motosikletler neden çok yakar??dengesiz orantılar...

Rüzgar direncine karşı harcanan enerji
+
Dişli,piston... gibi hareketli parçaların dönmesi için harcanan enerji
+
Motorun optimum sıcaklıkta çalışması için harcanan enerji
+
Zincir,kayış gibi aktarma organlarında harcanan enerji miktarı

Yukarıdaki kayıplar Ybr'de tek silindir başına düşüyor ve bu yüzden 3Lt yakmak zorunda bu velet.Düşünün,sadece motoru o sıcaklığa getirmek için kaybolan enerjinin boyutlarını.Motora elimizi bile değdiremiyoruz bu ısı nereden geliyor sizce..?Kömürle ısınmıyor bu alet benzin yakıyor.O yüzden motor soğukken fazla yakıt harcar ve rölanti devrini yakalamakta güçlük çeker ama ısındıktan sonra rölantisi normale döner.
Rüzgara karşı harcanan enerji de inanılmaz boyutlardadır ve motorun gücünü resmen emzik gibi emer.Motorun üstüne yatınca zevkten hızlanmıyor bu meretler :p
Silindir sayısı arttıkça kayıplar çok fazla değişmeyeceğinden yakılan benzinin performansa katkısı olur ve harcanan yakıt siindir sayısıyla doğru orantılı artmaz.

Arkadaşlar yorumumla ilgili düşünceleri merak ediyorum.Mantık hatası var mı merak ediyorum :silent:

Arkadaşlar yorumumla ilgili düşünceleri merak ediyorum.Mantık hatası var mı merak ediyorum :silent:

yanlış değil yetersiz sadece..tabi bence...yaw 125 cc den bahsediyoruz.ne kadar kayıp ne kadar buluk olsada 1600 cc nin 3 te birini yakmasını bir türlü açıklayamıyorum..deviri yüksek demişler.peki diyelim ybr125 9000 devirde giderse 3 litre yakıyor..ben sıkıntıya girip 5. vites 3000 devirde 100 km gideceğim.bu mantıkla sadece 1 litre yakmalıyım..itirazı olan?????....öyle bir mantık kurulurki 125 cc 3 litre 250 cc 6 litre 500 cc 10 litre .... böyle gitmelimi?? 1800 cc 6 silindir goldwing ne yakıyor allahaşkına!!!
kısacası küçük cc motorların ne yaktığını üretici hiçbir firmanın ciddiye almadığını düşünüyorum.

istanbul dışına gidiyorum dönüşde balık olayıyla ıslatırız artık çengel köymü olur ortaköymü olur bilmiyorum ama güzel nezih bir ortamda ıslatalım motosikletle gelmek yok ama şimdiden sölim :) araçlada gelme bıraktırırım ben seni :)

uyar , çengeli tercih ederim....

bende kendi çapımca cevap veriyim
birinci sebep motorların alanları. şimdi bir araba motorunda gücü ileten metal parçanın kalınlığı 10cm diyelim, bu metal parça her patlamada 1000kglık bir basınç iletebiliyor farzedelim. motosiklette ise yer sıkıntısından dolayı bu parça 10 değilde 3 cm olmak zorunda, haliyle 1000kglık basınç iletemeyecek misal 300kg iletecek. hal böyle olunca güç açığını kapatmak için deviri yükseltmek gerek. bu da yakıtı arttırır haliyle.
yanii; misal araba motorunda silindire her devirde 5ml yakıt gönderilirken motosiklette 1 ml gönderiliyor ama araba 1 devir yaparken motosiklet 3 devir yapıyor ve aynı sürede araba 5ml, motosiklet ise 3ml yakıt yakıyor.
bilimsel ve tarzanca düşüncelerim bunlardır:D

ve ayrıca en önemli faktörde teknoloji tabiki. adam 1600cc motor ne kadar az yakabilir acaba diye hesap yapıyor, 150cc için uğraşmaz. uğraşsa 100kmde 1 litrede yaktırırlar eminim.

Son düzenleme:
delinin biri kuyuya taş atmış 100 akıllı çıkarmaya çalışmış
bu sorunun açıklaması budur bence :D

bu soru çerçevesinde kısa birkaç tespitim var:

gerçek 1 : bence motosikletlerin öncelikle japonya-avrupa'da tasarlandığını hesaba katmalıyız. dolayısıyla motosikletler türkiye piyasasına göre değil global piyasaya göre şekillenen rakamlar düşünülerek tasarlanmakta. bu noktadan yola çıkarak;

sonuç 1 : dünyanın en pahalı benzinini tükettiğimiz için ybr125'in 3 lt yakması bizi bu konuda düşünmeye iter. ne var ki yurtdışında eminim birçok memlekette kullanıcılara pahalı gelmiyor.

gerçek 2 : motosiklet piyasasında en çok isim yapmış firmalar ürettikleri pahalı/dayanıklı/hızlı ürünlerle ün yapmışlardır. hiçbir büyük firmanın mottosu "1975ten beri en tasarruflu motorları üretiyoruz" değildir.

sonuç 2 : honda ceo'su olsanız bir sonraki yıla ait ürün portföyünüzde en büyük önceliğiniz üretim maliyeti/hız/sağlamlık/tasarım konularında rakiplerinizden geri kalmamak olacaktır. yakıt ekonomisi sizin için en öncelikli çözümlenecek mevzu değildir.

gerçek 3 : motosikletler endüstriyel olarak tasarlanırken ürün tasarımında sadece mühendislerin değil, pazar ve müşterinin beklentisi göz önünde tutulur.

sonuç 3 : gösterişi, performansı, motosikletin çıkardığı gürültüyü seven müşteri kitlesine bu zevki fazlasıyla sunmak varken, onların bu uğurda harcadığı benzin faturasını %5-%10 düşürmek için milyarlarca dolar arge yapmaya çok da fazla lüzum yok; zira otomobil sanayii bu argeyi ziyadesiyle yapmakta.

---------- Mesaj ekleme zamanı: 19:57 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 19:52 ----------

kısaca derim ki benzin de mazot da 1TL olsun :)

Son düzenleme:
afiyet olsun..rahatınıza bakın beni merak etmeyin.bahçemde mangal yaparım bende....:salut:
nasıl da taş atarım var ya!!!:p

aşk olsun dostum davetmi lazım sanki sana
sensiz olcağını düşündüren neki :) ben herşeye uyarım çengelde olur bahçede olur yeterki gönül dostları olsun maksat ıslatmak olsa yağmuru niye bekleyelim muhabbetsiz gece ne kadar genç olur? maksat buluşmak söyleşmek kadehlerde ne olcağını beraber karar veririz ben yeniden yanayım ama siz tekir derseniz onada karşı çıkmam hele bi giidip geleyim alasını yaparız gecenin :)

---------- Mesaj ekleme zamanı: 20:20 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 20:17 ----------

berkanist pendikte bahçede mangal yapacakmışız samet abi ısrarla gelin diyor ne yapsak ki acaba ?

gidip gelmeden organizasyon yapmayın kıskanırım valla :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar