Sıcak diske sıkılan balata spreyi ve anında alınan sonuç

Ön fren balataları rahatsız derecede ötmeye başlayınca dün bir balata spreyi almış ama kullanmamıştım. Balatalar yeni, değiştirmeye gerek yok, sprey işi halledecek.

Bu sese her zaman tahammül edemiyorum. 1 saat kadar önce eve gelirken gecenin sessizliğinde frenleme yaptıkça balatanın çıkardığı ses sinirlerimi gerçekten gerdi ve hemen uygun bir yerde durdum. O sinirle kutunun neredeyse yarısını boşaltarak diski ve balataları adeta yıkadım :p

Sprey nedeniyle frenlerin tutmama durumu geçip fren çalışmaya başladıktan sonra sesin kesildiğini görerek rahatladım. Ama ters giden bir şeyler vardı :) Frenleme yapınca önde bir anormallik vardı, freni bir sıkıp bir bırakıyor gibi durum ortaya çıktı.

Disk sıcak iken su tutulmaması, sprey sıkılmaması gerektiğini bilen biriyim. Sinirlenen insan bildiklerini unutabiliyor. Diskteki yamulmayı / yalpalamayı karanlık nedeniyle göz ile tesbit edemedim. Ancak ön tekeri çevirirken balatanın hafif teması nedeni ile çıkan, nasıl tarif edeyim, "sssssssss" diye stabil bir ses vardır, o ses şimdi "hsssst hsssssst" diye geliyor. :p

Yarın veya pazartesi günü büyük ihtimalle disk değişecek. Bizim aletlerin parçaları ucuz, düzelttirme ile falan uğraşmayacağım.

Konuyu bilmeyenlerin dikkatine sunulur,
bilenlere ortaya çıkan durum bir kez daha hatırlatılır :)
Disk sıcak iken onun ani soğumasına neden olacak herhangi bir sıvıyı kendisine temas ettirmeyin. :)

Yaklaşık 6 km'lik, 50-60 km hızda bir yolculuk.
Üstelik hava da soğuk. Son 2 km'de de sorunu farkettim.
Belki bu kadar kolay yamulma olmazdı. Çinli motor farkı olabilir :)

Son düzenleme:
ilginç disk civatalırının bırının gevşek olması bile sıcakken anı soğutmada çarpılabilir ama cıvatalar her taraftan eşit bastığı zaman çarpılmasını önleyebiliyor bnce diskin tek taraf ısınmasından olmuştur

:silent: Yarın belli olur sanırım herşey :) Usta belirleyecek durumu artık.
Ben teorik bilgim dahilinde diskin yamulduğunu düşündüm.

bnde pek anlamam ama hani bi tornacı olaraktan fikir yürüttüm sadece :D

geçmiş olsun... malesef dogru. motorda egzost manifoldundan sonra en sıcak ikinci metaldir... suyla temas etmemesi gerekir.. . ozellikle yolacıkılmışken aniden gelen yagmurda disklerin sogutulması gerekmektedir.. yoldaki su birikintisindede aynı sonuç oluşmaktadır.. çok uzun yol yapıp derin su birikintisinden mumkin oldugunca geçilmemeli... oto yıkamacılarda motor yoldan yeni gelmişken motor yıkanmamalıdır..

VIA

geçmiş olsun... malesef dogru. motorda egzost manifoldundan sonra en sıcak ikinci metaldir... suyla temas etmemesi gerekir.. . ozellikle yolacıkılmışken aniden gelen yagmurda disklerin sogutulması gerekmektedir.. yoldaki su birikintisindede aynı sonuç oluşmaktadır.. çok uzun yol yapıp derin su birikintisinden mumkin oldugunca geçilmemeli... oto yıkamacılarda motor yoldan yeni gelmişken motor yıkanmamalıdır..

Söylediklerinizin hiç birine dikkat etmemiştim hiçte sıkıntı yaşamadım.Bu konuda tek dikkat ettiğim; motor sıcakken yıkamıyorum.Disklerin okadar ısınmaması lazım yani çokmu yoğun fren kullanıyosunuz onu tam anlamadım yoksa normal kullanımda su birikintisine yada yağmura denk gelince diskin yamulacak kadar hassas olduğunu sanmıyorum.

Disk frenlerde balata ile disk her zaman temas halinde olduğundan hiç frene basmasanız dahi seyir halinde iken ısınırlar.

Söylediklerinizin hiç birine dikkat etmemiştim hiçte sıkıntı yaşamadım.Bu konuda tek dikkat ettiğim; motor sıcakken yıkamıyorum.Disklerin okadar ısınmaması lazım yani çokmu yoğun fren kullanıyosunuz onu tam anlamadım yoksa normal kullanımda su birikintisine yada yağmura denk gelince diskin yamulacak kadar hassas olduğunu sanmıyorum.

normal kullanımdan bahsetmedim zaten... yüksek süratli kullanımda,, balatalar , diskler, jant , lastik.., zincir,,, bunlar sürtünmeden dolayı ısıya maruz kalırlar ,,suya temas etmemeleri gerekir...

Bugün gün ışığında göz ile kontrol edildiğinde diskte bir yalpalama gibi durum görünmüyor. Ancak mm'nin kesirleri içinde bir yamulma olduğu belli. Bu sabah sprey tamamen kurumuş halde hareket edince diske bir zımpara parçası sürtüyor gibi kesintili sesler gelmeye başladı. Frenleme ise sorunlu, hafif hareketlerle frene basınç uygulayıp bırakır gibi tuhaf bir şekilde frenleme oluyor. Disk ve balataları komple değiştireceğim.

Bugün gün ışığında göz ile kontrol edildiğinde diskte bir yalpalama gibi durum görünmüyor. Ancak mm'nin kesirleri içinde bir yamulma olduğu belli. Bu sabah sprey tamamen kurumuş halde hareket edince diske bir zımpara parçası sürtüyor gibi kesintili sesler gelmeye başladı. Frenleme ise sorunlu, hafif hareketlerle frene basınç uygulayıp bırakır gibi tuhaf bir şekilde frenleme oluyor. Disk ve balataları komple değiştireceğim.

abi. son bi teori.. diskleri degiştirmeden once fren balatalarını çıkarıp zımparala.. olmadı yenisini al.. zaten degiştirecegin için boşa almıuş olmayacaksın.. yeni balatada frenleme esnasında fren maneti ileri geri hareket ediyorsa bir bırakıp bir sıkar vaziyetteyse hissedilebilir ölcüde.. disk yamulmuştur .. degiştirmeden once bi denemekte fayda var

frenleme esnasında fren maneti ileri geri hareket ediyorsa bir bırakıp bir sıkar vaziyetteyse hissedilebilir ölcüde.. disk yamulmuştur .. degiştirmeden once bi denemekte fayda var

Durum şu an aynen böyle. Bu ifadeyi ben de bir arkadaşa kullanmıştım bir başlık altında, o da diskinin yamulup yamulmadığını sormuştu. Bu şekilde anlarsın demiştim.

Gene de dediğin gibi önce sadece balata değiştirerek denemekte yarar olabilir ama disk gitmiş gibi.

Benim bildiğim Levsy Bayağı zeki bir adam...
Ön tekerlek havada gidonu sabitle. Sağa veya sola dönük olması önemli değil. Yere tabure veya benzeri bir yükseklik oluşturacak cisim koy. Bunun üzerine de diske sıfır yanaşacak gibi ince uclu tornovida koy. Tekerleği elle hafif hafif çevir. Tornovida tabure üzerinde sabit kalırken dönen disk tornovida ucuna yanaşıp uzaklaşıyor ise hiç uğraşma yeni dis ve yeni balata alarak yoluna devam et.

Bir fren balatasinin ne kadar isinabilecegini merak edenler icin:)

2469638661_fd4da386f4_o-728x483.jpg

Alev alacak kadar yarislarda isinmaktadir.

Benim bildiğim Levsy Bayağı zeki bir adam...
Ön tekerlek havada gidonu sabitle. Sağa veya sola dönük olması önemli değil. Yere tabure veya benzeri bir yükseklik oluşturacak cisim koy. Bunun üzerine de diske sıfır yanaşacak gibi ince uclu tornovida koy. Tekerleği elle hafif hafif çevir. Tornovida tabure üzerinde sabit kalırken dönen disk tornovida ucuna yanaşıp uzaklaşıyor ise hiç uğraşma yeni dis ve yeni balata alarak yoluna devam et.

Aman hocam zeka meselesi nerden çıktı şimdi ::utangac: Her motorcu zekidir, yoksa motor tepesinde işi ne :mrgreen:

Tornavida yöntemi de mantıklı :rendeer: Nasılsa şu iki gün servise gidemeyeceğim. Kurcalar dururum artık. Ama herşeye rağmen diskin gittiğinde eminim. Değişecek :)

Disk frenlerde balata ile disk her zaman temas halinde olduğundan hiç frene basmasanız dahi seyir halinde iken ısınırlar.

Bu doğru değildir,her zaman kelimesi yanlıştır,sadece frenleme esnasında teas halindedir.Eğer seyir halinde disk ile balata temas halindeyse bir sorun var demektir.Fabrika çıkışlı ayarları tam bir motosiklette hiçbir zaman disk ile balata temas halinde değildir,temas halinde olsa bile bir süre sonra sürtünen balata yüzeyinin bir kısmı aşınacak temas kesilecektir!
Mantıken de ileriye doğru ivmelenmek isteyen bir kişi niçin ters yönde kuvvet uygulayarak ivmelenmesini azaltsın ki?

Bu doğru değildir,her zaman kelimesi yanlıştır,sadece frenleme esnasında teas halindedir.Eğer seyir halinde disk ile balata temas halindeyse bir sorun var demektir.Fabrika çıkışlı ayarları tam bir motosiklette hiçbir zaman disk ile balata temas halinde değildir,temas halinde olsa bile bir süre sonra sürtünen balata yüzeyinin bir kısmı aşınacak temas kesilecektir!
Mantıken de ileriye doğru ivmelenmek isteyen bir kişi niçin ters yönde kuvvet uygulayarak ivmelenmesini azaltsın ki?

Yanlış biliyorsun :)
Balatalar diske hafifçe temas etmek zorundadır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar