Yalnız köpek kovucu yanımda diye aşırı güven duymak yanlış olur. Kulak enfeksiyonu v.b. nedenlerle işitme sorunu olan köpeklerde etkili olmaz. Bazı köpekleri dört nala kaçırırken bazısı da tınmıyor. Bir de pili zayıflamışsa etkili olmuyor. Tecrübeyle sabittir.
Doğru.Sağır köpeklere etkisi yok.Gerçi köpeklerdeki sağırlık oranı da insanlardan pek farklı değil,yani oldukça düşük.Ama artık kısmetine,sağır köpeğe denk gelirsen belki hidrolikçi arkadaşlar aranabilir.
Aslında bunların hiçbirine gerek yok.Köpekler de bizim gibi sosyal yaratıklardır.Onlar bizim gibi,ne altımızdaki
motorun modelini,ne de üstümüzdeki kıyafeti kıskanırlar.Onlar,sadece bulundukları bölgeyi,genetik kodları gereğiyle en iyi şekilde korurlar.Yanlız çok önemli bir
olay,köpekler korkunun kokusunu çok iyi alır.Korkan insan farklı bir hormon salgılar,en toy yavru köpek bile bunu algılayıp,1.90 lık izbandut gibi bir adamı havlayarak korkutup kovalayarak rezil edebilir.Bunun da çaresi,meditasyon gibi,zihnini kontrol ederek,kendine telkin yapıp,köpek korkunu yenmektir.Şayet bunu deneyip yaparsan,10 köpeğin arasından rahatça geçersin.Beni de küçükken köpek kovalamıştı,çok korkmuştum,sonra çok köpek yetiştirdim,onların insanlardan pek farklı olmadığını gördüm.Aynen insanlardaki gibi;korkup sinerse üstüne gidersin,direnir,aldırmazsa bunun bir sağlam bir şeyi falan mı var
diye daha ağırdan alırsın.
Bu söylediklerimin,hemen uygulanamayacak bir olay olmadığının bilincindeyim.Aynen,güvenli sürüş,kontra tekniği vs.gibi zihin egzersizleriyle,beyindeki korkuyu zaman içinde sevgiye dönüştürerek,bu olayı aşmak gerek.Siz kendi eviniz,ya da bahçeniz,arazinizde tehlikeli olabilecek bir yabancı görürürseniz ne
yapıyorsanız,köpek de onu yapar.Korku hormonu salgılıyorsan,demek ki sende bir yanlışlık vardır.Güvenle gidiyorsan,onun bölgesinden geçene kadar sana
gözdağı verir,hırlar,havlar,biraz usulen kovalayabilir.Bölgesini geçince,yatıp uykusuna devam eder,ama önceden geçeceğin bir sonraki arazinin köpeğine
havlayarak alarm verir.Sonra diğer köpek seni karşılar,vs..
Bu anlattıklarım,1993 yılında bisikletle yaptığım Ege turu deneyimlerimden.Çadır,uyku tulumu,çanta vs.toplam 25 kg ağırlığındaki bisikletle,hiç bir köpek beni
ısırmadı.Onlar görevini yaptı,ben yoluma devam ettim.Bilirsiniz,en hızlı koşan hayvan Çita 95 km/saat.Köpeklerin hızı max.50 km/saat o da bir kaç dakika.
(Km. saati ile kontrol ettim) Hepimizin altındaki motorlar rahatça,en az bunun iki katı hız yapar.
Toparlayayım;kırlar,tarlalar vs.onların mekanı,yani onlar ev sahibi bizler misafiriz.Misafir bir yere usulu,adabıyla gider,adabı oranında ağırlanır.Haddimizi bilirsek,yaradanın yarattığı diğer varlıklara anlayış,saygı ve sevgi ile yaklaşırsak,alem ile uyum içinde olmaya gayret edersek,yolumuz açık olur.
Konuyu uzattığımın farkındayım.Kafanızı şişirdiysem kusura bakmayın.