ben almanyaya yerleşmek istiyorum . şu an lise öğrencisiyim . üniversiteyi almanyada okuyup orda temelli yaşamak istiyorum.almanca bilmiyorum
2,5 sene Almanya'da Cottbus ve Berlin'de yaşadım ve yüksek lisans yaptim. doktoraya başlamıştım ki 2005 yılında ani bir karar ile Turkiyeye dondum, kendi işimi kurdum ve doktorayi burda yapmaya basladım.
Bazen dondugum icin kendime cok kiziyorum; neden diyecek olursan, kesinlikle calisma sartlari, sahip oldugun haklar ve bu haklarin kullanimi ve erisimin, birey olarak ozgurluklerin Turkiye ile karsilastirilamaz. Ote yandan surekli yabanci olarak kabul edileceğin bir toplumda her sabah kendini kanitlamak icin evden cikman gerekiyor. Yani orda evinin kapisindan, calistigin masaya gelene kadar sen Alman toplumunun gozunde muhtamelen kacak olarak ulkeye girmis, bi sekilde orda kalmis veya kalmaya calisan, sisteme zarar veren veya verme potansiyeli olan bir kisi olarak algilaniyorsun yada en azindan oyle hissedebilirisin. Uzun sureli mutlu ve basari bir sekilde yasamak istiyorsan tabii kurallara uyma, sorumluluklarini tam ve mumkun oldugunca zamaninda yerine getirme vb. konularda kesinlikle mentalite degisikligi gerektini unutma yoksa zorlanirsin. Gerci lise ogrencisi olman avantaj, ilerleyen surecte cok daha kolay uyum saglayabilirsin.
Dil sorunun cozmen gerekitigine girmiyorum, olmazsa olmaz bir konu. Ayrica orada universite okuyabilmen icin DAAD sinavini gecmen gerek sanirim. Almanyada universiteler ucretsiz sadece donemlik 50-100 avro harc odeyeceksin. sehre gore degisir ama her durumda en az ile yetinecegini dusunerek aylik yasam giderlerin icin 600-700 avro civarinda paraya ihtiyacin olacagini soyleyebilirim. gidince is buluruma sakin guvenme derim, son yillarda Almanya'da ciddi issizlik var, ayrica senin yilda 90-100 gun calisma iznin olacak. kacak calisirsan surunursun, bi kere patronun buyuk ihtimalle Turkiyeden gelmis biri olacak; artik sen dusun gerisini, yada etrafinda çalışanlara sor kuralsiz bir ortamda calismanin nasil oldugunu
ayrica para kazanicam diye ugrasirken okulu bitirememe ihtimalin yuksek, yani almanya ucretsiz universite vb. acilarindan cok iyi firsat tanirken, toplumsal yapida karsilasacaklarin acisindan biraz sıkıntılı olabilir
Ote yandan eger aile durumun iyi ise sana Amerika, Avustralya'da universite okumani tavsiye edebilirim (yillik okul ucretleri 20-25 bin dolar +yasam masraflari) Kendi gozlemlerim ve o ulkelerde yasayan ve calisan arkadaslardan edindigim izlenimlere gore Turkiyeden gelmiş olman Almanya'nın aksine bu ulkelerde cok az sorun. Ayrica ingilizce ogrenmen almancadan daha kolay. Bu ulkelere uyum saglaman cok daha kolay cunku nufuslarinin cogu gocmen ve beyaz bir gocmen olman senin icin avantaj.
Belki biraz uzun ve daginik oldu ama artik idare et. is arasinda sole bi kafami dagatayim diye girdim, sorunu gorunce belki yardimci olur diye ancak bu kadar toparlayabildim.
bol sans dilerim...
evren deniz
NOT: ifadelerimden yanlis anlasilmasin; Almanya gitme, Amerikaya git veya hic gitme burda kal naapcaksın oralarda demiyorum, sadece gordugum, yasadigim, duyduklarimi aktarmaya calistim, plan yaparken yardimci olur belki