Çay Eksperliği diploması bu memlekette ne işe yarar?

Bu ülkede gelen her iktidarın tabirimi mazur görün "don lastiği gibi" oynadığı tek ve en önemli şey eğitim sistemidir...En başta "nasıl bir insan yetiştirmek istiyoruz?" sorusuna doyurucu ve makul bir cevap verilemedikçe günlük çözümler çözümsüzlük üretmeye devam edecektir.

Mesela alanında çok iyi yetişmiş, 4 sene fakülte okumuş ve kimya öğretmeni olamamış birinin "ilaç mümessili" olduğunu düşünelim. Bu güzel insanın(ben değilim ha yanlış anlaşılmasın:cherry:) fakültede edindiği bilgi ve beceriler, icra ettiği meslekte ya da daha genel anlamda hayatında refah düzeyini arttıracak şekilde zihnini olgunlaştırmaya yetmişmidir acaba? Eğer yetiyorsa sorun yok herkes üniversite okusun, zihnini, fikrini olgunlaştırsın, farkında da olmasa muhakkak biryerlerde işine yarayacaktır. Ama bana göre en azından şimdilik üniversiteler böyle bir misyonu benimseyerek öğrenci yetiştiremiyorlar, sadece "yoğun bilgi enjekte ediyorlar", o kadar... Emin olun şu en üstte sorduğum soruyu bir kez bile kendine sormamış nice üniversite hocaları vardır...Neyse bu pirinç çok su kaldırır.Bizlerden "iyi düşünen" birileri vardır elbet!

Süper Moderatör
Yönetici
Motosikleti
Harley Davidson Softail 107
Kapatalım o zaman bitirdikten sonra iş bulması zor olan bölümleri, okumasın çocuklar :silent:

Süper Moderatör (BBRR)
şimdi madalyona birde diğer açıdan bakalım .. bu arkadaşımız bitirdiği bölüme özel bir iş buldu diyelim çay experliği yapıyor alacağı maaş sizce ne kadar olabilirdi .. iyi bir ihtimalle 1500 hadi bilemedin 2000 tl peki bir çay ocağı ne kazanır .. eğer bir çay ocağı günde 300-500 arası minumum çay satar yanında 50-100 arası türk kahvesi yine 50-100 arası ot-meyve çayları .. esnafa marka ile diğerlerine peşin .. sermayesi su ve çay .. vergilendirmesi muhtemelen basit usül yani kdv den muaf .. günlük net kazancı minumum 100-200 tl arası buda denek oluyorki aylık 3000-6000 tl ..

Yukarda ki hesap minumum üzerinden yapılmıştır .. günde 5000 adet ve üzeri çay aynı oranda kahve, ot-meyve çayı - tost- limonata -ayran satan işletmeler mevcut ..sigortalı 4 adet çay dağıtıcısı çalıştıran çay ocağı var marmariste 1 kişi sırf tost yapmakla meşgul .. bu işletme pasaj içinde aylık kirası 200 tl varın aylık net kazancını siz hesaplayın .. pazar günü tatil akşam 7 dedimi evinde .. aylık 400-500 liraya günde 10-14 saat çalışan insanların yaşadığı bir yerde çay ocağı işletmeciliği süper bir iştir

İnsanların bir şekilde mezun olduktan sonra mesleklerini yapamamaları her zaman o kadar da basit bir konu değil.

Bazı insanların eğitim süreçleri altında dram yatabiliyor. İnsanlar hiç de kolay okumuyor. Bu insanlar bir meslek edinebilmek ve yaşamlarını sürdürebilmek için bunu yapıyorlar. Aşağıdaki arkadaşı mezun olduktan sonra bekleyenler de henüz belirli değil.

İhbarın ardından 'üniversiteli dramı' çıktı.

11720716.jpg

Saat gece yarısını çoktan geçti... Polis gelen bir telefon ihbarı üzerine ''şüpheli şahsı'' yakalamak üzere verilen adrese doğru hızla yola çıktı. Adres bir işhanının ''bodrum katıydı.'' Şüpheli de oradaydı. Üstelik kaçma teşebbüsünde de bulunmadı. Kıskıvrak ele geçirilen şüpheli bitkindi... Kısık bir sesle, ''Suçum ne?'' diyebildi... Polis suç olacak bir şey göremeyince ''Ne işin var burada?'' dedi... Gerçek, dram, onur, gurur işte o zaman ortaya çıktı... Şüphelinin adı Aziz Çetin'di... Üniversite öğrencisiydi. 3 gündür açtı. Parası yoktu... Kalacak yeri yoktu, o bodruma sığınmıştı...

Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 2. sınıfında başarılı bir öğrenci olan Aziz Çetin'in çiftçilikle uğraşan babasından aldığı hasat parası ile kayıt yaptırdıktan sonra parasız kaldığı için yaklaşık 10 gündür çarşıların bodrumlarında bulunan mescitlerde, sokaklarda ve parklarda kaldığı tespit edildi.

Haberin tamamı: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/15981944.asp?gid=373

Elimde olsa bu dünyayı küçümserdim
İyisine de kötüsüne de yuh çekerdim
Daha doğrusu bu aşağılık yere
Ne gelirdim ne yaşardım ne ölürdüm
.....................................Ö.H..........

bu yazdıkların üzerine söyleyeceğim tek kelime HAYAT ÇOK GÜZEL insanlar kötüü...

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Kapatalım o zaman bitirdikten sonra iş bulması zor olan bölümleri, okumasın çocuklar :silent:

"şu mektepler olmasa maarifi ne güzel idare ederdim ":p

Zamanin milli egitim bakani Emrullah efendi soylemis yukaridaki sözü.:)
Yani diyorki, okullar olmasa, Milli egitim bakanligi daha bir keyifli olurdu yahu.:cherry:

Bizim zamanimizda kütüphanecilik diye bir bölüm vardi.
Bir de uzay bilimleri vs gibi bir bolum vardi.
Hala var mi bilmiyorum.
Uzay bilimleri okuyor adam.

Ne olacaksin.
Rasathanede gözlemci.
Memlekette kaç tane rasathane var?
En fazla gazetelerde yildiz fali yazarsin.

Ne olacaksin astranot.
Varan Turizm yakinda uzay seferlerine mi baslayacakmis?
Taksim-Besiktas arasinda dolmus muavinligi yaparsin belki.:)

Bunun gibi absurtluklerin genel adina biz Milli Egitim diyoruz.

Universiteye giris mevzusunda basliyor zaten butun saçmalik.
Bu memlekette zar atarak universite kazanmak mumkun.
Küçük bir ihtimal belki ama ihtimalin var oldugu gerçegini kabul etmek lazim.

Düsünsenize!
ayni sorulara dogru cevap vererek, birbiri ile hiç alakasi olmayan iki meslekten birini tercih edebilirsiniz.
Ornegin doktor olmak istiyorsaniz, matematik, fizik sorularini dogru yanitlamaniz gerekiyor.
Belki sizi acaip kan tutuyor ama sorulari dogru bildiginiz anda, cerrah bile olabilirsiniz.
Insaat muhendisi olmak istiyorsaniz, yine ayni sorulari yanitliyorsunuz.
Belki duz bir çizgi çizmekten acizsiniz, iki tuglayi ust uste koyacak yeteneginiz bile yok ama olsun, sorulari dogru bildiniz.

Benim çikip tahtaya sinifa bir konu anlatamayan, utanip sıkılan bir arkadasım hukuk kazandi.
Avukat oldu mu olmadimi bilmiyorum.
Bir daha hiç görmedim.

Bunun gibi seyler.
Hani sabaha kadar yazabilirim.
Hele bir arkadasimin iki yillik bölüm kazanan yegenini yazdirmak için gittigi içanadolumuzun sirin beldelerinden birinde basina gelenleri yazsam, gulermisiniz, aglarmisiniz bilmem ama durumu en iyi anlatan ornektir.
Uzun olacak bir ara onu da yazarim.

coq'dan pek hoşlaşmam ama anafikir doğru :)

-şehirlere kıyak yapmak için üniversite kurulmaz. (kuruldu, kuruluyor)

-teknik okullar için konuşursak lise mezunu bakkala göndermelik çırak, fakülte mezunu ise ıvır zıvır kağıt işlerini yapacak sudan çıkmış balık kıvamındadır.

-ilkokul-ortaokul-lise-üniversite boydan aşağı yanlış, yalan, vakit hırsızı.

-memlekette diploma etikettir. koftur, boştur, tırttır.

-askerlik uzun yada kısa herkese aynı olsa ya, okuduysan bana mı okudun arkadaş :)

-bütün fakülte mezunları harıl harıl kamu personeli sınavına hazırlanıyosa, hatta devlete memur olma fikriyle okul bitiriyosa o işte bir yamukluk vardır.

-bi zamanların dar gelirli sefertaslı memurluğu şimdi en sağlam işse özel sektörde kan emme vardır, birileri hızla zenginleşip birileri hızla fakirleşiyodur.

-etiket, meslek edinmek, para kazanmak, statü, güç, torpil, liyakat. hepsi birbirine girmiştir. sezar'ın hakkı theodosius'tadır.

aynen aynen durum bu abi çok güzel özetlemişin bile kpps olayı fakülte mezunu olmadan daha ünide hazırlnıp devlete kapağı atayım rahat ederim sonra da okulu bitiririm mantığı ile çalışan arkadaşlarım var.

bravo ;)

arkadaşlar olayları iki yönlü değelendirmek lazım tek açıdan bakıyorsunuz. işsizliği çözmek için bir bölüm kapatmak veya üniversite kapatmayı çözüm gösterirken, o üniversite kapandığınad 1000lerce kişinin işsiz kalacağını düşünüyormusunuz? amacımız işsizliği çözmek değilmiydi ee ekstra bi işsizlik daha çıktı!!! adam baştan diyor ben 1000 kişi alacağım üniversiteye, ama bunların 100 tanesine iş vereceğim, en iyi! 100'üne. geri kalan başka alternatifler arasın. ee bunu bilerek gidilen bir bölümde atanamayınca neden suç bulunuyor. özel sektöründe ihtiyacı var. gidip orada çalışacak 3-5yüz kişi de. o fiyatlara çalışılırmı ama diyoruz. ee bu da sistemin suçu değil. sen çalışmazsan ben çalışıyorum o fiyata sonuç ortada.

her şehirde üniversite olmasına karşıydım ta ki içine girene kadar. tüm şehrin kültürü seviyesi artıyor. üniversiteler okuyanlar için iş bulma kurumu dğeil yüm ülkenin bir şekilde seviyesinin artmasını sağlayan kurumlardır.

bi üniversitede öğretim görevlisiyim. türkiyenin en iyi özel üniversitelerinden birinin çevre mühendisliği bburslu tutuyordu öss sınavında ama ben teknik eğitim fakültesinde bilgisayar okudum. neden çünkü çevre mühendisliği okuduğumda çıktığımda iş bulmam çok zor olacaktı imkansız değildi ama daha zor olacaktı. bilgisayar okuduğumda seçeneğim daha fazla olacaktı. tabi bu kişiden kişiye değişir. hukuk okusaydım mezun olduktan sonraki sancılı 1 seneye dayanamazdım. okul öncesi veya sınıf okusak hemen iş bulurduk ama sevdiğim bi iş değildi.

eğer bilmeden gittik diyen varsa bu yine sistemin suçu değil, kendi suçudur 17-18 yaşına gelmiş bir birey gideceği bölümü sonrasını vs araştırmalıdır.

sistem doğru demiyorum, sistemi savunmuyorum. ama şu ankiğ şikayetlerin tamamı sistemden kaynaklı değil bireylerden kaynaklıdır.

üniversiteler öğretim den çok eğitim kurumlarıdır. insanlara birşey öğretilmekten ziyade yol göstermektir amaç ki doğrusuda budur.

saygılar.

bu ülkede üniversite okumak mı güldürmeyin adamı,her şehirde artık üniversite var, her bölümden mezun binlerce kişi var,üniversiteye harcıyacağın parayla iş kur daha iyi....

"şu mektepler olmasa maarifi ne güzel idare ederdim ":p

Zamanin milli egitim bakani Emrullah efendi soylemis yukaridaki sözü.:)
Yani diyorki, okullar olmasa, Milli egitim bakanligi daha bir keyifli olurdu yahu.:cherry:

Bizim zamanimizda kütüphanecilik diye bir bölüm vardi.
Bir de uzay bilimleri vs gibi bir bolum vardi.
Hala var mi bilmiyorum.
Uzay bilimleri okuyor adam.

Ne olacaksin.
Rasathanede gözlemci.
Memlekette kaç tane rasathane var?
En fazla gazetelerde yildiz fali yazarsin.

Ne olacaksin astranot.
Varan Turizm yakinda uzay seferlerine mi baslayacakmis?
Taksim-Besiktas arasinda dolmus muavinligi yaparsin belki.:)

Bunun gibi absurtluklerin genel adina biz Milli Egitim diyoruz.

Universiteye giris mevzusunda basliyor zaten butun saçmalik.
Bu memlekette zar atarak universite kazanmak mumkun.
Küçük bir ihtimal belki ama ihtimalin var oldugu gerçegini kabul etmek lazim.

Düsünsenize!
ayni sorulara dogru cevap vererek, birbiri ile hiç alakasi olmayan iki meslekten birini tercih edebilirsiniz.
Ornegin doktor olmak istiyorsaniz, matematik, fizik sorularini dogru yanitlamaniz gerekiyor.
Belki sizi acaip kan tutuyor ama sorulari dogru bildiginiz anda, cerrah bile olabilirsiniz.
Insaat muhendisi olmak istiyorsaniz, yine ayni sorulari yanitliyorsunuz.
Belki duz bir çizgi çizmekten acizsiniz, iki tuglayi ust uste koyacak yeteneginiz bile yok ama olsun, sorulari dogru bildiniz.

Benim çikip tahtaya sinifa bir konu anlatamayan, utanip sıkılan bir arkadasım hukuk kazandi.
Avukat oldu mu olmadimi bilmiyorum.
Bir daha hiç görmedim.
...

Aynı sorulara yanıt veriyoruz, ama farklı sorulara da yanıt versek sonuç hep aynı olacak. Beni acaip kan tutuyorsa, ÖSS'ye (veya neyse yeni adı) girip tıp seçtiysem, sonra cerrah olmaya kalktıysam o benim eşekliğimdir :) Ayrıca lise fiziğinden, lise matematiğinden anlamayan, hayatının en azından bir döneminde kümelerle işlem yapamayıp x=1/2 a.t^2'nin ne olduğunu anlayamayacak adama böbreğimi teslim etmem ben!

Ben biraz elitistim belki, ama "her ile üniversite yapalım, herkes üniversite mezunu olsun" demek bence çok saçma, hatta zararlı. Adam gibi lise eğitimi olsun, insanların üretebilecekleri 4 sene boşa harcanmasın. Üniversite sınavı çok çok daha zor olsun, gerçekten üniversite okumayı hakeden okusun. Lisede aylak aylak gezip, Yüksekova Masa Tasarımı Yüksekokulu'nu kazanıp iki sene kantinde pişpirik oynamasın insanlar. Dandik bir üniversitenin dandik bir bölümünde okuyup dandik bir diploma alıp iş beğenmeyen mektepli bir işsiz olmasındansa alaylı ama tecrübeli olsun insanlar.

Benim tuzum kuru, güzel bir okulun güzel bir bölümünden mezunum. Yine de bildiğim birkaç iş var, ortaokulda başladım tatillerde çalışmaya, işsiz kalabilirim ama aç kalmam.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar