Hayden: '1000cc köklü bir çözüm değil'

Nicky Hayden 2012'de 1000cc motorlara geçmenin sürüş yardımları azaltılmazsa seyir zevki açısından bir işe yaramayacağını söyledi.

MotoGP son yıllarda rekabetin ve seyir zevkinin azalması nedeniyle ağır eleştiriler alıyor. Bazılarına göre bunun nedeni 2007 yılında 990cc motorlardan 800cc motorlara geçilmesi.

Seriye tekrar heyecan katmak adına 2012 yılından itibaren 1000cc motorlar kullanılacak. Fakat Hayden bunun sorunları tek başına çözebileceğine inanmıyor.

'Elektronikleri sınırlandırmazlarsa hiçbirşey değişmeyecek. Hayranları çok fazla ümitlendirmek istemiyorum.'

'Elektronik sistemler değişmeyecek. Sadece biraz daha motor devri artacak, ama virajlarda önemli olan lastikler ve lastikler aynı kalacak. Yani bence çok fazla seyir zevki artmayacak.'

Hayden motorculara yardım eden elektronik sistemlerin nasıl engellenebileceği yönünde bir fikri olmadığını itiraf etti.

'Bunu yapmanın bir yolu var mı bilmiyorum. Çünkü bu zor bir iş.'

Yine de Hayden 1000cc motorların gelmesinden memnun çünkü sürüş stiline daha uygun olduğunu düşünüyor.

'Biraz daha devir olursa artık 250cc'ye benzemez ve farklı bir hal alır. Eski 800cc zamanları kadar değil ama daha hızlı olacak.'

'Takımımızın hem 2011'e hem de 2012'ye hazırlanması harika birşey. Fabrikada herkes gece gündüz çalışıyorlar. Çünkü 2012'ye tamamen yepyeni bir tasarım yapmaları gerek. 2011'de ise daha az değişiklikler olacak.'

'Eminim Rossi'ye uygun bir motorsiklet yapmaya çalışıyorlardır. Onu kaybetmek istemezler. Bence gelecek seneye kadar ona uygun bir motorsiklet hazırlayacaklar.'

'Tabii ilk önce Rossi'nin motorsikleti test etmesi ve takıma bilgiler vermesi gerek. Neyi sevdiğini, neyi sevmediğini ve neler istediğini öğrenmeleri şart.'

Kaynak:TRF1

Ekli dosyalar

• nicky-hayden-ducati-2010.jpg
    nicky-hayden-ducati-2010.jpg
    18 KB · Görüntüleme: 4,541
Eskiden lastiklerdeki farklılık nedir acaba? Daha büyük lastik kullanımı serbestisi mi varmış?
1000 cc ye OK deyip elektronik oynamalarla hızımı sınırlandırıyorlar?
Ne cahilim yav :)

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Hayden'in bahsettigi nokta dikkat çekici.
Tek lastik uygulamasina geçilirken, bunun çok yanlis bir karar oldugunu burada defalarca yazmistim.
Sonuç ortada.
Belki eski sisteme donerler de eski heyecani yakalariz.:cat:

Mersin İl Temsilcisi
tek lastik mi? nasıl yani, yarışçılar tekere kalkarak mı yarışacak :p

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Benim soruma neden cevap vermiyorsun? Yoksa beni sevmiyormusun? :salut:
Elektronik kontrol sistemleri nedir ki? :salut:

Lem ben ne bileyim.
Bir suru sistem var.
Motogp her sistemin denendigi konsept motorlarin yaristigi bir mecra.
çekis kontrolunden, gaz kontrolune kadar bin tane dalavere donuyor.:)
Hatta pilotlar gazi açtiklarinda aslinda onlar açmis olmuyor.
O kadar manyak teknolojiler yarisiyor ki takip etmek mumkun degil.:)

O konulara shireker merakli.
Gelirse yazar buraya.

Peki peki kızma :)
Moto GP'deki teknolojilerin uzay teknolojisiyle yarıştığına eminim de şöyle abavv dememize neden olacak bir iki bilgi istemiştim yazıyı okuyunca..
...awaiting shireker

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Moto GP'deki teknolojilerin uzay teknolojisiyle yarıştığına eminim de şöyle abavv dememize neden olacak bir iki bilgi istemiştim yazıyı okuyunca..
...awaiting shireker

Hatta Rossi'nin yaristigi motorun sahane kurufasulye yaptigi bile soyleniyor.:p

Moto GP ve Formula 1 de sacmaligin boyutu konusunda bir fikir vermesi acisindan kucuk bir bilgi.

Bas muhendis yaris esnasinda uygun gordugunde araca uzaktan mudahele edip ,atesleme,. avans, hava ayari gibi degisiklikleri bilgisayar uzerinden o anda yapabiliyor.

Yapamadiklari tek degisiklik surucu ve lastik degisikligi. Zaten ne oluyor ise bu yuzden oluyor:)

Haydene diyebilecegim tek sey daha cok zevk almak istiyor ise buna binsin yarista:)

uno-segway.jpg

...awaiting shireker

deponun içinde benzin oranını görüp o zaman nerelerde nekadar yaktığını bilen ve bu nedenlerde sürücü gazı köklesede sürücünün istediği performansı vermeyen (yarışın ortasında benzin bitmesin diye) bir sistem var.

ateşleme sistemini motorun beynini (map atılır ya hava benzin oranları sıkıştırma oranları vs için hangi devirde nasıl bir beygir tork vs. vericek diye) uzaktan yarış devam ederken değiştirebiliyorlar..
gaz teli yerine elektronik devre kullanılıyor..
ön ve arka tekerlerin dönüş hızları takip ediliyor ve highslide anına varmadan gazın kesilmesi sağlanmaya çalışılıyor bu şekilde uzakta emir verilerek veya daha önce ECU ayarlanarak..

ingilizce biliyorsanız eski (2008) ama konu hakkında bilgi veren resimlerle gösteren bir makale var aşağıdaki linkde

http://www.eetimes.com/design/autom...-where-the-rubber-meets-the-road?pageNumber=0

O konulara shireker merakli.
Gelirse yazar buraya.

Bi de ben...:) Bende çok meraklıyım bu konulara ama takip etmesi çok çok zor bir sektör tabi..

Ben SBK dan bir örnek vereyim ki duyduğumda şok olmuştum. Yarış esnasında her viraja girerken garaj içerisinden aracın süspansiyon sertliği değiştirilerek en ideal sertlik yakalanıyor ve sonra yine ortama göre tekrar tekrar değiştiriliyor. Ki bu neredeyse anlık yapılıyor. Ben şok oldum duyunca çünkü SBK dan hiç beklemezdim böyle birşey:salut:. MotoGP de neler dönüyor bir mühendisler bir de Allah bilir artık.

Bir tane daha örnek:); Yine SBK da bu senenin ABD-Miller Park yarışında C.Checa nın favori olması ve kendisinin Ducati den özel isteği üzerine (uydu takımında yarışıyor) motorunun ~500 dk/devr kadar fazla çevirmesi sağlanmış Ducati fabrikası tarafından. Yani fabrika takımlarına denk olmuş gibi oldu 1 yarışlığına. Ve Checa nın motorunu yarış esnasında Ducati Fabrikası uydu üzerinden kontrol ediyordu(garajı da geçtik, ABD den İtalyaya bağlantı kurmuş adamlar). Ancak 2 yarışta da "Favori" Checa'nın 1. giderken "elektronik" olarak açıklanan arızadan dolayı yarış dışı kalması da Ducatiye yakışmayan bir tesadüf oldu:farao:.

f1 de bu duruma düştüğünden beri heyacanı ve seyir zevki kaçtı...tek düze bi yaşamın kimseye faydası yok.......

tek depo benzinle yarış stratejisinin hiç bir önemi kalmadı.eds iptali aynı şekilde ..

Okudukça yuh diyorum..
Gerçekten çok garip bir klasmanmış bu ss yarışları..
İzlemesi zevkli ama bunları bilerek izledikten sonra sürücülerin olaya müdahalesinin düşündüğümden de az olduğunu bilmek, yarıştan aldığım eski zevki yeniden tattıracak mı bakalım :)

Moto GP ve Formula 1 de sacmaligin boyutu konusunda bir fikir vermesi acisindan kucuk bir bilgi.

Bas muhendis yaris esnasinda uygun gordugunde araca uzaktan mudahele edip ,atesleme,. avans, hava ayari gibi degisiklikleri bilgisayar uzerinden o anda yapabiliyor.

Yapamadiklari tek degisiklik surucu ve lastik degisikligi. Zaten ne oluyor ise bu yuzden oluyor:)

Haydene diyebilecegim tek sey daha cok zevk almak istiyor ise buna binsin yarista:)

uno-segway.jpg

o ne bea!!! hayatı boyunca tektekerde gitmek isteyenlere..zaten çifte düştüğün an....düşmüşsün demektir:queen:

çoq'da bi numarası yok bu pilotların diyosun yani :cyclopsan
:)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar