Koç Ailesi Yine Aynı Senaryoyu Sahneye Koyuyor :(

desenize dogan şahin kartal makyajlanıp makyajlanıp önümüze sürüldü. aynısı albea için olacak.

ben almıyorum alanada aldırmayacagım.

Yazın için teşekkür ederim abi. Halkımızın belki de, 'biz niye yapamıyoruz' kıpırtısına karşı çıkarılan, motoru başka bir ülke üretimi olsa da kaporta üretiminin ülkemiz tarafından yapılışı nedeniyle bizlere yerli yapım diye araçlar satıldı. Kaynakla bilmem neyle benim sanayideki Ahmet-Mehmet Ustam da kaporta yapar; özen gösterirse iyi de yapar. Aracı götüren motoru biz yapmadıktan sonra adının Türkçe olmasıyla, kaporta tasarımıyla yerli araç demek bana mantıklı gelmiyor. Şimdiye kadar seri üretim yapıp tamamıyla Türk mühendisliği eseri bir otomobil, motosiklet vb yapmadık; (ya da ben bilmiyorum yanlışım varsa mutlaka söyleyin; düzelteyim) ama bir yerden başlamaya çalışıyoruz. “Benden bu millet için bir șey istiyorsanız, en mükemmelini istemelisiniz. Mademki bir millet tayyaresiz yaşayamaz, öyleyse bu yaşama vasıtasını başkalarının lütfundan beklememeliyiz. Ben bu uçakların fabrikasını yapmaya talibim.” diyen Nuri Demirağ'ın, bildiğim kadarıyla devrinin en fazla mesafeyi katedebilen uçağının planını yapan mühendislerimizi unutmayalım. :cat:

albea için konuşuyorum hiç türk eli değmeden italyadan gelse yinede 26 bın den başlayan fıyatlar asla verilmez eskisi gibi arac kıtlığı model kıtlığı yok keşke bu projeye koç girsede elınde patlasa bu millet uyandı

3 sene General Motor un Orta Dogu bolgesinde calismistim yuksek lisans doneminde, otomotiv sektoru koca bir strateji, bir yanda araplar ve petrol satisi diger yanda politikacilar.

Tofas calisani arkadasimizin yasi genc sanirim haberi yok Kus gurubu araba hicte oyle ucuz degildi , millet arasasini evini satip araba sirasina giriyordu. Arabanin tasarimi daha Turkiye ye gelmeden dunya genelinde iptal edilmisti ve demode olmustu. Neden mi uluslarasi standartlar yuzunden. Burasi Turkiye ama her sey kilif var.

Albea dediniz arabaya siz hic Italyada bindinizmi? Plastik ten her aksama farkli. Linea sadece Turkiyede yapiliyor Istalyada satisi bile yok. Alin size yerli araba o zaman.

Otomotiv firmalarinin kalite ve uretim sekilleri vardir. Turkiye her zaman Avrupaya gore dusuk pakette araba alir. Bir cok standart gelen ozelik Turkiyede para ile satilir.

Kisacasi paraniz ile rezil olursunuz.

Birileri bu isten kendine kazanc ayirmadan yerli merli hic bir sey uretilmez. Her sey gostermelik zaten.

Yerli Helikopter yapiyoruz dediler Motoru tasarimi Agusta ya ait

Yerli otomobil Fiata ait

Yerli Tren dediler gittiler Ispanyadaki CAF firmasini bataktan kurtarmak icin YHT ordan siparis ettiler

Yerli IHA dediler gittiler Amerikadan aldilar

Yerli Savas Gemisi dediler tum parcalari yurt disindan geldi sadece govde burda yapildi.

Bizde %100 yerli olan tek bir sey var ise, politikacilarin uydurmalari.

anadol arabasını eşşek yer diyen her kimse corvette'ide tatlı niyetine yer :mrgreen:

3 sene General Motor un Orta Dogu bolgesinde calismistim yuksek lisans doneminde, otomotiv sektoru koca bir strateji, bir yanda araplar ve petrol satisi diger yanda politikacilar.

Tofas calisani arkadasimizin yasi genc sanirim haberi yok Kus gurubu araba hicte oyle ucuz degildi , millet arasasini evini satip araba sirasina giriyordu. Arabanin tasarimi daha Turkiye ye gelmeden dunya genelinde iptal edilmisti ve demode olmustu. Neden mi uluslarasi standartlar yuzunden. Burasi Turkiye ama her sey kilif var.

Albea dediniz arabaya siz hic Italyada bindinizmi? Plastik ten her aksama farkli. Linea sadece Turkiyede yapiliyor Istalyada satisi bile yok. Alin size yerli araba o zaman.

Otomotiv firmalarinin kalite ve uretim sekilleri vardir. Turkiye her zaman Avrupaya gore dusuk pakette araba alir. Bir cok standart gelen ozelik Turkiyede para ile satilir.

Kisacasi paraniz ile rezil olursunuz.

Birileri bu isten kendine kazanc ayirmadan yerli merli hic bir sey uretilmez. Her sey gostermelik zaten.

Yerli Helikopter yapiyoruz dediler Motoru tasarimi Agusta ya ait

Yerli otomobil Fiata ait

Yerli Tren dediler gittiler Ispanyadaki CAF firmasini bataktan kurtarmak icin YHT ordan siparis ettiler

Yerli IHA dediler gittiler Amerikadan aldilar

Yerli Savas Gemisi dediler tum parcalari yurt disindan geldi sadece govde burda yapildi.

Bizde %100 yerli olan tek bir sey var ise, politikacilarin uydurmalari.
Arkadaşım 12 yıldır tofaştayım. Böyle alıntı yazıları yazıpta milletin kafasını bulandırmayın bari. Yok albea plastiktenmiş italyada bindinizmi falan. Sen italyaya gittinmide hangi aracın kullanıldığını biliyorsun. Halen uno siena ya bine var orada. Burda üretimi bitti rusya başladı şimdi. Üretilecek aracı hangi firma yaparsa yapsın Türk insanı çalışacak emek verecek. %100 yerli olabilmesi için daha çok ekmek yememiz lazım.
Türkiye'de binlerce çin malı motorsiklet var. Demekki buna alım gücü var. Çindede bizim yaptığımız arabalar var caddelerde. 4 yıl önce çin, italya, rusya ya araç denetimlerine gittik.
Boşverin kafa yormayın. A firması yapsın B firması yapsın. Çıksında beğenmezseniz almazsınız okadar basit.

katiliyorum artik araba yapmakmis motor uretmekmis falan hamallik, ver cine urettir, hem de istedigin kalitede, adamlarin mallari kotu degil, bizimkiler ucuz siparis veriyor onlar ucuz uretiyor, hondanin ayni kalitesini iste ucretini ver bak ayni kalitede yaparlar, o kadar ugras cabala 20.000TL, elin adamlari minicik bir tel yapsin iphone gibi, dunya para, adamlar garajlarda deger yaratiyorlar gerci ben inanmiyorum coguna, cunku yok facebook yok youtube yok google bunlarin hepsi abd destekli, senin koylun 50sene calissin milyonlarcasinin kazanamadigini bir site hopluyor, ustelik bunlarin ilk ortaya cikislari tanitimlari bir ilginc, bizim haber sitelerinde reklami oluyor, daha adlari yeni duyuluyor, bence bunlarin hepsinin sahibi abd, garaj hikaye, sahipleri de zaten milyoner gibi yasamiyor.

---------- Mesajlar birleştirildi - 08:53 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:26 ----------

FW 11
İtalyan otomobil tasarımcısı Bertone'nin Baş Tasarımcısı olan Marcello Gandini, 1977’de FW11 modelini Anadol ve Reliant için dizayn etmiştir. Reliant, FW11’in 4 adet prototipini Anadol logosu ile üretmiş ve bunlardan ikisini Türkiye’ye göndermiş, diğer ikisini de İngiltere’de alıkoymuştur. Türkiye’ye gelen prototiplerin biri beyaz, diğeri de mavi renkliydi.
FW11, modern dizaynı ve o döneme göre fazla lüks sayılabilecek aksesuarlar içeriyordu. Mesela, o dönem üretilen hiçbir arabada olmayan elektrikli camlar buna örnek olarak verilebilir. Dolayısıyla, üretim maliyetleri oldukça yüksek olan bu modelin üretimi ekonomik nedenlerden dolayı rafa kaldırılmıştır.
Koç Holding, bu gelen prototipleri uzun yıllar depolarında tutmuştur. Depolarda duran 2 adet FW11 modelinden ancak tek bir FW11 (mavi prototip) sergilenmek üzere toplanabilmiştir. Bu prototip 2004 yılından beri Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenmektedir.
Reliant ise Otosan’ın projeyi rafa kaldırmasından sonra, FW11 modelini Reliant Scimitar SE7 olarak üretmek istedi. Ancak, Reliant'ın da bu modeli üretmekten vazgeçmesi sonrası, FW11 projesini Fransız Citroën firması satın almış, fiber yerine sac ve fiber (motor kapağı, arka HB bagaj kapağı, ön ve arka tamponlar) kullanılarak bazı değişiklikler yapmış ve Citroën BX adı ile “best-seller” modelini yaratmış ve 12 yıl boyunca (1983-1995) üretimine devam etmiş ve 2.315.739 adet satmıştır
not anadolturkey sitesinden alintidir

