Cbf 150 ye durolardan sonra ben Michalen taktığımda motoruma o gün bir kez daha aşık olmuştum, sendeki duyguların ben kısa bir süre sonra değişeceğinden eminim. Evet, seninde bahsettiğin gibi durolar virajlara yatmamak için sana direnirken veya bas bas (biraz daha yatırırsan seni virajın dışına atarım) diye bağırırken, michalenlerle viraja girdiğinde ufak bi gidon hareketi ve vücüdunla hafif bi viraj içine eğilmenle motor hop o yöne kendi yatıveriyor, ben viraja girdim ama yatmam, seni atarım demiyor. Örneğin durolarla 10 derece bi viraja yatmaya korkarsın belkide durolar kayar ve kaza yaptırır, ama aynı viraja michalenlerle 20 derece motoru yatırarak girersin, motorun o seviyede nasıl yattığına şaşar kalırsın ve virajdan güvenle sağ sağlim çıkarsın.
Bende ön arka michalen kullandıktan sonra 9000. km de arka teker çabuk eridiği için arkayı unilli ile değiştirmiştim. Yani ön michalen arka unilli bi dönem böyle takıldım. Arkada unilli varken arka lastiğimin artık michalen olduğunu unutarak bi bağlantı yolunda viraja michalende yattığım gibi yatmamla, arka tekerin kayması bir oldu. Ayaklarımla yola basarak toparladım. Yoksa bariyerlere geçiriyordum. Yol kenarına çektim ve bir müddet kısmi şokumun geçmesini bekledim.
Bende geçenlerde üzerinde orjinal duroları olan bi cbf ile kendi motorumu 20-25 km kadar değiştim. Durolar inanılmaz güvensiz geldi. Sanki havada gidiyorum, yol ile bi bağlantım yok. Sert hamurlu bi lastik ve sürtünme çok az. Viraja yatırmaktan korka korka diken üstünde sürdüm, ışıklarla bi ara normal michalenlerle kolaylıkla durabileceğim bi mesafede az kaldı duramayacaktım. Motorumu verdiğim diğer cbf sahibi önden gidiyor, yetişemiyorum. Tekrar motorlarımızı alınca. (Bu lastikler harika, bende michalen alıcam) dedi.
Yani gözlem ve yaşadıkların durolara ve duroların sürüş karakterine fazlaca alışmış olmandan kaynaklanıyor olabilir. Şöyle söyliyeyim.
Durolarla viraja michalenle girdiğin gibi giremezsin, girmeyi dener michalen gibi motoru yatırırsan düşersin. Michalen le cbf viraja kendisi yatmak ister ama düşmez.
Bazen michalenlerle 20-30, km ile giderken arkada da yolcu varsa çok keskin sağ sol manevra yapabiliyorum. Hatta arka süspansiyon bu hareket esnasında hızla inip kalkıyor. Duro ile bu hareketi yaparsan anında düşersin. Duroların sürüş konforu çok düşük, düz asvaltta bile gidonda devamlı bi sarsıntı var. Kaymak gibi asvaltta gidiyorsun, asvaltta gözle görülen hiç bi arıza yok ama duro ile gidonda devamlı bi sarsıntı var. Durolar asvaltta gözle görülmeyen yol bombelerini bile direk motora veriyorlar. Durolarla yolun bütün girinti ve çıkıntıları içinizde aynen hissedersiniz. Arnavut kaldırımı bi yol bulun, bi durolarla girin o yola, bi de michalenlerle, işte o zaman asıl sürül kaltiesi nasıl fak ediyor, çok iyi anlarsınız. Ben duroları değiştirip michalen taktığımda servisten çıktım, ilk girdiğim yol parke bi yoldu, 100-150 metre gittim, herhalde lastiklere az hava bastılar dedim, sağa çekip kontrol etme gereği hissettim. ee.. parke yolun tangurtusunu tungursununu hissetmedim, motor yağ gibi ve sessiz akıyordu ve lastiklerin inik olduğundan şüphelenmiştim.
Islak zeminde de kuru zeminde de fren mesafesi durolara nazaran inanılmaz iyidir. Anlık ani manevra kabiliyeti, durolardan çok çok iyidir. Seni sürpriz tehlikelerden durolara nazaran çok iyi korur, yol sulamaları, belediyelerin çiçek sulamaları anında yolu ıslatmaları, gece ıslak zemini fark etmemen vs durolarda kelle koltukta sürerken, michalenlerle çok daha güvendesin. Çarşıda pazarda önüne atlayan çoluk çocuk vb durumlarda michalen ön fren manetine ufak bi dokunmaya bakar, kaymaz, özellikle de asvalt zemin ise yola yapışır ve durur. Durolar böyle durumlarda kaymaya çok meğillidirler.
Tek kullanıyorsan ön 27 arka 29yap
Yolculu kullanıyorsan ön 30 arka 32 gibi yap. Ve bence lastiklerinin kıymetini bil derim.
İnan aslında merak ettim, keşke motorunu deneme imkanımız olabilseydi. Sağlık olsun.
Ön arka takım olarak, doru kullandım, ırc kullandım, michalen kullandım.
Fiyatları, örnek veriyorum, durolar takımı 100 tl, ırc 130 tl, pirelli 170 tl, michalen 210 tl. Yani demem o ki, ne kadar ekmek, o kadar köfte.
---------- Mesajlar birleştirildi - 02:01 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:49 ----------
Michalenler kolay yatar, viraja girmeye daha yatkındır, ellerini bırakınca senin fark edemediğin zemindeki ufak bi eğime girdiğinde durolar tepki vermek istemezken michalen o eğime doğru yatmak isteyecektir. Michalen le motoru yatırmak için kafanı çevirmen yeterli. Bu arada ellerini bırakarak denediğin yol kesimi tamamen düz olmayabilir.
---------- Mesajlar birleştirildi - 02:06 ---------- bir önceki mesaj zamanı 02:01 ----------
Ayrıca lastiklerinin ebatları orjinal, bu konuda bi sıkıntı yok.
2,75-18 ön
90-90-18 arka lastik orjinal ebatlarıdır.
---------- Mesajlar birleştirildi - 02:12 ---------- bir önceki mesaj zamanı 02:06 ----------
Aslında üstesinden gelmen gereken bir sorun yok, sadece artık durolara nazaran trafikte daha da güvende olduğunu bilerek lastiklerine alışmaya çalış bence. Michalenler aynı ebatlarda oldukları aynı hava basıncı ile şişirildiğinde bile, bi durodan bi pireliden falan biraz daha çelimsiz küçük dururlar motor üstünde, ama önemli olan görüntü değil, işlevidir.