Banka hesabında para beklettiğinizde banka bu parayı başka müşterilerine kredi olarak verir, kredilerden kazanır. Banka hesabınızda yıl boyunca ortalama 1000 lira olursa banka bu paradan 100 lira kazanır. Yani parayı cebimde taşımayıp bankada tutarsam banka benim paramdan yılda %10 kazanıyor.
Banka hesap bakiyeniz eksiye düştüğünde banka size kredi vermiş olur. Örneğin Garanti bankası kredili mevduat hesabında eksi bakiyeye aylık %5 faiz işletiyor. Banka hesabından 1000 lira çekerseniz ayda 50, bileşik faizsiz yılda 600 lira (%60), bileşik faizle 800 lira (%80) faiz ödersiniz.
Kredi kartı borcunun tamamını değil, sadece asgari tutarını ödediğinizde bankadan aylık %5-6 faiz oranıyla kredi almış olursunuz. 1000 lira kredi kartı borcunu bir yılda asgari tutarlar ile öderseniz, 1000 lira borç için bankaya 1400 lira vermiş olursunuz.
Başıma gelen olay: Garanti'den motor almak için kredi çektim. Benden 200 lira civarı dosya masrafı artı 1000 lira civarı faiz kazandılar. Asker olduğum için maaşım her ay düzenli yatıyordu. Kredi çekerken benden habersiz bana sigorta yapmışlar, 1,5 senede 90 lira para almışlar. Askerlik bitti, bir ay maaşım yatmadı, 40 lira hesap işletim aldılar. Banka kartımı 3 ay göndermediler, yakınımda şube yoktu, para çekmek için CepBank kullandım, her para çekişimde 1 lira ücret ödedim. 2,5 senedir hala kredi kartı gönderemediler. Otomatik ödeme talimatı verdiğim halde beni kara listeye almaya çalıştılar. Özetle 1200 lira para verdiğim banka beni kazıklamak için elinden geleni ardına koymadı. SAKIN Garanti ile çalışmayın derim. Bir tefeciden 10 bin lira alıp, 12 bin lira ödeseydim tefeci beni daha az sinirlendirirdi. Tefeciler bile garanti'den dürüstler.
Günümüz Türkiye'sinde bankacılık ödeme gücü olmaya kredi kartı verip sonsuz bir borç döngüsü yaratma mantığıyla çalışıyor. Kısmen hatalarım, kısmen de elimde olmayan nedenlerden ötürü biriktirdiğim borcu öder ödemez tüm bankacılık işlemlerinden uzaklaşmayı, sadece nakit parayla alışveriş yapmayı planlıyorum. En iyisi nakit.