Devlet İhaleleri Hk.

Moderatör
Devlet ihalelerine katılmak, mal yada hizmet kiralamak nasıl bir sistemdir. Nette araştırmaktan ziyade, bu işlerle uğraşan yada uğraşmış olanlar var mıdır? Konu hakkında detaylı bilgi alabileceğim birileri vardır belki dedim :)

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Ben sana olması gereken değil de çoğu zaman uygulanan sistemi anlatayım.
Hizmet alacak kurumun yetkilisi önce çeşitli nedenlerde dolayı hizmeti kimden alacağına karar verir. Her şey belli olduktan sonra ihale açılıp duyurulması zorunlu olduğu için 2 adet, daha önce hiç duymadığınız, piyasada satılmayan yerel gazeteye ilan verilir. Kurumun en az 3 teklif alması gerektiği için, ihaleyi alan şirket tanıdığı ama ihale edilen işle hiç bir alakası olmayan ya da alakalı ama paslaştığı 2 şirketten kendi verdiği tekliften daha yüksek teklif vermesini ister. Sonuç olarak kanunlara uyulmuş ve ihale kurumun istediği şirkete verilmiş olur.

Devletin tum ihaleleri https://ekap.kik.gov.tr/EKAP/Default.aspx?ReturnUrl=%2fekap%2f sitesinden takip edilebilir. Ihaleye katilmak ve teklif vermek icin sirket dosyasini EKAP gondermis olman gerekli. Tum bilgiler EKAP ta var. Kimi ihale acik yapilir, kimi yerinde pazarlik usulu ile. Mal yada Hizmet kiralama genelikle belediyelerin yaptigi bir istir. Devlet malini kiraya vermez. Yap islet devret sistemi baska tabiki.

Belediye yada Vakif arazilerini kiralamak daha kolaydir.

Moderatör
Devletin tum ihaleleri https://ekap.kik.gov.tr/EKAP/Default.aspx?ReturnUrl=%2fekap%2f sitesinden takip edilebilir. Ihaleye katilmak ve teklif vermek icin sirket dosyasini EKAP gondermis olman gerekli. Tum bilgiler EKAP ta var. Kimi ihale acik yapilir, kimi yerinde pazarlik usulu ile. Mal yada Hizmet kiralama genelikle belediyelerin yaptigi bir istir. Devlet malini kiraya vermez. Yap islet devret sistemi baska tabiki.

Belediye yada Vakif arazilerini kiralamak daha kolaydir.

Bende ekap'i inceledikten sonra actım bu konuyu, açtım açmasına da, önceleri bu işi kallavi adamların yaptığını, herkesi ihaleye sokmadıklarını, hala ihalelere fesat karıştırıldığını okuyoruz, duyuyoruz.
Ben işin inceliklerinden bahsetmiştim daha çok. Yani benim gibi ufak esnaf bu işlerle uğraşıp ekmek yer mi derdindeyim kısaca.

Bende ekap'i inceledikten sonra actım bu konuyu, açtım açmasına da, önceleri bu işi kallavi adamların yaptığını, herkesi ihaleye sokmadıklarını, hala ihalelere fesat karıştırıldığını okuyoruz, duyuyoruz.
Ben işin inceliklerinden bahsetmiştim daha çok. Yani benim gibi ufak esnaf bu işlerle uğraşıp ekmek yer mi derdindeyim kısaca.

Hangi ihale ve urun yada hizmet sekli nedir bana soyler isen daha iyi yardimci olurum.

Ben Savunma sanayi , ve havacilik ihalelerine giriyorum daha cok. Bizim ihalelerde zaten her sey acik donuyor, rakkamlar milyon Eurolar oyle fesat karistirmak basit is degil. Zaten devlette onlemini almis ihaleye katilan herkes digerinin fiyatini ve belgelerini acikca goruyor. Katilimcilarin hepsi yabanci ortakli zaten.

Senin soylediklerin daha cok Belediye ihalelerinde olan durumlardir. Taseron islerinde doner bunlar.

Artik oyle gazetelerde ihale duyurmak bitti , EKAP var. Her ihaleyi her vatandas gorebilir ister ise de katilabilir. (Gerekli evraklari temin eder ise tabiki). Yanliz EKAP gunluk degisen bir site. Her gun bir ihale eklenebilir gunluk takip edilmesi gereklidir.

Ihale bitiminden sonrs 2 sene donuk ihalenin gecmsini dahi gorebilirsin. Kazanan firmanin adi dahi geciyor.

Arama kisminda yapilan is yada hizmetin adini yazmalisin.

Ornek sen motosiklet satiyorsun

Motosiklet yazacaksin.

Ihale kelimelerinde motosiklet gecen her ihale dosyasi onune gelir. ihale tarihlerine ve bitis tarihlerine dikkat et.

Ben sana olması gereken değil de çoğu zaman uygulanan sistemi anlatayım.
Hizmet alacak kurumun yetkilisi önce çeşitli nedenlerde dolayı hizmeti kimden alacağına karar verir. Her şey belli olduktan sonra ihale açılıp duyurulması zorunlu olduğu için 2 adet, daha önce hiç duymadığınız, piyasada satılmayan yerel gazeteye ilan verilir. Kurumun en az 3 teklif alması gerektiği için, ihaleyi alan şirket tanıdığı ama ihale edilen işle hiç bir alakası olmayan ya da alakalı ama paslaştığı 2 şirketten kendi verdiği tekliften daha yüksek teklif vermesini ister. Sonuç olarak kanunlara uyulmuş ve ihale kurumun istediği şirkete verilmiş olur.
bu bahsettiğin pazarlık usulü ihaledir, EKAP devreye girdiğinden beri her ama her ihaleye "istekli olabilecek" herkes katılabilir.
artık idareler, ben bu işi şuna yaptırcam diyemiyorlar, "ekap.kik.gov.tr" günlük bültenleri takip edip faaliyet alanına göre uygun ihalelere katılabilirsiniz, dokümanı bile bilgisayarınızdan satın alabilirsiniz.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
bu bahsettiğin pazarlık usulü ihaledir, EKAP devreye girdiğinden beri her ama her ihaleye "istekli olabilecek" herkes katılabilir.

Yok aslında aynı sistemden bahsediyorum ama benim anlattığım işin "gayriresmi" kısmı. :)

maalesef yanlıştır diyemiyorum :pale::pr:
memleketimin hali bu

Moderatör
Ben derdimi anlatamadim sanirim.
İhaleye girmek icin sartlari olusturdum diyelim. Ornegin otobusum yada kamyonum var, vergi levham da var dolayisiyla. Ama ihaleye girmek beles degil, ihale dokumani 100 lira, 200 lira yada herneyse. E ayda 10 ihaleye girebilecek luksumuz de yok. Acik teklif usulu ihaleye mi girmeli sadece, yads girdiginiz ihaleye girenleri daha onceden bilip girmek yada girmemek konusunda karar mi vermeli?
Kisaca, isin ince detaylari nedir, onu ogrenmek istiyorum.

sanırım sadece araç kiralama işleri yapmak istiyorsun, buna göre
ilk olarak aracın çalışacağı gün/ay/yıl birim fiyatını belirle,
aracın çalışacağı yolu m/km birim fiyatını belirle,
idarenin zaten yaklaşık maliyeti bellidir (km/gün/vs), ihale dokümanında bu bilgiler verilir,
idarenin verdiği bilgiye göre sen teklifini oluştur,
açık ihale usulünde en düşük teklifi ver, sözleşmeni yap, hayırlı olsun.
inşallah sorunun cevabını vermişimdir?

Moderatör
sanırım sadece araç kiralama işleri yapmak istiyorsun, buna göre
ilk olarak aracın çalışacağı gün/ay/yıl birim fiyatını belirle,
aracın çalışacağı yolu m/km birim fiyatını belirle,
idarenin zaten yaklaşık maliyeti bellidir (km/gün/vs), ihale dokümanında bu bilgiler verilir,
idarenin verdiği bilgiye göre sen teklifini oluştur,
açık ihale usulünde en düşük teklifi ver, sözleşmeni yap, hayırlı olsun.
inşallah sorunun cevabını vermişimdir?

Eyvallah saolain, hic ihale dokumani gormedigim icin olayi algilamakda zor oluyor. İhale dokumaninda devlet o is icin verecegi maksimum fiyati yaziyor o zaman anladigim kadariyla. Ve en dusuk teklifi veren ihaleyi kazaniyor yani.
Maksat en dusuk ihaleyi verirken digerlerinin ne kadar verdigini bilmek sanirim :)

idare o işte aracı ne kadar çalıştıracağını verir,
fiyat vermez,
mesela derki ayda 22 gün, günde ortalama 100 km çalışacaktır,
sen bu ifadeye göre teklifini hazırlarsın,
diğerlerinin teklifini adamlar söylemezse bilemezsin, ancak ihale sırasında teklifler açıklanırken öğrenirsin,
kesinlikle en son cümlede belirttiğin gibi zarar etmeyecek en düşük fiyatı belirlemek en önem kazanan husus oluyor tabi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar