Yeni proje-Yeni heyecan-Dijital vites göstergesi

Sizleri bilmem ama ben vitesleri çok karıştırıyorum. Mesela uzun yolda bir süre gidince "yaw acaba 6. viteste miydim ?" diye kendi kendime sorup motoru 7. vitese atmaya çalışıyorum :) Veya durmaya yakın -1. vitesi zorluyorum. Bakındım internette kesin vardır bir gösterge diye. Netekim var ama hem pahalı hemde sadece hız sensörü olan motosikletlere takılabiliyor.

Firma: Acumen

Firma: GIPro

Tam demekki bizim motor gibi hız bilgisini kilometre teli ile alan-veren motosikletler için yapacak birşey yok diyecekken aşağıdaki siteye rastladım.

http://www.electronics-lab.com/projects/automotive/006/index.html

Sistem vites kolundaki bir mıknatıs, hemen karşısında yer alan 2 adet sensör, bir küçük sayıcı elektronik devre ve bir LED display'den oluşuyor.

Adam üşenmemiş tüm devrenin PCB şemasına ve devre üzerindeki mikroişlemcinin programına kadar herşeyi vermiş. Elektronikten biraz anlıyorsanız malzemelerin satın alınmasından sonra 1 saatlik bir lehimleme işi. Malzemeler 5 dolar civarı tutuyor. Yalnız mikroişlemcinin programlanması için basit bir programlayıcıya ihtiyaç var. O da e-bay'de 10 dolar. Belki bir arkadaşınızda bile olabilir.

Bence denemeye değer. Sitede videoları ve resimleri var. Mutlaka bir göz gezdirin.

"Yaaa ne gerek var vites göstergesine"ciler, "Ben ihtiyaç duymuyorum"cular, "Nolcakki bir aşağı bir yukarı yapar bulurum vitesi ben"ciler, "Bence çalışmaz bu şey"ciler, "Çalışabilir ama hiç bir şeye yaramaz"cılar......Bu konu sizin için değil. Lütfen "CBF150 ile CBR1000RR arasında kaldım. Lütfen yardım !!" gibi başlıklara yazınız :queen:

Şaka tabiki. :)

"Yaaa ne gerek var vites göstergesine"ciler, "Ben ihtiyaç duymuyorum"cular, "Nolcakki bir aşağı bir yukarı yapar bulurum vitesi ben"ciler, "Bence çalışmaz bu şey"ciler, "Çalışabilir ama hiç bir şeye yaramaz"cılar......Bu konu sizin için değil. Lütfen "CBF150 ile CBR1000RR arasında kaldım. Lütfen yardım !!" gibi başlıklara yazınız :queen:

Şaka tabiki. :)

Güzelmiş... :cat: :queen:

Bu arada bu bahsettiğin devrenin mekaniğini yapmıştık xt ye :)

Ne garip hiç kaçıncı vitesteyim diye hiç sormadım kendime , hatırlamıyorum.:silent: Kolay gelsin size umarım başarırsınız.:cat:

Sınalardan sonra yapacağım bunu... Hoşuma gitti. 2 tane yapacağım. Hatta girişmişken hararet göstegesi de yaparım herhalde. :)

Yeterli teknik bilgim olsa yapıcam da plc zor iş yani belkide ben bilmeiğim için zor :) çıkacak şeyi merakla bekliyorum saygılar

Elektronikçiler için çocuk oyuncağı olur bu. Gerçekten güzel. Ama ihtiyacım yok benim. Olsa ya alırdım ya da yaptırırdım arkadaşıma.
Ama Gerenk yok hocam şimdilik. Otomatik vites diye :)
Yoksa neden olmasın. Vİtesli sürdüğümde ara sıra karıştırıyorum.
Paylaşım için tşeşekkürler.

Sınalardan sonra yapacağım bunu... Hoşuma gitti. 2 tane yapacağım. Hatta girişmişken hararet göstegesi de yaparım herhalde. :)

Türkiye'de satılmaz mı bu Atmel AVR işlemciler ? Bir süre çok çok amatör seviyede PIC mikroişlemcilerle uğraşmıştım. PIC'ler çok rahat bulunuyordu. Ancak Atmel mikroişlemci bulamıyorum.

Birde e-bay'de gördüğüm programlayıcı ile nasıl çalışacağmı anlayamadım.

PIC programlayıcı basit bir şeydi. Hazır slotlara işlemciyi takıp programlıyordum. Ancak bu AVR programlayıcılar üzerinde işlemcinin gireceği slotlar yok ki. 6'lı veya 10'lu çıkış soketleri var. Acaba bu tip işlemcileri programlamak için başka bir donanıma daha mı ihtiyaç var ? Elektronikten anlayan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

ben de vites konusunda 5 e 6 ya kadar bişey yok ta....
8-9 dan sonra bazen bir karışma durumu sözkonusu olabiliyor!!!:queen:

güzel fikirde motor, şanzuman dağıtılmadan takılamıyorsa o kötü işte....:pr:

Motor ve şanzumanla hiç alakası yok. Veriyi tamamen vites ayaklığına takılan bir mıknatıs ve ayaklığın hemen karşısına uygun bir yere monte edilecek iki adet sensörden alıyor. Yani bir nevi bisikletlerde kullanılan hız göstergeleri mantığıyla çalışıyor.

Size kolay gelsin ve başarılı bir çalışma çıkacakmış gibi görünüyor.
Bu arada; Cup model motosikletlerin (yarı otomatik) vites göstergeleri var ve hız göstergeleri analog... Bu motosikletlerin vites göstergelerinden bulabilirsen kendi el yapımına bir hayli yardımcı olabilir diye düşünüyorum. :cat:

Teşekkürler. Hız göstergeleri analog olabilir ama muhtemelen veri dijitaldir. Yani hız sensöründe alınan dijital hız bilgisi analog gösterge ile gösterilir. Birçok arabada olduğu gibi. Oysa benim ki gibi motosikletlerde sadece kilometre teli var. Yani analog veriyle analog gösterge çalıştırılıyor.

Teşekkürler. Hız göstergeleri analog olabilir ama muhtemelen veri dijitaldir. Yani hız sensöründe alınan dijital hız bilgisi analog gösterge ile gösterilir. Birçok arabada olduğu gibi. Oysa benim ki gibi motosikletlerde sadece kilometre teli var. Yani analog veriyle analog gösterge çalıştırılıyor.

Bildiğim kadarıyla km teli kullanılıyor. Tamamen mekanik sanıyorum ama şuan şüpheye düştüm kullanmış olmama rağmen hatırlayamadım... :pr:

O zaman şanzıman içinden veri alınıyor. Çünkü km teli olan bir motordan dijital veri alınması çok zor.

Büyük ihtimalle dediğiniz gibi... Vermiş olduğunuz linkte ki gibi bir sistem de olabilir... ki benzer bir şey olduğuna eminim. Araştırıp araştırmamak size kalmış. Kolay gelsin. :cat:

Benim motosikletimde dijital gösterge yok. Verdiğiniz linkteki alet işarını dijital göstergeden alıyor. İlk mesajımda vermiştim bu ürünü zaten. Bunlar olmuyor diye uğraşıyoruz

ben çok beğendim.benim ybr de de yok.becerebileceğimi bilsem fiyat sorun değil alır ve takardım.

Ben malzemeyi toparlayıp devreyi yaptıktan sonra sonuçları buradan bildiririm. Hepsi topu topu 3-5 lira malzeme ama Türkiye'de bulamadım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar