bende cbr250r var bende senin gibi 3000 de bir neden cağırıyorsunuz dedim kitapcık 6000 km yazıyor dedim biz tavsiye ediyoruz dedi Anes ben gitmedim ve ramazan bayramından Çanakkale gezisinde motor kitliyordum az daha motorda 1,5 lt yağ olması gerekiyorken icinden 400 ml yağ çıktı 1000 bakımından bu olay olana kadar 5150 km ye kadar servise gitmemiştim. burdan çıkan sonuç honda yağ yakabiliyor servise gitmesen bile 3000 kmde yağını kendin değiştir garanti dışı bırakamaz seni. benim motoru bile garantiden yaptılar hic masraf ödemedim.
Bence yine 6000 km de bir yağ değiştir, ama 2000 km de bir yağ seviyeni kontrol ederek eksilen yağı tamamla, yağ eksiltiyor diye araçlar yağ değişimi yapmazlar, yağ çubuğundan, çubukla seviyehi kotrol ede ede ilave ederler ve kullanırlar. Km sayacındaki yağ değişim km si gelenekadar bence servise gitmene gerek yok. Sizi servisin 3000 de bir bakıma çağırmasının en önemli sebebi, kullanıcı yağına bakmaz yağ eksiltir ve motor yatak sarabilir diye, bu ihtimali ortadan kaldırmak için servis sizi 3000 de bir çağırıyor. 3000 de bir çağırmaısnın tek sebebi yağ. Bahsettiğim şekilde kullanırsan 6000 de bride servise gidebilirsin, servis bakım aralığın kitapçıkta ne yazıyorsa odur. Yağ seviye kontrolü ve eksilen yağın tamamlanmasdından kullanıcı sorumludur. Aynı durum cbf 150 dede var. Klavuzda da yazar. Aslında motor yağ eksiltir veya eksiltmez, bu bilgi bi çok klavuzda yazar. Bizim klavuzda da yağ seviyesini belirli aralıklarla kontrol edin ve yağ çubuğunun alt seviyesinde görürseniz max. sevyeye kadar taqvsiye edilen yağ ile ilave edin der. Bizim klavuzda da cbf 150 nin bakım ara
lıkları 4000 de bir dir. Yani sen 4000 de bir servise gittiğinde motorun garanti kapsamındadır, ama servisler yağ yakan cbf lerin, bu 4000 km içinde kullanıcı da yağına bakmaz sa, ki genelde bakılmıyor, motor yatak sarma sıkıntısı oluşabileceğinden bu sorunun önüne geçmek için 2000 de bir servise çağırıyorlar. Bizdede kullanıcı yağına bakıyor ve eksileni tamamlıyorsa 4000 de bir servise gidildiği taktirde sorun yaşanmıyor. Ve bizdede var, abi yağ çubuğunda yağı ucunda gördüm, yağ değiştireyim bari, yakmış herhalde, hayır kardeşim, km sayacındaki yağ değişim aralığın henüz gelmediyse tamamlayacaksın. Fakat şu önemli bi ayrıntı. Garanti kapsamındaki bi cbf 150 minimum oranda yağ yakma kabul edilebilir, ilave ile kullanılabilir, ama oran artarsa garantiden motor sıfırlıyorlar. Aslında aynı cbr 250 gibi uygulama. Yani 1000 km de 100 gram yakmış sorun yok, bu tüketim ilave edildiği taktirde 4000 km sonraki bakıma kadar sorun olmaz. Ama 1000 km de 300 gram yakmış ise garanti kapsamındaki cbf 150 ye servisler sıfır motor yapıyor.
Aslında durumumuz aynı imiş, Honda gerçeği. Kendimi bir an cbf 150 başlığı altına yazıyor sandım