Ethem abi tapa gaz falan yok fazla lastik hava basinclarina aylardir bakmiyo olamam zaten motoru alali 1 ay oldu ama bu gun baktim duzensizmis hakikaten one 28 arkaya 30 bastim.
Yagimi shell advance 15-50 ile degistirdim ve cikan eski yagi olctum 800 ml yag cikti 200 ml yakmis , sali gunude hava filtresi ve bujimi sifirliycam.
Ok, her şey yolunda fakat bu mevsimde 15w-50 yağ olmaz, senin tükettiğin oranda fazla yaktırırmı bilmem ama yakıt tüketimini arttırır. 10w-40 koymalıydın. Üstelik Çanakkaledesin. Yani güney illerinde olsan anlardım ama, ben Kocaeli'de yim, yani iklimlerimiz aynı, bende yazın 15w-50 kullandım. Ama artık değişilerde 15w-50 olmamalı. Bu mevsimde Çanakkale' de 15w-50 yağ koyarsan İlk marş alma zorlaşır, özellikle kışın sabahları jikle ile baya bi ısıtman gerekir. Yoksa stop eder. Mevsim kış, yağda ihtiyaç fazlası kalın olduğundan motor verimli çalışma sıcaklığına geç ulaşır, özellikle şehir içi kısa mesafe kullanımlarında performans alamazsın. 10w-40 a nazaran motoru yorar ve yakıt tüketiminin artmasına sebep olursun. Biraz pahalıdır ama ya dört mevsim Tr nin neresinde olursan ol 10w-50, yada Çanakkale' de isen yazın 15w-50 kışın 10w-40 kullanmalısın. Kışın 15w-50 kullanmanın tek artısı eğer 200 gram yakmış dediğin yağ 10w-40 ise 15w-50 ile bu tüketim azalabilir.
Bu arada motorundaki mevcut yağın 200 gram olmaması ve böyle kullanıyor olman motora uzun vadede zarar verir, toplam kullanım ömrünün kısalmasına sebep olur. Yağ değişim aralığın gelmeden yağ çubuğundan yağ seviyeni kontrol edip eksik yağını tamamlamalıydın. Özellikle bundan sonra motorunun yağ yakma eğilimini bildiğin halde eksik yağını tamamlamaz ve böyle kullanmaya devam edersen, motor sana 50 bin gideceğine 30 bin gider. 80 bin gideceği varsa 50 bin gider, benden söylemesi. En kötü şunu yapacaksın. Zor değil. Motorun diyelim 2000. km de 200 gram yağ mı yakmış. Kışım yağ tüketimin düşebilir ama, Aynı yağ yakma eğilimi devam ettiği taktirde 1000. km de yağına bak. Motor aynı eğilimde tüketmiş ise 100 gram yağ ilave ettiğinde 2000. km de motordan sadece 100 gram eksik yağ alırsın, motoru sakin kullanıyorsan 100 gram eksik yağ motora zarar vermeyecektir. Ama 200 gramı önemsemelisin. Ha kontrolsüzde kullansan 30-40 bin, belki 50 bin gidiyor, ama cbf in nabzına göre şerbet verirsen, dingin kullanır, eksilttiği yağında tamamlarsan 80-100 bin aralığına ulaşamaman için hiç bir sebep yok.
Ayrıca motorundaki mevcut hava filtresi orjinal değilse, yakıt tüketimin inanılmaz artar, piyasada orjinal olmayan 5-7 tl ye hava filtreleri var. Bu filtrelerin sarı olan havayı geçirdiği kısım çok sıkı dokunmuş veya imal edilmiş. Hava geçirme özelliği zayıf, bu yüzden çekişi düşürüyor, fazla yaktırıyor, kesinlikle yetkili servisten orjinal hava filtresi ve buji tercih et.
Motorunu devamlı kullanıyorsan lastik hava basınçlarına 2 haftada bir bak. Lastiklerin ikisininde 8-10 ar bar inmiş olması ve yolculu kullanım da varsa, yakıt tüketimin inanılmaz artar. Bu arada lastiklerin duro değil daha kaliteli olan diğer markalardan ise, marka ve yolculu kullanım var veya yok fark etmeksizin, önü 30 arkayı 33 yap.