Benim motorunda her hangi bi yan yatması , kazası olmadığı halde gidonda elleri bırakınca sallama var. Tutmamaya devam ederseniz git gide artıyor, kesin düşürecek, arka çantayı çıkartıp denediğimde oldu, aynı devam ediyor, kesmedi. Gidonu tutucaz demek, zaten doğru olanda bu

Km telini ön tekar saplamasının oradaki yerinden kolayca çıkartıp denemek lazım aslında, km teli yapıyor olabilir diye düşünüyorum. Çünki o kalın kablonun içinde bi yöne doğru kare şeklinde bi tel seyir halinde devamlı dönüyor. Yağsız kaldıysa, bi yerde aykırı bi büküm oluştuysa vb bu sallamayı yapabilme ihtimali oluşturabilir. Çünki gidonun hareketini yön verebilecek yönde dönüyor, lastik balanssız olsa ber bundan kaynaklansa motorun kafası zıplar, sağ sol yapmaz. Lastik hava basınçları ile zaten bi ilgisi olamaz. Faruk kardeşim, belkide senin motorda gidonu düzeltmeye çalışırken, km kablosu, içindeki telin daha serbest dönebileceği şekilde oynamış olabilir ve titreşimin de bu yüzden düzelmiş olabilir. Sadece bi tez. Yarın unutmazsam deniyeyim bakalım. Aslında km kablosunu gresle falan yağlamak lazım.
---------- Mesajlar birleştirildi - 19:57 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:53 ----------
Debriyajı bırakırken gelen ses zincirin bolluğundan kaynaklanıyor. Gerdirtirsen sorun çözülecektir. Gidonun o şekilde hareket etmesi normal değil. Ben de 30000 km CBF kullandım, hiç bir zaman böyle sorun yaşamadım. Servise göstermekte fayda var. :cat:
Yok, yaw, arkadaşın tarif ettiği olay, debriyaj ve kavrama ile ilgili, zincir gerginliği ile veya dişliler ile hiç bir ilgisi yok. Debriyaj ve şanzıman kavrama olayı. Bu benim motorda mesela her zaman yapmıyor veya özellikle dikkat etmezsen anlamıyorsun bile. Ve motor sıcakken yapmaz. Soğukken, deb. ile motora ilk hareketi verdiğin an, kavramaya ilk başladığı anda hissediyorsun. Her cbf te yapmayabilir zaten.
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:06 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:57 ----------
üçten ikiye çekerken gelen ses zincir boşluğundan kaynaklanıyor olabilir, çok yüksek devirde ikiye atmaya çalışıyor olabilirsin, debiryaj tam kavramıyor olabilir, balata erimiş olabilir, balata tek taraflı aşınmış olabilir, kaçırıyor olabilir, debiryaj kolu ayarsızdır tam sıkmıyor olabilir ve böyle gider. bakmadan yorum yapmak çok zor.
1ci viteste yarım debiryaj bırakıp kavratarak ama gitmesine izin vermeyecek konumda motorunu tuttuğunda titreme yapması yani ileri yapıp bırakması ile kimsenin söylememiş olmasına şaşırdım mafsal boşluğundan kaynaklanıyor yüksek ihtimalle. çok tehlikeli bir durumdur yüksek hızlarda risk yaratır, hemen değiş bence kardeş. 20 tl civarında tutar. mafsalın şaseye bağğlandığı mille mafsal arasındaki boşluğu alır. burçlar boşluk yaptığı zaman teker sağ sol sallanır, sen kavrattığında motoru itmeye yetmeyecek güç arka tekere aktarılınca arka teker hafif sola yada sağa doğru kayar ki buda motorun çok az önce gitmesine sebep olur. daha sonra motorun eylemsizlik kuvveti bu güce tepki verir ve geri aynı konumuna geçer. sonra tekrar ve tekrar.
motoru orta sephaya alıp arka teker havada iken jant kollarından birinden tutup kendine doğru çekip bırak, teker sağ sol hareket ediyorsa ( motora arkadan bakarken sağa sola oynuyor ise ) mafsal burcudur...
gidonun hareket etmeside normal değil, bir tarafta fazla ağırlık olabilir. sürekli bir tarafa çekmiyor da sağ sol sallanam yapıyorsa lastik yanak yemiş olabilir, balanssızlık olabilir yada gidon başlığı ayarsızdır. son hızı kırar, yakıtı arttırır. yol tutuşu ve hakimiyet azalır.
Çok değerli bilgiler, teşekkürler.