her emtianın bir değeri vardır...bir alıcısı da olduğu aşikar...bu içler acısı durum 2005 ten beri kalitesiz çin mallarının ithaliyle başladı...bindiğim motorun da ÇİN malı olduğunun farkındayım...ama piyasa birazda kriterleri belirler...bu ürünlerin neden bizim gibi 3.dünya ülkelerinde satıldığını ve talep gördüğünü anlayamamak hata olur...maddi kriterlerimiz tabi ki farklı...ama aynı paraya daha kaliteli olup segment olarak eşdeğerde olmayan farklı ürünler var...mesela ne deme...2000 liraya çapır olmayan 2.el temiz başka modeller mevcut...olayı hemen yamaha honda marka savaşlarına getirmeye de lüzum yok...bu mala 2005 yılında 5-6 bin lira verenlerin olduğunu da biliyoruz...sonraları piyasa hareketlenince Sirkecideki bisikletciler bile ithalatcı oldular...şimdi çoğu kapandı sektörden ellerini ayaklarını çektiler...bu ilk motor sevdası ve önlenemez karşıkonulamaz çapır tutkusu hezeyanı yüzünden pazarda aleyhimize işler gelişti...
evet senin bu regal raptorun ve dandirik çapırlara olan haşin bağ nedeniyle ÖTV yi yedik işin gerçeği...Devlet Baba bir vergi kokusu aldı ve motosiklet keyfimiz zenginlik sebebidir dedi vergiyi çaktı... ve seninle aynı zihniyetde ki çin malı olmasa motor alamazdık mantalitesi yüzünden bakalit bidonlar motosiklet muamelesi gördü ve trafik tescile kaydı bile yapıldı...ölümler kazalar belalar arttı...bunlar nüfusa bağlı artmadı bu dandirik motorlara her bebenin binmesiyle oldu...gençlerimiz ölmeye başladı...kafatasları asfaltlarda parçalanmaya başladı...
aynı heyecan koruma ve ekipman için gösterilmedi...ehliyetsiz olarak 24 ay taksitle aldığı 1500 liralık Mondıaliyle maalesef pimi çekilmiş bombalar ipini koparıp trafiğe daldı...ben bile bu forum sayesinde Gelişim Sürücü Kursu sayesinde ite kaka ehliyetimi aldım daha yeni yeni motosiklete dair önlemler almaya başladım...daha yeni bilinç oluştu desem yeridir...
napaydınız...motor almayamıydınız...motor zevki yaşamayayınmı dedik...hondanın yamahaın kucağına herkes otursun mu dedik...
hayır...sadece bu sektör devletin gözüne batmadan kontrollü bir şekilde yavaş yavaş büyüsün istedik...
motora ipini koparan herkes binmesin istedik...
bluğ çağındaki gençler kazalarda pert olup analarını babalarını üzmesin istedik...
baba bana motor al diyen gençlere babaları olm çok pahalı gel sen başka bir şey iste desin istedik...
herkes ybr cbf mi alsın istedik...hayır sadece (örneğin) gv 250 gibi modellerin piyasaya hakim olmasını istedik...yazılacak çok şey var...
mobilete binerim bu uyduruk dandirik çin çapırlarına (veya skutırlarına) binmem...mobilet toplarım o bile daha sağlamdır bunlardan...
almıcan aldırmıcan...ithal edilmeyecek bu işden rant kazanan adam diyecek ki ulen neden ÇİN den daha sağlamını getirip piyasaya sunmuyorum...400 dolara getirdiği çapırı sana 2000-2500 dolara satmayacak..satamayacak...ama siz biraz bilinçli olursanız bu olacak...2005 den beri bilinç sahibi olamadınız en azından 2011 de bu gerçeği görün ve dirilişe geçin istedik...
bakış açıları ve imkanlar çok farklı. Evinde musluğu bile tamir edemeyen insanlar varken mobilet toplamak çok kişinin yapacağı iş değil. Çin motorlarının kaliteli olduğunu mantıklı olduğunu da idda etmiyorum
ama şöyle bir gerçek var ki ülkemizde bir çok ailenin orta sınıf araba ya da motosiklet almaya gücü yetmiyor. işte bu kısımda çin malı ürünler devreye giriyor. insanlar için ulaşım aracı zorunluluk ama herkes toplu
taşıma kullanmak zorunda değil. parası olan kaliteli bir arabaya biner kaliteli bir motor alır az parası olanda parasına göre bir araba ya da motor alır. motor konusunda bir diğer husus ise heves ve istek.
motosikletçilerin çoğunda bir heves vardır tutku vardır. insanları çin malı motor almaya iten bu hevesse motorun kalitesi ne olursa olsun alacaklardır. ülkemizde dışarıdan gelen ürünlere yüksek bir standart
koyulmuş olsaydı birçok çin malı motor ülkemize giremeyecek kaliteli motorların fiyatı ise şu an olduğundan daha yüksek olacaktı. ama şimdi şu şöyle olsa bu böyle olsa demekle birşey değicek değil.
çin malı motorlar ülkemizde yaygın olarak kullanılmakta ve motor için az bir bütçe ayıran insanların hayallerini süslemektedir. herkes kendi mantığına ve bütçesine göre alışveriş yapar eğer böyle olmasaydı
tek bir marka ve tek bir model olurdu herkes onu alırdı. ben regal raptor motorumla dünya turu yapmaya çıkmıyorum ya da üzerine yük bağlayıp onu taşımıyorum. kısa mesafelerde bakımını yaparak kullanıyorum
benim bu motordan beklediğim bu ve fazlasıyla karşılıyor. olurda bir gün beklentim artarsa o zaman beklentilerimi karşılayacak kalitede başka bir motor alırım.
son olarak gençlerin yaptığı kazalar ve sorumsuzluklar çin malı motorların değil şahısların kendi bilinçsizliğinden ve kazaya sebebiyet veren diğer unsurlardan dolayıdır.