Doğalgaz Faturası

benim kafama takılan;
akşamları aynı seviyede çalışmasına rağmen kombi
peteklerin sıcaklığı daha az ve evin içi daha soğuk. (gece gündüz farkı demeyin)

bundan bir zaman evvel mhp doğalgaz alımı ile ilgili bir konu atmıştı ortaya;
en kaba anlatımı ile ülke olarak 10.000.000 metreküp gaz almışken 12.000.0000 metreküp gaz satılmış.

konuya vakıf olanlardan bilgi alabilirim.
kafamı kurcalıyor.

benim kafama takılan;
akşamları aynı seviyede çalışmasına rağmen kombi
peteklerin sıcaklığı daha az ve evin içi daha soğuk. (gece gündüz farkı demeyin)

bundan bir zaman evvel mhp doğalgaz alımı ile ilgili bir konu atmıştı ortaya;
en kaba anlatımı ile ülke olarak 10.000.000 metreküp gaz almışken 12.000.0000 metreküp gaz satılmış.

konuya vakıf olanlardan bilgi alabilirim.
kafamı kurcalıyor.

esasında tam tersiydi...iran a yapılan taahhüt miktarına ulaşamadık...yani söz verdiğimizden az doğalgaz aldık ve arada kalan miktar bize patladı...o zamanlar yapılan teklif ise madem parasını verdik gazın fiyatını ucuzlatın şeklinde olmuştu...

Binanın konumuda önemli bazı binalar bitişik oluyo zaten 3cepedende rüzgar bile almıyor.
bizim bina 4cepede açık, 300civarında geliyor 125m2 üst dolu fakat alt boş.
Bide bu kombilerin kapasiteleri vardı eğe küçük kombiyle çok petek çalıştırmaya kalkıyosanız o zaman daha çok yakar.
125cc ile sürekli 100km hızda gittiğinizi düşünün bide
250cc ile 100km hızda gittiğinizi :cherry:
bu durumda 250cc daha az yakıyo

Semtten semte istanbul çok farkediyor.Beylikdüzü avcılara göre sibirya.Besyol-şirinevlerde kar yokken avcılar karla kaplı olabiliyo.tabi avcıların karla kaplı olduğu durumda beylikdüzünde tepe kısımlardaki siteler çok çok daha soğuk oluyor.:queen:
Ev geçindirmek zor iş yaw bekarlık sultanlıktır:cherry:

Son düzenleme:
ısı da su gibi kolay yolu tercih eder yani üzerindeki yükü hızla boşaltabileceği daha düşük sıcaklıklara yönelir ,

evinizin yalıtımı çok önemli olduğu gibi , ısınan hava yükselip ,radyatörlü ısınma sistemleri doğal sirkülasyon ile dairesel olarak ısınmayı sağladığından öncelikle üst kat komşunuz olmak üzere diğer komşularınızında bu konuda fayda ve zararları olacaktır.

radyatör kapatmak ise sanıldığı gibi avantaj sağlamaz. sistem bir bütündür ve aradaki kapılar yalıtım vazifesi görmeyeceği için ısı kaybınız kombinin daha uzun süre devrede kalmasına neden olacaktır. termostatik vana veya oda termostatı hatta ikisi birden tasarruf sağlayacaktır.

sisteminizin de doğru planlanmış yani radyatör gücünüzün evin ihtiyacına göre seçilmiş ve kombi cihazınızın buna göre ayarlanmış olması gerekir.

kombilerinize bakım yaptırmanız devrede kalma süreleri yani yakıt sarfiyatınız için önemlidir.

aslında çok yakıyor demeden önce kontrol edilmesi gereken çok nokta var ,

haydi uzatmayayım zaten herkes bunları biliyor :)

İstanbul içinse bu veriler tüketiminiz çok fazla yada ev sıcaklığınız yüksek.

Benimde 3+1 yaklaşık 140 m2 (aslında 5+2 235 m2 ama kışın üst katı kapatıyorum)
Ev sıcaklığı gündüz 20, akşam 21, gece 19 derece olarak ayarlı kombinin yüzüne bile bakmıyorum
211 tl ödedim bu ay, geçen ay 190 dı malum havalar git gide soğuyor bu ay daha fazla gelir.

340 tl aşırı yüksek bir rakam, tabi evde bebek filan varda 25 derecelerde yakıyorsanız bilemem.

Ben dediğim derecelerde yeteri kadar konforlu ısınıyorum, ne banyoda ne wc de üşüyorum.

vay canına ben oda termostatını gece 21 gündüz 23 yapıyorum yoksa üşüyoruz benim ev 2 oda 1salon 85 m2 100tl civarında fatura geliyor mantolama yok soğuklarda (kar buz)160-180 tl

Abi birkaç kelam edersin diye konuyu güncellemek isteyecektimki sen zaten servise gelmişsin:)

Açıkçası 20 yıldır merkrezi ısınma sistemli bir binada oturuyorum. Gerçekten yukarıda yazılanlar şaşırtıcı.

Ciddi anlamda sıcak oluyorki zaman zaman pencereleri açmak zorunda kalıyoruz. Halbuki yalıtımda yok!!!

Ödediğim rakam ise herşey dahil (aidat cart curt) 250 liradır.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Hay allah
geçtiğimiz yerel seçimlerin öncesinde seçime 10-15 gün kala başbakanımız bağıra bağıra Karadeniz'deki en büyük doğalgaz yataklarını bulduklarını açıklamıştı,
doğu ve güneydoğu Anadolu'da Konya ovasındada bize 500 sene yetecek petrolu bulmuşlardı
ne olduki bunlara çıkaramadılar birtürlü?
ve biz hala rusyanın iranın doğalgazını konuşup hafta 7 biz 8 benzin zammı hesaplıyoruz?
birileri bizi kandırıyormu ne
hamdolsunki bunlar daha iyi günlerimiz.

merkezi ısıtmalı benim apartman,240 lira veriyorum ortalama, bunun içinde soguk sıcak suyum,güvenliğim,apartman görevlisi,ve ısınmam dahil

arkadaşlar birde bu işin püf noktalarından birii söylemek istiyorum
radyatör peteklerini bağlarken ustalar işin kolayı ve düşük maliyeti olan düz bağlama şeklini seçiyorlar. suyun girdiği üsteki vananın altına çıkış vanası bağlıyor. böylece yeni sürkülasyon olmuş sıcaksu peteğin tamamını dolaşmıyor üsten girip alttan çıkıyor ama üst su girişinin tam çaprazdaki alt çıkıştan çıkarsa petek tamamen ısınmış oluyor
birde otomatik hava atma purjörü denilen bir malzeme var 8-15 tl arası her yerde bulunabilir tesisatın sonuna radyatöre bağlanır otomatik olarak radyatördeki havayı boşaltmaya yarıyor..

faturanın düşük gelmesi için 2-3 küçük önlem önermek istiyorum
1.kombi asla en küçük derecede olmayacak misal minumum derece 38 ise en az 43 derecede olması lazım
2.termostatik radyatör vanası ve oda termostadı kullanılarak %35 tasaruf yapa bilirsiniz (zaten enerji bakanlığı bunu artık şart koyuyor projelere (mütahitlerin işine gelmiyor)
3.tuvalet ve banyo havalandırmaları menfezli olması ayrıca sıcaklığı korumayı sağlıyor.
bilgilerinize
Oda termostatını nasıl taktıracaz ki bizde kimse anlamıyor kombiden, alarko trendy kombi var yaklaşık 0,5 gibi değerde çalışmaya başlıyo biz hep 1de çalıştırıyoruz en yüksek 5 olması lazım. Çok sıcağa da gerek duymuyoruz fatura az gelsin yeter :p

Kardeşim ben kocaelidenim. Evimizde mantolama yok 150m2 ev fatura 190lira geliyor ama biz yeterince ısınıyoruz. Şu dikkatimi çekti, biz merkezi sistemle dogalgaz kullanıyoruz acaba sen ferdi abone oldugun için extra bişeyler ödüyor olabilirmisin

Forumdan Uzaklaştırıldı
hey gidi..:) Afyondayım..1+1 evde kalıyorum.189 lira doğalgaz geldi..Küçücük 2 tane odam var mutfak banyo.Bu kadar.:)

şehir izmir yazıyor eğer bu söylediklerin izmir içinse 170 lira bile çok istanbuldakinin yarısı kadar bile kış olmuyor orda :)
bizim 70tl fialn geliyor ev 3+1 180m2 giyoz montumuzu oturuyoz 340tl gelmesi için baya yakıyosun demeki biraz fedakarlık yapıcaz bataniye var monr var 2 çift kalın corap var çay var lütfen :D

aslında herşey çok güzeldi önce 200 oldu sonra 220 bu ay kombiye hiç ellemediğim halde bir anda 340a çıktı

evde herçeşit yalıtım var fatura 200 lira gelirken evde tişörtle geziyodum bu ay normal giyinmeye başladım kombinin ayarını artırmıyım diye ama

sonuç ortada neyse artık önümüzdeki aylara bakıcaz :)

Süper Moderatör
Yönetici
Motosikleti
Harley Davidson Softail 107
Bu arada bir not, ne kadar yaktığınızı öğrenmek için bir ay sonra gelecek faturayı beklemeye ve böyle süprizler yaşamaya gerek yok :)

24 saatlik dilimler ile doğalgaz sayacınızı kontrol edip bir günde ne kadar yaktığınızı tespit edebilirsiniz.

Böylece sıcaklık değişiklikleri veya farklı yöntemler ile yakıtınızın artıpı artmadığını gözlemleyebilirsiniz.

Bu ay da şöyle deneyelim bakalım ne yakacak derseniz kış zaten 3-4 ay çok fazla test edemeden kış bitiyor :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar