Gereksinimler listesi ve arıza halinde alternatif çözümler.

Motosikleti
750x
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Genelde gereksinimler listesinde en gereksiz olan hep en üste yazılır.
Örneğin yagmurlu havada parmağa takılan vizör sileceği gibi, ülkemizde yılın 12 ay'ı yagmur yağıyor ya..

Motosiklet kullanıcıların en belirgin özelliği bir otomobil sürücüsüne göre teknik bilgisinin yüksek olması, ve en çaresiz durumlarda bile olaylara en kısa yoldan alternatif çözüm üretebilme yeteneğidir.

Bir çoğumuz 52 LT'lik topcase'yi eldiven,balaklava, park halinde kaskımız muhafaza etmek için kullanırız.
Fakat topcase'de motosikletimiz için başımıza gelebilecek arıza hallerinde muhafaza etmemiz gereken ekipmanların nerediyse hiç biri yoktur.

Motorların bakımlarını her ne kadar aksatmasakta bu şeytan icadı hiç olmadık yerlerde insanı zora sokan arızalar yapabiliyor.
Bir otomobil sürücüsü için çözüm basittir. Kilitle kapıları vur bastonlu kiliti alarm'ı aktif hale getir çek git.
Fakat taktir ederseniz bizim böyle bi şansımız yok, motosikleti orada bırakamayız. Eskiden at, avrat, silahtı, şimdi at'ın yerini motor aldı..

Gelelim bu başlığın açılış amacına.

1-) Debriyaj teliniz koptu. Yanınızda tel yok. Gecenin bi yarısı kaldınız yolda. Alternatif çözümünüz nedir?

2-) Lastiginizin havası yavaş yavaş iniyor. Yanınızda pompa yok, lastik köpüğü yok, en yakın benzinci 7 km ötede, 1. vitesle gitmeye kalksak en fazla 2 km gideriz. Daha sonrasında jant artık yere yapışmaya başlar, biraz daha gitmeye kalkarsak janttan ayrılıcak neredeyse. Bu durumda geri kalan 5 km'yi nasıl gideceğiz? Hah. İşte burada şırdan'ı yedik. :pr: (Bkz: google şırdan)

3-) Altımızdaki motor 4 silindir ise sorun yok, en fazla biraz vibrasyon birazda yakın sarfiyatı artış gösterir.
Fakat tek silindirli bir motorla geziye çıktık, aksilik olucak ya? buji ateşleme yapmaz oldu bir anda. Haydaaa... Böyle durumda insan genelde içinden bildigi dua'lar yerinde bildigi küfürleri eder. Yahu zaten motor tek silindir, buji ateşleme yapmazsa ne halt yerim ben? (normalde böyle bi duruma pek rastlanmaz, olduğunu var sayiyorum) yanimda buji yok, buji olsa anahtari yok, motoruda birakip gidemem? Burayida bilmiyorum, en yakin servis nerdedir acaba? Dur bizim bakkal salih abiyi arayayim, o internetten bi arastirma yapar, ''Sayın abonemiz, telefonunuzla görüşme yapabilmek için lütfen kontür yükleyiniz, dııt dıtt dııt'' Allahim deliricem. :pr: Böyle durum ne yapardınız?

4-) En basit örneği ampül patladı yanımızda ampül yok. Ufacık bi ampülün başımıza açtığı işe bak. Ulan şimdi ceza yemeyelim?

5-) vs.

6-) vs.

7-) vs.

:cool: vs.

9-) vs.

10-)vs..

Diye bu liste uzar gider..

Yukarida verdiğim örnekler her an başımıza gelebilecek türden olaylar.
Bu olaylar için herhangi bir servis arayışına girmemize gerek yok aslında.
Çünkü bir ampül değiştirmek, bir debriyaj teli değiştirmek ve debriyaj ayarı yapmak hepimiz için çok basit eylemler.
Fakat bu durumlara düştüğümüzde sinir krizi geçirmemek için yanımızda bulundurmamız gereken alet edevat'ı eksik etmeyen insanlar elbette vardır içimizde. Bu başlık tamamen 52 LT'lik topcase'yi bi zamanlar arkasında benim gibi boş boş gezdirenler içindir :)

Başımıza bizim boyumuzu aşan bi arızamı geldi?
Mecbur servise gideceğiz, veya bi usta lazım oldu. MT içinde her ilden insan var. Herkez bulunduğu il'de ve ilçede bildigi bütün motosiklet servislerinin telefonunu ve adresini yazarsa çözüme ulaşmak daha kolay olur.
Ben bu konu hakkında geniş bi araştırma yapıyorum.
Oturduğum bölgede bütün servis ve ustaların telefonlarını bir kaç güne kadar yayınlayacağim.

