pompasının motor indirilmeden sökülemediğinden bahsediyorlardı.
Bende bakalım hakikaten öylemi acaba diye incelerken bir anda pompayı elimde buldum

Meğerse öyle gibi görünmesine rağmen öyle değilmiş.
Salmastra keçesini yağ keçesini oringleri vs değişicem.
Aslına bakarsanız pompanında komple değişmesi gerektiğinden bahsediyorlar ama tabiki ben öyle yapmayacağım.
Gerçi sökmek içinde motoru indirmek gerekiyor diyorlardı

Daha önce onlarca kez yaptığım ve en ufak sorun yaşamadığım yöntemle keçeleri contaları yenileyip konuyu kapatıcam .
Sorun çıkacağınıda sanmıyorum.
Sökmek isteyenler için sıralama.
1. Motorun yağını ve suyunu boşaltıyoruz
2. Koruma demiri vs varsa onu ve alt karter korumayı söküyoruz.
3. Vites kolunu ve ön dişli kapağını söküyoruz.
4. Yağ soğutma radyatörünü tamamen ayırıyoruz
5.pompanın civatalarını söküyoruz. alttakı bir civata şasiye denk geldiği için çıkmıyor fakat panik yapmıyoruz. Bu önemli önce soğuk kanlılık

5. Biraz tatlı sert davranarak pompanın üst kapağını ayırıyoruz . Bunu ayırınca o sökemediğimiz civatayıda şasi borunun üzerinden çekip çıkarıyoruz.
6. Üst kapağı yerinden tamamen söküp aldıktan sonra pervaneninde olduğu ana gövdeyi yine tatlı sert çekme hareketleri , düz tornavidanın ucu ile kibar şekilde kastırarak gerekirse lastik tokmak la arkadan öne doğru hafif darbelerle vurarak yerinde çıkarıyoruz.
Ana gövdenin hortum bağlantısını da ayırınca artık pompa elimizde oluyor.
Üst kapağı sçkerken su çıkış hortumunu ben sökmedim isterseniz sökebilirsiniz . ama benim kapak kısmı ile en ufak işim yok.
Kapakta ne oring ne conta var hepsi gövde de kalıyor . Yalnız bu kapakta uzun iki civatanın olduğu deliklerde burçlar var onları düşürmeyin , düşersede kaybetmeyin.
Not : Pompanın bloğa girdiği kısımda yağ kaçağını önleyen bir oring var . Giren kısmın dışında. Ben b u oringe hiç dokunmayacağım. Daha önce birkaç kere bu oringi değişmiş ve randıman alamamıştım. Mutlaka sızdırma yapmıştı. Üzerindeki oring yerine alışmış oluyor ve hem cuk diye oturuyor ısırma katlanma olmuyor hemde sıkıntı yaşayıp tekrar sökmek zorunda kalmıyorsunuz. Bu nedenle riske girmeyip o oringe dokunmuyorumç
Şimcilik buğadar .
Resim vs daha sonra yükleyeceğim .