Bir kere yerli olmak ne demek ona bakmak lazım. Yerli olmak en başta ama en başta marka isminin sadece sana ait olmasıdır. Sonrasında dış tasarımı kendin yapabilmen, yapamasan da başkasına yaptırabilmen ve de motor, vites kutusu gibi kritik ve teknoloji barındıran elemanları kendi mühendisliğinle tasarlamaktır. Bu işlerin zorluk derecesi sondan başa doğru azalır. Yani en baştan kendiniz motoru tasarlayamazsınız dışarıdan satın almanız gerekir. Vites kutusu bir nebze daha kolaydır ama onu da sıfırdan tasarlamak zaman ister. Görsel tasarıma dayanan kısımları kendimiz rahatlıkla yapabiliriz ancak bunların mühendislik altyapıları yine bilgi birikimi, tecrübe ister. Yani kapıyı çok güzel tasarlarsınız herkes hayran olur ama onu kasaya nasıl bağlayacağınızı da bilmeniz gerekir. Bu arada kasa geometrisine hakim olmak da oldukça karmaşık birşeydir. Aracın nerede üretildiğinin hiçbir önemi yoktur ama böyle bir üretimin Türkiye'de yapılması bence gurur vericidir. Sen Çin'de de ürettirsen sonuçta o türk markası olarak kalır.

Ve de yerli otomobil sahibi olmak bazı akıllı iş adamlarımınız ve onları hayranlıkla ağzı açık seyreden bazı gençlerimizin sandığı gibi basit karlılık hesapları ve günümüzün modern otomobilleriyle aşık atıp atamama yarışından çok daha değerli birşeydir. Bugün Koç firması elinde 50 tane yerli otomobil markası olsa hepsini bir günde sırf yeterince kar etmedikleri için kapatabilir ama 1993 senesinde Mercedes o zamanki parayla 500 milyon Marklara varan zararına rağmen kapatmamıştır. Vatan millet sevgisi öyle sadece lafla olmaz.

Bu işi İtalyan'ların ön ayak olmasıyla yapmak benim de hoşuma gitmiyor ama bir yerden başlamak lazım, arkası gelecektir. Hele ki elektrikli otomobiller çağı başlamışken, bizden 100 yıl önde olan dünyayı yakalayabilmemiz için büyük fırsattır. Elektrikli otomobil tasarlamak içten yanmalı motorludan çok daha kolaydır. En azından motor ve şanzımandan yırtarsınız.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Bir kere yerli olmak ne demek ona bakmak lazım. Yerli olmak en başta ama en başta marka isminin sadece sana ait olmasıdır. Sonrasında dış tasarımı kendin yapabilmen, yapamasan da başkasına yaptırabilmen ve de motor, vites kutusu gibi kritik ve teknoloji barındıran elemanları kendi mühendisliğinle tasarlamaktır. Bu işlerin zorluk derecesi sondan başa doğru azalır. Yani en baştan kendiniz motoru tasarlayamazsınız dışarıdan satın almanız gerekir. Vites kutusu bir nebze daha kolaydır ama onu da sıfırdan tasarlamak zaman ister. Görsel tasarıma dayanan kısımları kendimiz rahatlıkla yapabiliriz ancak bunların mühendislik altyapıları yine bilgi birikimi, tecrübe ister. Yani kapıyı çok güzel tasarlarsınız herkes hayran olur ama onu kasaya nasıl bağlayacağınızı da bilmeniz gerekir. Bu arada kasa geometrisine hakim olmak da oldukça karmaşık birşeydir. Aracın nerede üretildiğinin hiçbir önemi yoktur ama böyle bir üretimin Türkiye'de yapılması bence gurur vericidir. Sen Çin'de de ürettirsen sonuçta o türk markası olarak kalır.

Ve de yerli otomobil sahibi olmak bazı akıllı iş adamlarımınız ve onları hayranlıkla ağzı açık seyreden bazı gençlerimizin sandığı gibi basit karlılık hesapları ve günümüzün modern otomobilleriyle aşık atıp atamama yarışından çok daha değerli birşeydir. Bugün Koç firması elinde 50 tane yerli otomobil markası olsa hepsini bir günde sırf yeterince kar etmedikleri için kapatabilir ama 1993 senesinde Mercedes o zamanki parayla 500 milyon Marklara varan zararına rağmen kapatmamıştır. Vatan millet sevgisi öyle sadece lafla olmaz.

Bu işi İtalyan'ların ön ayak olmasıyla yapmak benim de hoşuma gitmiyor ama bir yerden başlamak lazım, arkası gelecektir. Hele ki elektrikli otomobiller çağı başlamışken, bizden 100 yıl önde olan dünyayı yakalayabilmemiz için büyük fırsattır. Elektrikli otomobil tasarlamak içten yanmalı motorludan çok daha kolaydır. En azından motor ve şanzımandan yırtarsınız.

Sevgili Kardeşim yazdıklarında çoğunlukla haklısın ama biz sıfırdan başlayan bir ülke değiliz. Mühendislerimiz ve tasarımcılarımız yıllardır yabancı markalar için motor , şanzuman , gövde v.s v.s geliştiriyorlar zaten . Bütün yapılması gereken bu insanlara biraz zaman ve uygun ortamı sağlamak . İnan bana en fazla 12 aylık bir sürede performansı ,teknolojisi ve görünümü ile hepimizin gözüne girecek ve Çİnlilerin dandik araçlarından çok daha kaliteli araçları üretebileceklerdir.

global ekonominin bir düzeni vardır, bu sistem kurulmuştur ve değiştirmek imkansız gibi birşey! pek önemide yok açıkcası
patent üretim onların olsun, biz arka plandayız yani (mühendis, doktor, asker, işçi gibi insanlarımızı) fason olarak çalıştırmaktayız.
yapılanlara yön verenler de inanıyorum ki Türklerinde parmağı var. gönül ister ki türk markaları-kartelleri olsun oluşsun çinde, pakistanda, orda burda fabrikalar kuralım edelim vs...
kısmende olsa yapıyoruz ama... başkalarının adına gibi oluyor malesef! ama biz kapitalist sömürgeci sisteminin içinde olamayız! hiçbir zamanda olmadık!

---------- Mesajlar birleştirildi - 19:45 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:38 ----------

biz markayla murkayla öne çıkan bir millet değiliz!
herbirimiz bir cevheriz, kültürlüyüz, eski ve köklü bir milletiz!
kültür zenginliklerimiz olsun namımız, şanımız olsun bilen bilir!
DELİKANLI TÜRK'ü bozar böyle şeyler! adımız var lan! saydırtmayın bana Türk Tarihinden isimleri...
dağılın üleaaynnn :queen::queen::queen:
Not: Kısacası, bizde marka geçmez İsim ve Şahıslar önemlidir!

Bir araba motoru üretmişler adı 1.3 Multijet, bu motorun 90 beygirlik versiyonunun takılı olduğu arabaların bile İstanbulda kalkış yapamayacağı yüzlerce yokuş var, adam el frenini çekiyo arabayı bağırtıyo debriyajı bırakırken el frenini bırakıyo ve motor kütt diye stop ediyor, 2-3 denemeye rağmen sonuç aynı, sonra anca düzlüğe inip ordan hızlanıp yokuşu çıkıyor. Önce türkiye şartlarına uygun araba üretsinler sonra türk malı araba üretsinler :farao:

Bir araba motoru üretmişler adı 1.3 Multijet, bu motorun 90 beygirlik versiyonunun takılı olduğu arabaların bile İstanbulda kalkış yapamayacağı yüzlerce yokuş var, adam el frenini çekiyo arabayı bağırtıyo debriyajı bırakırken el frenini bırakıyo ve motor kütt diye stop ediyor, 2-3 denemeye rağmen sonuç aynı, sonra anca düzlüğe inip ordan hızlanıp yokuşu çıkıyor. Önce türkiye şartlarına uygun araba üretsinler sonra türk malı araba üretsinler :farao:
Yaw hay arkadaş nekadar çok bilginiz var ya şaşıyorum. Peki diğer araçlar nasıl çıkıyor o rampaları düz yolda çıkar gibimi. Bu motor avrupada birinci şeçildi defalarca. Hani avrupa merakı varya o yüzden söylüyorum. Kulanıpta bu motordan ben memnun değilim diyeni duymadım şimdiye kadar. 600000 kmyi ticaride devirebilen bir motoru rampa çıkamıyor diye kötülemeyin bari. Burada kullanıcı hatası olabilir aracın bakımı gelmiş olabilir debriyaj balatası bitik olabilir... Hem az yakacak hem çok kaçacak hem vergisi az olacak.
Merak ediyorum hangi firma türkiye şartlarında araç üretiyor. Bırakın artık karalama kampanyasını marka düşmanlığını.

Yaw hay arkadaş nekadar çok bilginiz var ya şaşıyorum. Peki diğer araçlar nasıl çıkıyor o rampaları düz yolda çıkar gibimi. Bu motor avrupada birinci şeçildi defalarca. Hani avrupa merakı varya o yüzden söylüyorum. Kulanıpta bu motordan ben memnun değilim diyeni duymadım şimdiye kadar. 600000 kmyi ticaride devirebilen bir motoru rampa çıkamıyor diye kötülemeyin bari. Burada kullanıcı hatası olabilir aracın bakımı gelmiş olabilir debriyaj balatası bitik olabilir... Hem az yakacak hem çok kaçacak hem vergisi az olacak.
Merak ediyorum hangi firma türkiye şartlarında araç üretiyor. Bırakın artık karalama kampanyasını marka düşmanlığını.
O gördüğüm araba filo kiralamadan alınmış bir Linea, en fazla 2 yaşında, bu stop etme yokuş çıkamama durumuna düşen daha başka bir sürü Albea taksi gördüm hepsi de multijet :mrgreen: ayrıca yokuş çıkabilseler bile kağnı gibiler.

Peki neden piyasada bukadar tutuldu. neden eniyi dizel seçildi.:rendeer: Hızlı yokuş çıkanlar 1.6 ve üzeri olanlardır.

Peki neden piyasada bukadar tutuldu. neden eniyi dizel seçildi.:rendeer:
İyi olabilir, verimli ve sağlam olabilir ama motorun çekişinin yetersiz olabildiği yerler de türkiyede var, araba yokuşta kalkamıyorsa 1. vites oranını kısaltırsın ha araba biraz Peugeot J9'a benzer belki karizmayı çizer ama ben Peugeot J9'un en eski modellerinin bile çıkamadığı yokuş görmedim duymadım, üstelik bu multijet birde turbodizel, yazık gerçekten :farao:

---------- Mesajlar birleştirildi - 00:54 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:52 ----------

İstanbulda taksiciler yokuş çıkmıyo abi bu diyerek hep müşteriyi dolaştırıyor, şimdi bir daha düşünün çok mu yanlış konuşuyorum.

---------- Mesajlar birleştirildi - 01:01 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:54 ----------

Arabanın debriyajı lastik değildir patinajla kalkılan yokuş arabanın güçsüzlüğünü gösterir.

J9 lar 2500 yada 2000 motor diye biliyorum.
Arkadaşım bişeyler biliyorsun fakat eksik ve yanlışların var.
Yokuş çıkmıyor diye taksicinin dolandırması taksimetrenin yazması demek. Düzenbaz bir milletiz.
Sen Tofaş yada FIAT düşmanısın galiba. :queen:

J9 lar 2500 yada 2000 motor diye biliyorum.
Arkadaşım bişeyler biliyorsun fakat eksik ve yanlışların var.
Yokuş çıkmıyor diye taksicinin dolandırması taksimetrenin yazması demek. Düzenbaz bir milletiz.
Sen Tofaş yada FIAT düşmanısın galiba. :queen:
Arkadaşım tamam da Albea 1000kg, yolcu dolu J9 2.5 tondan fazla, izin ver de 2.5 lt olsun :) hem yine de 78 beygir falan diye hatırlıyorum.
Benim en baştaki mesajımı kestirip atmanıza biraz bozuldum o yüzden içimden ne geliyosa yazıyorum Fiat'a :queen:
Kesinlikle size karşı kızgınlığım kırgınlığım yok, eğleniyoruz sonuçta :)

Son düzenleme:
Bu motorun üretilme amacını yazıyorum. Ekonomi, sağlamlık. Bu kadar. Varsa üzerine aynı cc lerde motor, hatta 1.4 ve 1.5 ide koyuyorum söyle.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar