bilgisine güvenen varsa gelsin...HODRİ MEYDAN!

Katılım
8 Şub 2008
Mesajlar
30
Motorumuzla giderken en onemli konu bizim guvenligimizdir. Simdi bundan sonra yazacaklarim, tamamen guvenli olmakla ilgildir.

Buradaki tartismayi, yaris alani ile karistirmayiniz lutfen. Yaris alaninda, pist tertemiz, karsidan gelen yok, yolda kamyon artigi, ya da olu kedi kopek yoktur. Biz cadde suruculeriyiz ve surdugumuz yerde bircok potansiyel tehlike mevcuttur.

Virajda onemli olan birkac unsur vardir, once onlari siralayacak olursak eger, bunlar;

1. Bakis
2. Tutus
3. Stabilite
4. Gaz kapama ve acma noktalari

1. Bakis yani gorus; bir viraja girerken, isteyecegimiz en onemli sey herhalde, daha fazla gormek ve daha fazla gorunmek olmalidir. Daha fazla gormek bize ne kazandirir? Mesafe ve Zaman. Eee,bunlari ne yapacagiz? Bunlari, onumuze cikabilecek bir engelde ya da karsidan gelen bir araci gordugumuzde kullanarak kacacagiz. Daha fazla yer gorecegimiz icin de, daha hizli gidebilecegiz. dogru bakis ile herkesten daha once, daha fazla bilgi toplayabiliriz. Bu da bize buyuk bir avantaj getirecektir. Simdi diyelim ki bu cizimlerde virajlarda sagda ve solda agaclar olsun, ki genelde vardir, biz bu agaclarin naasil devam ettigini izleyerek, gormedigimiz alandaki virajin yonunu tahmin edebliriz. Agac olmasa da elektrik direkleri, ya da arazinin yapisi bize bu isaretleri verecektir. Sagimiz bir tepe olsun, solumuz da aciklik. Bu durumda tepenin gidisini takip etsek, virajlari daha oralara gelmeden okumus oluruz.

2. Tutus; motosiklet kullanimindaki en onemli faktorlerden biri de Tutustur. Tutusu kaybettigimizde ne olacagini hepimiz biliyoruz. O taktirde, motorumuzun lastiklerine ayni anda iki gorev yuklememeliyiz. Yani tutusumuzu maksimumda tutacak yerlerde olmaliyiz. Bu durumda tutusun en yuksek oldugu yer virajin yaricapinin en buyuk oldugu yerlerdir. Cunku motorumuzu gereginden fazla yatirmamiz gerekmez. Yani virajlarin en dis kenarlaridir.

3. Stabilite; bu konudan anlamamiz gereken, motorumuzun, suratimizle olusan, o muhtesem dengesini bozacak hareketlerden kacinmak olmalidir. Motorumuz 2-25 Km suratlerden sonra, jiroskopik bir kuvvet uretmektedir. Bu kuvvet cocuklugumuzda oynadigimiz topac vardir ya onun donerken urettigi kuvvettir. topaci dondurun bir masa uzerinde, ve bir tokat atin yere duser ama donmeye devam edecektir. Topac ne zaman duser? Yavasladigi zaman. Motorumuz da ayni kuvveti uretir ve biz bu kuvvetin avantaji ile hizlaniriz. Hizlaniriz derken, icinde bulundugumuz duruma gore hizlaniriz. Ucariz demiyorum. Buradaki virajlarda en homojen yani ac-kapa yapmadan gidebileceginiz, en fazla goruse sahip, en erken gaz acabileceginiz noktalari birlestirin ve orada cikacak olan gorus hatti en dogru hat olacaktir.

4. Gaz acma ve kapama noktalari; Bizim bir viraji en erken alabilmemiz icin, bu noktalari iyi tayin etmemiz gerekir. Bu noktalar gormedigimiz yerlerde gazi kapamak, gordugumuz yerde gazi acmaktir. Viraj suratimiz, viraj takip noktasina gore ayarlanmalidir. Viraj takip noktasi, viraja baktiginizda virajin kapandigi noktadir. Bu nokta sizinle birlikte hareket ediyorsa virajin arkasi aciktir. Yok siz bu noktaya yaklasiyorsaniz suratiniz yuksektir. viraj cikisinda o nokta acilir ve kaybolur gider, acin gazi istediginiz kadar! Gaz kapama noktamiz, viraj takip noktasina yaklasiyorsak eger, yesil hattin basladigi yerden geridedir. Bir viraja girerken almamiz gereken pozisyon cok onceden alinmalidir. Bu pozisyon DAIMA sol virajda yolun en sagi, sag virajda yolun en soludur! Neden? Cunku en fazla gorus oradadir! Pozisyonumuzu aldiktan sonra, takip noktasina gore suratimizi de ayarlayip, motorumuzu, devir saatimizin kirmizi hattina kadar olan yerde ortalarda tutarak vitesimizi de ayarladiktan sonra gozumuz takip noktasinda, haziriz artik!

Simdi viraja goren motor, on lastik yanagina yatacagi icin, yavaslamaya baslar. Bu yavaslamayi yenmek icin destek gazi vermemiz gerekecektir. Viraj girisinden itibaren motorun hizini sabit tutacak kadar gaz verebiliriz. devam ediyoruz, ve virajin apex (yani donus noktasi) noktasina geldigimizde gorusumuzun acildigi noktadir zaten burasi artik gaz acmaya ve yavas yavas yolun devamindaki duruma gore pozisyon alacak sekilde konumlanmaya baslayabiliriz.

Simdi lutfen bu aciklamalara gore, bu cizimdeki hatlardan hangisinde bunlari yapabilirsiniz ona gore yorumlayiniz lutfen.

En cok gorus!
En iyi tutus!
en Stabil oldugumuz yer!
ve en hizli cikis!
 
Katılım
15 May 2010
Mesajlar
2,118
Böyle bir virajda mor renkteki gibi bir çizgi izlesek hatalı olur mu?

morud.jpg
 
Katılım
24 Mar 2011
Mesajlar
95
bunu bende çok düşündüm, en mantıklısı ve güvenlisi kırmızı.
Sonuçta bilmediğin bir viraja girdiğini düşünürsen, karşından ne geleceğini bilemezsin, o kadar açıktan almak hem viraj öncesinde hemde sonrasında çok riskli.
En güvenlisi düşük hız ile kırmızı hattın gösterildiği yolu izlemek olur diye düşünüyorum.
Hiç bir kullanıcıda, yolun tamamını görmeden gaz açıp karşıya girecek değildir herhalde
:pr:
 

Nfs

Katılım
8 Mar 2011
Mesajlar
159
Yeşil.Zaruri olarak o çizgiyi oluşturmak için hızınız dönmek ve yoldan çıkmamak için doğru olacaktır.
 
Mersin İl Temsilcisi
Katılım
2 Ağu 2006
Mesajlar
10,372
Tam virajın orta noktasına geldiğinde karşında başka bir araç var ise ?

kendi şeridi içindekaldığı müddetçesorun yoktur.
doğru şık ( hız ve stabilizelik kontrolü ile konforlu sürüş ) yeşildir.
kırmızı zaten gösterildiği üzere karşı şeritte patlıyor ya :wiinkk:
 
Katılım
24 Mar 2011
Mesajlar
95
kendi şeridi içindekaldığı müddetçesorun yoktur.
doğru şık ( hız ve stabilizelik kontrolü ile konforlu sürüş ) yeşildir.
kırmızı zaten gösterildiği üzere karşı şeritte patlıyor ya :wiinkk:

Bende diyorum ki, bilmediğim bir viraja giriyorum, karşımdan ne geleceği konusunda hiç bir fikrim yok (genelde araçlar içerden alabiliyor), hızımı düşürüp dipten dönmekte fayda var. Ne de olsa yolu görmeden gaz açıp karşıda patlamam :mrgreen:
 
Mersin İl Temsilcisi
Katılım
2 Ağu 2006
Mesajlar
10,372
Bende diyorum ki, bilmediğim bir viraja giriyorum, karşımdan ne geleceği konusunda hiç bir fikrim yok (genelde araçlar içerden alabiliyor), hızımı düşürüp dipten dönmekte fayda var. Ne de olsa yolu görmeden gaz açıp karşıda patlamam :mrgreen:

trafikte yalnız değilsin.akan bir trafikte viraj alırken hızını düşürürsen arkandaki araçlara sorun yaratman çok muhtemel. hatta sana arkadn çarpmaları, senin yavaşlaman motorun manevra kaabiliyetini kaybetmen anlamına gelir.
tek başınaysan yavaşla ama akan trafikte, grup sürüşünde sürekli arkandakilere sorun yaratırsın.
 
Katılım
15 May 2010
Mesajlar
2,118
kendi şeridi içindekaldığı müddetçesorun yoktur.
doğru şık ( hız ve stabilizelik kontrolü ile konforlu sürüş ) yeşildir.
kırmızı zaten gösterildiği üzere karşı şeritte patlıyor ya :wiinkk:

kırmızı karşı şeritte patlıyor ama yeşilde karşı şeritten dönüyor?

ben bu resimdeki yolu kendi şeridim olarak olarak düşünerek yorumluyorum.

eğer yol iki şeritse ve ters yöne girmememiz gerekiyorsa çizgilerin daha farklı olması gerekmez mi?
 
Katılım
25 Mar 2008
Mesajlar
433
Yol çift şeritse eğer, kırmızı gibi girip mavi gibi çıkacaksın..yok eğer tekse ve yolun bu şekilde olduğunu biliyorsan YEŞİL diyorum...
 
Mersin İl Temsilcisi
Katılım
2 Ağu 2006
Mesajlar
10,372
yol çift şerittir.ve bu resimdeki, sizin bulunduğunuz şerittir. yani orta çizgiden size kalan bölümdür.

defalarca tartışıldığı ve bu bir eğitim proğramından alınmış şema olduğu halde neden hala herkes farklı şeyleri iddia etmek yerine
"neden YEŞİL çizgi doğru?"
demiyor?
 
Katılım
24 Mar 2011
Mesajlar
95
Yol çift şeritse eğer, kırmızı gibi girip mavi gibi çıkacaksın..yok eğer tekse ve yolun bu şekilde olduğunu biliyorsan YEŞİL diyorum...

bu yüzden çok farklı bir durum işte. Bilmediğin yol olması, çift şerit olması, bunların hepsi dengeleri değiştiriyor.

---------- Mesaj ekleme zamanı: 13:12 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 13:08 ----------

yol çift şerittir.ve bu resimdeki, sizin bulunduğunuz şerittir. yani orta çizgiden size kalan bölümdür.

defalarca tartışıldığı ve bu bir eğitim proğramından alınmış şema olduğu halde neden hala herkes farklı şeyleri iddia etmek yerine
"neden YEŞİL çizgi doğru?"
demiyor?

Bana göre motor kullanmak bütün ihtimalleri göze almak, farklı şeyleri iddia etmek hatta değerlendirmektir. Çünkü her şey için birden çok alternatifimiz mevcut ve her olasılık bir diğer alternatife yöneltirken böyle düşünüyor ve tartışıyor olmamız çok gerekli ve hatta normal :)
 
Katılım
17 May 2009
Mesajlar
4,151
Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Karşıdan gelecek olan araç riskinin ortadan kaldıracak tek çizgi YEŞİL çizgidir.

Biliyorum bu fikir hepinize ters geliyor (doğruyu test etmeden önce bana da en ters gelen şey buydu) . Yeşil çizgiyi takip eden sürücü hem virajın devamını , yol üzerinde sabit duran muhtemel tehlikeleri (viraj içerisine yan yatmış mıcır yüklü bir kamyona ne dersiniz. Ben bizzat yaşadım yeşil çizgide olmasaydım burada bunları yazıyor olamazdım.) ve en önemlisi karşı şeritten gelen sollama yapmış veya şerit çizgisini ihlal etmiş bir aracı çok daha erken görüp tedbir alabilir gerekirse durabilir. Kırmızı çizgiyi takip eden sürücü ne kadar yavaş giderse gitsin (ki biliyoruzki kimse "aman bu virajı yavaş döneyim" demiyor) tehlikeyi gördüğünde artık çok geç olmuş olacaktır şanslı ise gözünü hastahanede açar.

Sevgiler

ÖNEMLİ NOT: Sadece bu çizimdeki viraj örneği için en HIZLI çizgi de YEŞİL çizgidir. Yeşil çizgiyi kullanan sürücü viraja yavaş başlamasına rağmen sürekli destek gazı ile viraj içerisinde hızını arttıracak APEX noktasını ve viraj çıkışını en erken görecek sürücü olduğu için en erken gazı açacak sürücü de kendisi olacaktır. Bu tür virajlara girerken beni sollayan (genellikle sağlayan) arkadaşlardan benden önce virajdan çıkabilen olmadı (COSMOS abinin saçları neden beyaz zannediyorsunuz :p:p:p viraj içerisinde beni geçmeye çalışırken saçları beyazladı adamcağızın halbuki daha 36 yaşında :p:p:p)
 
Son düzenleme:
Katılım
24 Mar 2011
Mesajlar
95
Karşıdan gelecek olan araç riskinin ortadan kaldıracak tek çizgi YEŞİL çizgidir.

Biliyorum bu fikir hepinize ters geliyor (doğruyu test etmeden önce bana da en ters gelen şey buydu) . Yeşil çizgiyi takip eden sürücü hem virajın devamını , yol üzerinde sabit duran muhtemel tehlikeleri (viraj içerisine yan yatmış mıcır yüklü bir kamyona ne dersiniz. Ben bizzat yaşadım yeşil çizgide olmasaydım burada bunları yazıyor olamazdım.) ve en önemlisi karşı şeritten gelen sollama yapmış veya şerit çizgisini ihlal etmiş bir aracı çok daha erken görüp tedbir alabilir gerekirse durabilir. Kırmızı çizgiyi takip eden sürücü ne kadar yavaş giderse gitsin (ki biliyoruzki kimse "aman bu virajı yavaş döneyim" demiyor) tehlikeyi gördüğünde artık çok geç olmuş olacaktır şanslı ise gözünü hastahanede açar.

Sevgiler

çok güzel söylemişsin, tecrübe edinmeden bunları değerlendirmekte çok farklı bir durum mesela. Ama ben kendimi düşünerek, bilmediğim virajlara girerken tabelaları çok iyi okuyor, ona göre hızımı ayarlıyorum. Sonrasında yola konsantre bir şekilde dönüşümü yapıyorum.
:)
 
Katılım
27 Mar 2006
Mesajlar
1,058
Yine mi ateşlendi bu konu. :) Kaç kere konuşacağız yahu. Yeşil arkadaşlar yeşil. Sağa dönüyorsanız yolun soluna, sola dönüyorsanız yolun sağına doğru yanaşırsınız viraja girmeden önce. Ki viraj çıkışını mümkün olabildiğince görebilin. Bu çizim salt sizin şeridinizi içerir. Yolun tamamı diye düşünmeyin.
 
Katılım
24 Mar 2011
Mesajlar
95
Yine mi ateşlendi bu konu. :) Kaç kere konuşacağız yahu. Yeşil arkadaşlar yeşil. Sağa dönüyorsanız yolun soluna, sola dönüyorsanız yolun sağına doğru yanaşırsınız viraja girmeden önce. Ki viraj çıkışını mümkün olabildiğince görebilin. Bu çizim salt sizin şeridinizi içerir. Yolun tamamı diye düşünmeyin.

Tartışılası bir durum ve ateşleniyor :)
Tek şeritli ise yol dediğiniz ve Yeşil doğru, ama çift şerit olması durumunda, dengelerin değişeceği kanısındayım :silent:

yoksa yanlış mı düşünüyorum :cyclopsan
 
Katılım
27 Mar 2006
Mesajlar
1,058
Tartışılası bir durum ve ateşleniyor :)
Tek şeritli ise yol dediğiniz ve Yeşil doğru, ama çift şerit olması durumunda, dengelerin değişeceği kanısındayım :silent:

yoksa yanlış mı düşünüyorum :cyclopsan

Tek şeritli ve yol tamamen sana ait ve tek yön bu çizim. Yani çift şeritli yolda senin şeridin. Öyle düşün.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar

Üst