dikkat ettiysen 1000cc orta seviye bi motor 100-110 beygir civarıdır bu güce motor 8000-9000 devirden önce ulaşamaz bu arabaya göre motorun ömrünü çok kısa tutar çünkü 1.3 dizel bi araç 70 beygir gücü 2500 devirde yakalamaktadır ve çok deli tork vardır 1.5 ton makineyi hareket ettiren asıl etken torkdur araçlar motorlara göre kat kat torklu maknelerdir motorlar cidden güçlüdür hafifliği sayesinde bu gücü çok iyi kullanırlar ancak bir araç bir motora göre çok daha uzun ömürlüdür
evet katılıyorum tüm yorumlarına anlatmaya çalışıpta anlatamadığım çoğu şeyi belirtmişsin :cat:Kıyasında atladığın önemli bi konu var. Aslında atmosferik araçla motsikleti kıyaslarsan daha iyi olur. Motosikletler asıl amaç olarak performanslı sürüş ön planda dizayn edlirler. Yani cbf 1000 gibi touring özellikli bir motor bile litre başına 100 beygir verir ve kıyaslaman gereken otomabil V8 M3 tür(litre başına 105 hp)
Şimdi CBF 1000 uzun mesafe motoru ise niye 8000-9000 devir çevirip 100 hp güç almışlar? Niye 80 hp değil? burda önemli konu yüksek devir çeviren araçların ne kadar hafif olursa motorun hareketli poarçalarına binen yükün onun misli misli azaldığıdır. Yani Motosikletlerde litre başına 100 hp verimler motor aksamını çok yormaz arabalara göre.
Bu yüzden cbf 1000 200 bin kilometre rahat hizmet verir ve iyi bakılırsa 300-500 binde motor ömrü vardır ki bu BMW M3 ün motor ömründen daha fazladır:cat: Hoında VFR 750 ile(1990-2000 arası) 700-800 bin kilometre CBR 1100 blackbird le 400-600 bin motor açılmadan yapanlar var:cat:
Aynı şartlarda M3 250-300 max yapıyor.. Çünkü ürettigi beygir başına düşen kilo 3-4 katı ve piston/piston kolları krank vb parçalr çok daha fazla yük altında.
@TATLIHIZ, sorduğunuz soru çok basit aslında
mantık olarak, kütle, kilo ve sürtünme diyelim! motosiklet arabaya göre hafif ve aynı rota üzerinde 2 tekerlek! aktarma ise sadece arka lastik.
arka lastiğe düşen ağırlık neredeyse yok gibi, aslında bu soru fizik kanunlarına kadar uzar gider!
Kıyasında atladığın önemli bi konu var. Aslında atmosferik araçla motsikleti kıyaslarsan daha iyi olur. Motosikletler asıl amaç olarak performanslı sürüş ön planda dizayn edlirler. Yani cbf 1000 gibi touring özellikli bir motor bile litre başına 100 beygir verir ve kıyaslaman gereken otomabil V8 M3 tür(litre başına 105 hp)
Şimdi CBF 1000 uzun mesafe motoru ise niye 8000-9000 devir çevirip 100 hp güç almışlar? Niye 80 hp değil? burda önemli konu yüksek devir çeviren araçların ne kadar hafif olursa motorun hareketli poarçalarına binen yükün onun misli misli azaldığıdır. Yani Motosikletlerde litre başına 100 hp verimler motor aksamını çok yormaz arabalara göre.
Bu yüzden cbf 1000 200 bin kilometre rahat hizmet verir ve iyi bakılırsa 300-500 binde motor ömrü vardır ki bu BMW M3 ün motor ömründen daha fazladır:cat: Hoında VFR 750 ile(1990-2000 arası) 700-800 bin kilometre CBR 1100 blackbird le 400-600 bin motor açılmadan yapanlar var:cat:
Aynı şartlarda M3 250-300 max yapıyor.. Çünkü ürettigi beygir başına düşen kilo 3-4 katı ve piston/piston kolları krank vb parçalr çok daha fazla yük altında.
herkes ne demek istediğimi gayet iyi anladı sonuçta 50.000km deki r1 motoruyla 50.000 kmde arabanın motorunun aynı halde olmayacağı kesinAramizda bir kisi Fizik ogretmenini dinlemis en azindan.
50.000 km de motoru mezara gomdunuz yaa helal olsun , motorun %30 verim kaybi ise evlere senlik
Insanlar okulda adam gibi egitilseler boyle feci yorumlarda ortaya cikmaz.
bu konu çok tartışılır. Muğlan geliyorum rampada 90 km/h gibi çıkıyorum. Yanımdan boş bi kamyon tahminen 100 km ile geçti. Ne yaptımsa tutamadım. Düzde yakaladım rampa aşa geçtim ama çok zorladı yav. 11 ton civarında olması lazım o kamyonların. Boşken deli gibi gidiyo. Kamyonlara bulaşmamak lazım.kalkışlarda 125 likte olsa motor, çoğu arabadan seri kalkar.
herkes ne demek istediğimi gayet iyi anladı sonuçta 50.000km deki r1 motoruyla 50.000 kmde arabanın motorunun aynı halde olmayacağı kesin
fizik hayatım boyunca en sevdiğim dersdir ve fiziği okul hayatım boyunca sadece fomüllerden ibaret olmayıp gerçeklere dayandırarak öğrenen nadir kişilerdenim ve sen benim fizik bilgime bu kadar basit bi anlatım bozukluğundan not verebiliyosun benim fizik bilgimi eleştirebilecek seviyede fizik bilgin varmı bilmiyorum bu yüzden senin gibi eleştirmiyeceğim bilgini
motosikletlerin hafifliği ve motorlarının yüksek devir çevirmesi gibi etkenler daha seri kalkmalarını sağlar
silindir hacminin küçüklüğü, sürtünme, aktarmadaki verim ve düşük eylemsizlik, motosiklet motorlarının daha çabuk devirlenmesinin sebebidir.
motosikletlerin hacimlerine göre daha fazla yakıt tüketmeleri de düşük hacimdeki tork eksikliğini kapatan bu güçlerini yüksek devir çevirmeye borçlu olmalarıdır.
motosiklet motorları otomobillere nazaran daha çabuk eskir çünkü yüksek devir yıpranmaya neden olabilir
zeda3091 fizik öğretmenini iyi dinlemiş olsa da yüksek devirlerde ortaya çıkan ısı ve sürtünmenin metal yüzeylerdeki aşınmayı artırabileceğini ortaokulda öğretmiyorlar
mesela formula 1 araçları temiz 1 milyon km yapar(!) değil mi?
Yorumlar için cok tsk ederim herseyi anladım tek su devir olayı ne bildigimiz vites degiştirme devri mi 15-18 motor 7-8 araba demişşiniz ama
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:34 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:29 ----------
Bizde dün öyleydi cok az egimli yolda 15 km uzakta merkezden ilceye gidiyorduk arkadasımla Ybr esd var neyse sag seritten gidioz en sagdan emniyet dedikleri sanırım ama rüzgar + yagmur vardı neyse yol 3 bölümlü kamyon dibe kadar yanastı bize hafif yokus yol cok deil biz 60 la gidiyorduk arkadan kamyon geliyor diye uyardım arkadasımı neyse gelsin dedi olmaz bişi kamyon yanastı bi baktık saga dönüyor yol 80 yaptık hızı gectik kamyon daha bi deli geliyor dedim olmaz böyle bas dedim 110-120 le gidiyoz kamyon dahada basıyor dicem bas daha ne kadar basıcaz bi anda durdu arkadas dedim ne oldu böyle gidersek ölürüz dedi rüzgar+yagmur sagda kamyon solda celik bariyer gercekten tınlayan yok motoru buda benim hafta sonu maceramdıama merkeze gelirken 120 le kamyon arkası cok sıcak oluyor
![]()
yamaha r1 190 beygir 12500 devir/dakika da bu gücü yakalıyor ve 200 kg nin altında bi motor 190 beygir güç için 200 kg altı mükemmel bir şey hafif olduğu için çabuk ve hızlı kalkış ve son hız yüksek olur hatta dediğin gibi 299km hatta daha fazlasını görebilir cidden acayip güçlü
ancak 190 beygir bi araç 2 litre motoru olur tahminen 2000-2500 devirde son gücünü yakalar yamaha r1 in motorunun yaklaşık 5 te 1 i zamanda son güce ulaşıyor ancak 1.5 ton civarı bundan dolayı çok hızlanmaz ama motor ömrü arabanın kat kat fazladır sen r1 motorunu 50000 km de banko yenilersin ama aracın motoruna 50000 km de daha anahtar değmemiştir motorlar araçlara göre daha güçlüdür ama daha kısa ömürlüdür