Bütün standart hidrolik fren donanımına sahip karayolu taşıtlarının haraketli noktalarında içi çelik hasır örülü kauçuk hortumlar kullanılır.zorlu şartlarda donanımdaki yağ aşırı ısınıp genleşir molekülleri seyrekleşir,kauçuk hortumlarda deformasyona yol açar otomobillerde 2 yıl veya 40000 km de değiştirilmesi önerilir. Taşıtlarda ayrıca fren beygir gücü ölçülür ve minimum motor gücünün 4 katı olması gerekir spor ve ağır taşıtlarda bu 10 kata kadar çıkar.:cat:Mengu16' Alıntı:Plastik hortum nasıl dayanır yağ basıncına anlamış değilim !
boy' Alıntı:Motosikletlerin üzerindeki standart fren hortumu plastiktir ve fren sıktığınızda yağ basıncından dolayı bu plastik hortum esner ve duruş mesafenizi uzatır. Performanslı motorlarda özellikle yarışlara giriliyorsa bu standart fren hortumları çelik fren hortumları ile değiştirilir. Piyasada satılan racing motoru tasarlayan mühendis gerizekalı değil, sadece bu motorlar cadde için yapıldığından üzerindeki donanım fazlasıyla yeterli oluyor. Ancak piste girecekseniz, motorun birçok yerinde değişiklik yapmanız gerekir. Bu değişikliklerin ilki de fren hortumunu değiştirmektir.
Arkadaşım, bir şeye itiraz etmeden önce araştırmanı tavsiye ederim. %30-40 ekstrem bir rakam değildir. Senin anlamadığın şey şu. Fabrika çıkışlı makinalarla piste girip yarışılmayacağı kabul edilerek, buna uygun donanım takılıyor. Çoğu kişi de makinaları dibine kadar zorlamıyor. Yani fabrikanın taktığı donanımlar normal sürüş için fazlasıyla yeterli. Bu makinaları profesyonel kullanan insanlar direk olarak fren hortumunu, fren disklerini ve fren balatalarını değiştiriyorlar. Eğer hiçbir şey farketmeseydi bu ürünler peynir ekmek gibi satılmazdı. Sen hiç pist yarışına girdin mi? Yarışa giren makinaları incele bakalım ne tür donanım kullanıyorlar, standart donanımla tek kişi bile girmez yarışa. Benim gördüğüm racinglerin çoğunda fren donanımlarını değiştirmişler.%40 gibi ekstrem bir rakam farkedeceğine kesinlikle inanmıyorum. Çünkü böyle ufak bir detay öyle yüksek farketseydi dünyada o kadar fazla kişinin hayatı kurtulurduki kesinlikle fabrikada takarlardı. %1 bile farketmiyor demekkiki takılmıyor.
Fren sıktığında yaptığın basıncın bir kısmı fren borusunun esnemesine gidiyor. Çok ani fren yaptığında bu basınç kaybı çok daha fazla oluyor. Yani senin çok daha fazla sıkman gerekiyor. İşte bu kaybı önlemek için bu donanımlar ekstra satılıyor. Saliselik sürelerde bazı şeyleri hesaplayamazsın. Ani fren kullanman gerektiğinde beynin "Fren borusu esnedi, biraz daha fazla sıkmam lazım" şeklinde çalışmıyor. Lütfen araştırmadan itiraz etmekten vazgeç. Bu donanımı satan firmalardan veya internetten bu konuda detaylı bilgi alabilirsin.Yani elinizle yaptığınız sıkma gücünün bir kısmı kauçuk esnemede kaybolur ama bu fren gücünün azalması demek değildir. Elinizin gücü yinede maksimum frenleme gücüne erişebilecektir. Ayrıca dışı kauçuk gözüken fren borularının çoğunluğunu içi metal örgüdür.
100 km/h ile giderken basarsan frenlere 150 mt durma mesafasi olur 50 mt fren mesafesi bir 50 mt de senin motorun uzerinden uctuktan sonra havada kat edecegin mesafe.:queen:
Pardon, o racing motoru tasarlayan mühendis GERİZEKALIMI çelik hortumu fabrikadan kendisi takmıyor. %30-40 öyle bir abartı olmuşki insaf yani! Bir fren borusu değişimiyle 50 metrede değil 30 metrede duracak diyorsun yani? 2 metre farkederse kendimi yakıcam burda.....
tek bir motosikleti değerlendirdiğinizde 100 lira ekstra masraf ile daha efektif bir araç yapmak pratiktir.
ancak aynı araçtan yılda 20.000 tane yapıyorsanız, bu rakam 2 milyon lira yapar. bunun gibi araç üzerindeki donanımların genelini hesapladığınızda, standart yol şartlarına uygun materyal de tercih edilebiliyorsa, ürünün satıldığı hedef kitle baz alınarak o fren hortumu için ekstra 100 lira daha masraf yapılıp yapılmayacağına karar verilir....
zira ortalama bir motosikleti fabrikadan 2000 lira ile 15000 lira arasında çıkartabilirler. bu ikisi arasındaki farkı, hedef kitlesi belirler....
mesela eskiden bir çok motosiklete gidon amortisörü koymuyorlardı. çünkü eskiden bunun ciddi bir sıkıntı olmadığı düşünülüyordu. üstelik sürücler de talep etmiyordu. fakat güçlü motorlarda gidon amortisörünün nasıl bir güven sağladığı daha fazla bilinir hale gelince, bunun bir gereklilik olduğuna karar verilip güçlü motorlara fabrika çıkışı koyulmaya başlandı ufak ufak.
şimdi, eğer bir gün standart kauçuk hidrolik hortumlarının güvenlik açısından riskli ve güvensiz olduğu fikri oluşmaya başlarsa, bir çok marka doğrudan çelik hortum kullanmaya başlayacaktır...
çelik hortum candırkauçuk hortum çatlar kopar esner gevşer
![]()
Yeni konu açıp kirlilik yapmak yerine bu konuyu hortlatayım dedim.Bugün Bahçeşehirde 60 km hızla giderken sağa yanaşmış olan çift katlı otobüs aniden u dönüşüne yapmaya başlayınca aniden arka frene asıldım acı bir fren sesi arka lastik s çizerek 20 mt kadar kaydı baktım duramıycam ön frenede asıldım otobüse 2-3 metre kala motorsikletten uçtum Allahtan hızım baya azalmıştı ne motorda nede bende hiçbirşey yok otobüs şöförü yanıma geldi tek söylediği papağan gibi bişeyin var mı hakkını helal et vs bir sürü gereksiz laf bu arada motorsikletim mondial 150 mc lastikleri orjinal naylonBöylelikle ben motorsikletimin fren mesafesini acı bir tecrübeyle anlamış oldum.60 km hızla en az 20 metre,tabi ki bu motorsikletinize lastiğinize yol durumuna vs göre baya değişiklik gösterir.
Yeni konu açıp kirlilik yapmak yerine bu konuyu hortlatayım dedim.Bugün Bahçeşehirde 60 km hızla giderken sağa yanaşmış olan çift katlı otobüs aniden u dönüşüne yapmaya başlayınca aniden arka frene asıldım acı bir fren sesi arka lastik s çizerek 20 mt kadar kaydı baktım duramıycam ön frenede asıldım otobüse 2-3 metre kala motorsikletten uçtum Allahtan hızım baya azalmıştı ne motorda nede bende hiçbirşey yok otobüs şöförü yanıma geldi tek söylediği papağan gibi bişeyin var mı hakkını helal et vs bir sürü gereksiz laf bu arada motorsikletim mondial 150 mc lastikleri orjinal naylonBöylelikle ben motorsikletimin fren mesafesini acı bir tecrübeyle anlamış oldum.60 km hızla en az 20 metre,tabi ki bu motorsikletinize lastiğinize yol durumuna vs göre baya değişiklik gösterir.
Arka firenle durabilecegini düsünmen ilginçmis.!
Ben bu motorsikletimle ön frenide denedim ama sonuç aynı oldu.Birde arka freni sıkınca arka lastik s çizerken ön frene bassaydım daha önce motorsikletten uçardım.Sorun motorsikletin lastiklerinde eski konulara baktım benim acilen en kötü mıchelin pilot sporty taktırmam gerekiyor.