Birde yukarıda verdiğim örneklerde alternatif çözümlerinizi yazın lütfen :)

Son düzenleme:
walla kardes cok dogru sölüyorsun.ama bugune kadar yolda motor arıza yapıpta bana bindigi olmadı.46 LT topcase var senin dedigin gibi kask eldiven vb. seylerle dolu ama motorun altındaki bagajda 2xBuji , 2x Far ampulu , 5xPark ampulu , 1Metre Benzin hortumu , Kayış ,Lokma, takımı ,Tornavida, pense vb gereclerim eksik olmaz.Her ihtimale karsı 1 L de benzin bulunduruyorum cantamda.

bende de buji ve ampül bulunuyor... ve ampül ve buji gibi yerlere ulaşmaya yarımcı bir kaç anahtar...

yolda debriyaj teli kopup yolda kalan arkadaşlar için önerim .. normal şekilde debriyajsız vites degiştirerek yollarına dikatli bir şekilde devam etmeleridir... dikatten kastım trafik sıkışıklıgında durmaları gerektiginde motor stop edecektir etmemesi için durmadan önce vitesi boşa atınız kalkarkende ayagınızla biraz itip oyle vitese geçiriniz en yakın tamirciye ulaşmak için yeterli bir yöntemdir ..

Buraya yazılacak püf noktalarını ilgiyle takip etmeye çalışacağım :)

Çantamda kayıtsız şartsız bulundurduğum malzemeler şunlardır: Lastik tamir köpüğü, yedek buji ve buji anahtarı, yedek ön far ve arka stop ampülü, anahtar takımım. Ruhsat kabımda ise şu an 4 servisin kartvizitleri mevcut. Bunlar şehiriçi önlemlerim.

Uzun gezilerimde ise yedek gaz teli gibi ince detaylara girmemekle birlikte, motosikletimle ilgili ne malzemem varsa yanımda bulundurmayı tercih ediyorum. Bu yüzden benim kullanacağım motosiklet her zaman eşek gibi yükleyebileceğim türde olmalı. Çünkü değişecek hava koşullarına göre gerekebilecek giyime kadar yanıma alıyorum. Ayrıca geçeceğim güzergah üzerindeki servislerin telefonlarını internetten bularak not alıyorum.

Honda sagolsun daha yedek ampul,lastik kopugu ve benzin haric hic bisey tasimadim.

Tabi bide yola cikmadan once motora guzelce bi bakmak var sadece 60 saniye ayirin motoru calistirin dinleyin bi iki yerini kurcalayin.

Uzun yolda biraz bisey almak gerekebiliyor, yanimda motorun yaninda gelen alet cantasi yukarida soylediklerim ve kiyafet olur en fazla en fazla bide aku kablosu.

Onun haricinde yola cikmadan once guzel bi bakim sizi cok buyuk dertlerden kurtarir.15 dakika ayirip bujileri sokup takmak sizi yolda en az 2 saat rezillikten kurtarir.

Motosikleti
Hornet
Benim çok amaçlı penseden başka hiç bişey yok motorda..:)
Arkada 35 lt çantamdada..1 adet yedek pantolon,içlik hırka,yağmurluk bulunmakta..

Mümkün mertebe tek başıma bi yerlere gitmediğimden sorun olmadı..Ama özellikle ampul,buji tel bulunması gereken şeyler..

GKN

walla kardes cok dogru sölüyorsun.ama bugune kadar yolda motor arıza yapıpta bana bindigi olmadı.46 LT topcase var senin dedigin gibi kask eldiven vb. seylerle dolu ama motorun altındaki bagajda 2xBuji , 2x Far ampulu , 5xPark ampulu , 1Metre Benzin hortumu , Kayış ,Lokma, takımı ,Tornavida, pense vb gereclerim eksik olmaz.Her ihtimale karsı 1 L de benzin bulunduruyorum cantamda.

Lokma takımı da var , demek. Ne bagaj varmış arkadaşım sizde yaa :)
Ben hiçbişey taşımıyorum yanımda, terzi kendi söküğünü dikemez misali, bozulunca oturup bakıyorum nooldu acaba diye :p

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Temel ile Dursun ava çikmislar.
Dursun sormus;
-Ula Temel, simdi karsina bir ayi çiksa ne yaparsin?
-Fururum oni.
-Ya tüfek ateslemezse?!
-Dipçigi agzina çakarim.
-Ya ayi savusturursa?!
-Piçagi çektigim gibi kalbine saplarim.
-Ya piçak yaninda degilse?
Temel sinirlenmis;
-Ula sen penden yanamisin, ayidan yana mi?

Bu fikrada nerden aklima geldiyse simdi durup dururken.:p

Bir de uçak parodisi vardir konuyla alakali.
08:12 den itibaren seyrediniz.:cherry:

[YT]T_o_AsuGCvM[/YT]
http://www.youtube.com/watch?v=T_o_AsuGCvM

En kötüsü yerleşim yeri dışında,motosikletimiz arıza yaptığında,çaresiz bir şekilde kalmaktır ...Ben bu olaya çok hassas yaklaşıyorum...Genelde motosikletimin 52 lt.lik arka çantasında yok yok,muhtelif anahtar takımı,lastik tamir takımı,12volt kompresör.en az 2 kulaç uzunlukta sağlam ip,led ampullü el feneri,yarım litre su,sigara içmiyorum ama çakmak,2 adet buji ve anahtarı,cep telefonu şarj aleti tabiki arka çantaya 12 volt tesisat çektim çakmaklık tesisatı yani:wiinkk:,ve 2 adet zincir kilidi denen parça ,eğer zincir koparsa ekleyebilmek anlamında ,bana kullanmak nasip olmadı ama yolda kalan birine birkeresinde takmıştım:cherry:,su çok önemli arkadaşlar ,geçenlerde yaptığım kazada inanın bayılmak üzereydim yüzüme su serptim ,inanın çok gerekli .Uzun seyahatlerimde yangın söndürme cihazı ve ecza çantası olmazsa olmazlarımdan ...Hepinize kazasız günler dilerim...

yamaha ybr 125 cc en büyük avantajı bu akünün ustunde 1 el buyuklugunde kucuk bır canta var onun ıcınde butun motoru sokup tekrar takabılecegımız alet var buda kolaylık saglıyor ve örnek: ybr 125 gibi kücük cc 'li motorlarda devriyaj teli koptugunda ilk defa oluyorsa zorlanır devrıyaşsız kalkar devriyajsız vites degistire bilir ybr bu konuda rahat

En kötüsü yerleşim yeri dışında,motosikletimiz arıza yaptığında,çaresiz bir şekilde kalmaktır ...Ben bu olaya çok hassas yaklaşıyorum...Genelde motosikletimin 52 lt.lik arka çantasında yok yok,muhtelif anahtar takımı,lastik tamir takımı,12volt kompresör.en az 2 kulaç uzunlukta sağlam ip,led ampullü el feneri,yarım litre su,sigara içmiyorum ama çakmak,2 adet buji ve anahtarı,cep telefonu şarj aleti tabiki arka çantaya 12 volt tesisat çektim çakmaklık tesisatı yani:wiinkk:,ve 2 adet zincir kilidi denen parça ,eğer zincir koparsa ekleyebilmek anlamında ,bana kullanmak nasip olmadı ama yolda kalan birine birkeresinde takmıştım:cherry:,su çok önemli arkadaşlar ,geçenlerde yaptığım kazada inanın bayılmak üzereydim yüzüme su serptim ,inanın çok gerekli .Uzun seyahatlerimde yangın söndürme cihazı ve ecza çantası olmazsa olmazlarımdan ...Hepinize kazasız günler dilerim...

Bence yaninda bi ambulans, itfaiye araci, yedek baska bi motor ve tamirhane-usta disinda tasinacak bisey kalmamis.

Adana İl Temsilcisi
sinancığım,ben,motosikletimde sürekli,(hemen hemen full)takımlarla,küçük bir ecza çantasıyla,çekme halatı denebilecek kalın bir iple,ahtapot ve bağlama lastiklerimle gezerim.şehirdışına çıktığım da ise;daha kapsamlı bir ecza çantası,lastik tamir spreyimi,akü takviye kablomu,yedek ampullerimi,fren-debriyaj yedek tellerimi ve bu mevsimde muhakkak yağmurluğumu alırım.yapım bu.belki şimdi birileri çıkıp beni kendilerince eleştirecekler ama hiç önemi yok,ben,benim için doğru olanı yapıyorum.

Son düzenleme:
motorumda takılı olan kappa k21 çantalardan birisi tamamen bunlara önlem alabilmek adına malzemelerle dolu :)

ama debriyaj teli gaz teli aklıma gelmemişti daha önce. dublex olmasına rağmen lastiğim ayaklı pompa dahil taşırım. lastik tamir köpüğü de tabiki. yedek buji yedek lambalar.

zincir baklası taşıyordum fakat geçen zincirim koptu. kilidi ve üst bakla düşmüş, kilidi bulduk ama baklayı bulamadık. yedek baklayıda sökemedik :) üst baklasız kilidi taktık idareten kampüste baklayı söküp takacağığz. kampüse geldiğimizde kilitte düşmüş :) gidip kilit alıp geldik. en kısa zamanda sökülü halde 1-2 tane bakla ile kilit koymak gerek çantaya.

Allah korusun ama ne olur ne olmaz ilkyardım çantası taşırım. yangın battaniyesi içinde var zaten. yola çıkarken mutlaka bisküvi gibi birşeyler alırım yanıma ve su. polar battaniye yada uçaklarda verilen küçük polar battaniyelerden koyarım.

malzeme çantasında motorunkilerden ayrıca çok amaçlı pense lokma vs. kibrit. çakı.

tabi bu benim saydıklarım alternatif çözüm değil hedefe yönelik çözümler. faydalı bir başlık olacak çünkü her motorda yan çanta yok :)

lastik tamir köpüğü buji yedek far, bunlar için anahtar takımı , wd40, yağ , biraz da gıda bulunduruyorum genelde, ilkyardım cantası da bulundurmam gerekenler arasında

kopan tellere alternatif oalrak ince ve kalın iç tellerden birer tane ve onlara uygun klemens bulundurursanız hem yerden kaznaırsınız hem de takması daha basit olur. Yanımda yedek ampul taşımıyorum. Ama ampulü H4 sigortaları da soketli yapınca benzin istasyonlarında bulmak daha kolay oluyor.

Bence yaninda bi ambulans, itfaiye araci, yedek baska bi motor ve tamirhane-usta disinda tasinacak bisey kalmamis.

Biraderim dalga geçmeni ve alay etmeni gerektiren gir şey yok.:bounce:Eğer illaki alay etmek yada dalga geçmek istiyorsam bir başka konu aç ve birlikte alay edelim dalga geçelim .OKEY Mİ?:farao:

Topcase yok, olsa bile içi boş kalırdı :) Şu ana dek sadece lastik patlaması sorunu yaşadım, motorun bakımları tam olduğu sürece kolay kolay sıkıntı çıkacağını sanmam. Debriyaj teli de nasıl bu kadar çok kopuyor anlamış değilim, 3 yıldır servis bakımları dışında debriyaja ayar bile yapmaya ihtiyaç duymadım. Eski motorda yanımda hep lastik tamir köpüğü taşıyordum, bu motorda lastiğin tanesi 300 küsür lira olduğu için çekici çağırmak daha mantıklı geliyor :p

Yerinde tamiri yapılabilen birçokşeyin alternatifleri ve çözüm yolları herzaman var. Önemli olan gerekecekleri yanınızda bulundurmak. Doğru materyal yanınızda yok yada her şey var fakat bilgi ve kabiliyet yoksa her zaman yolda kalınabilir. Hatta arızayı daha büyütüp başınıza daha büyük işler bile açabilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar