Güzel bilgiler geldi.Ama daha açık ve net bilelim.Şimdi; piyasada bu motora ait hangi markalar var önce onu bilelim.
Ramzey 200
Skygo 200
Zongshen 200
Takashi 200
Yuki 200
Salcano 200
Benim bildiklerim bunlar.Bu motorlardan;
Skygo 200 = Salcano 200 = Yuki 200
gibi bir durum görünüyor.Yani bu 3 motor birbirinin aynısı gibime geliyor.Böyle düşünmemin nedeni şunlar:
1-Ön amortisör çatalları ters
2-Arka frenleri disk
3-Gösterge panelleri aynı
Tabi bunu sadece dış görünüşe bakarak söylüyorum.Motorlarında yada karbüratörlerinde bir farklılık var mı bilmiyorum.Ama bana yok gibi geliyor.Yani bu üçü herşeyi ile tıpatıp aynı motorlar bence.
Zongshen'in görünüşte bu üçünden farkı sadece gösterge paneli gibi. yani gösterge paneli dışında zongshen'de bu motorların aynısı olabilir.Bakılacak şey karbüratör ve motor ismi.Zongshen'in karbüratörü de bu üçü ile aynı ve motoru 163 fml ise bunlarla aynı demektir.
Yukarıda saydığım 3 modelde balansör yok diyoruz, doğrumudur? Ve bunların supapları OHV yani itecekli.Eksantrik zincir yok.Doğru mu?
Ben Ramzey'i yakından inceleyemedim ama sıfır bir Takashi 200'ü uzun uzun inceledim.Öncelikle bu motorun karbüratörü mikuni. Arka fren tambur. Gösterge paneli diğer 3 motorla aynı. Gösterge paneli tipsiz olan tek motor Zongshen.Devir saati ve vites göstergesi yok. Geri kalanların hepsinin gösterge paneli aynı.
Benim en çok takıldığım konu bu motor tipinde balansör sistemi olan bir model gerçekten var mı? Bana öyle geliyor ki bu motorların hiçbirinde balansör sistemi yok. Buna "hayır var" diyecekler var biliyorum çünkü önceki sayfalarda okudum. Bende dahil kimsenin kafasında soru işareti kalmasın diye bunu delilendirmek gerekir diye düşünmekteyim. Motorun açılmış halini gören yada internette bulunan fotoğraf veya teknik şemalar ile bunu kesin olarak ispatlamak gerekir. Yada kesin olrak emin olan varsa yazsın ve niye kesin emin olduğunu da açıklasın.
Karbüratör konusu bence pek dert değil. İstediğini söker takarsın. Ama OHC ve OHV konusu önemli. Eğer Skygo-Salcano-Yuki üçlüsü OHV ise, yani itecekle çalışan valfleri varsa bence bu iyi haber. Çünkü benzetilen motor honda titan sağlamlığı ile meşhur bir motordur ve bu sağlamlığı OHV sistemine borçludur. İtecekli valf sistemi çok daha basit, sorunsuz ve sağlamdır. Tabi çinli kardeşlerimiz doğru dürüst yaptılarsa.
Ramzey ve Takashi'ler iyi güzelde çok fazla mı abartılıyor acaba? İkinci el fiyatlarına bakıyorum acayip uçuk fiyatlar var. Nasıl ybr'yi yere göğe sığdıramadık, ikinci el fiyatları uçtu, ona benzer bir durum var gibime geldi.
Bu motorların hiç birinde yolda kalma hikayesi yok gibi.Arazide hoplayıp zıplarken orasını burasını kıranları saymıyorum. Asfaltta giderken motor arızası yaşanma olayı var mı? Bir konjektör arızası okuduğumu hatırlıyorum onun dışında motorla ilgili problem duymadım.
bu tip motorlara ait motor markaları oldukça az çünkü bunları getirenlerin ağızları yandı. misal daha gecen aylarda skygo aldım modeli 2006 milletin elinde patladı.
satışışı hareketlendirir diye balansorlu sistemleri getirdiler ki o an özel tüketim vergileri bir darbecik vurdu.
insanımız zaten motor almak için almıyor bu makinaları. altımda bir eşşek olsun diye alıyor. eee tabii çağımızın eşsek kii bu çinli motorlar. şu an piyasada 1200 e başlayan fiyatlarla satılıyor. japonlara gelince onlarda alım gücü biraz daha yuksek olan kişiler bunlarda altımda eşşek deyilde at olsun diyenler.
şimdi yukarıda bir eşitleme yaptık ama bu motorların 150 liklerı ile ramzeyin 150 liki aynı yani adamlar lego gibi ellerinde ürete bildikleri malzemeyle bir kaç model türetmişler.
ama bu motorların teknik desteyi konusunda oldukca geriler. örneyin 125lik ohc veya ohv olsun bir sürü şema parça katologu var ama iş 200 cc lik ohv ye gelince hiç bir dosya çizim yada katolok yok. cünkü çinliler bunu jenerator motorundan kolonlayıp şanzımanıda 125 lik kullanıp sürmüşler piyasaya. şimdi hondanın 200cc lik ohc motoru oldugundan zonşen ve skyteam kullanıcıları cok şanslı onlar teknik konuda desteyi honda kitapcıklarından buluyorlar.200cc ohv motora sahip kullanıcılar silindir sipop ve krank kolu gibi konularda sanayideki su motorları jenerator motorları tamircisinden ve yedeklerınden faydalanır diye düşünüyorum. fiyat ve kaliteyide tabi sorgulamak lazım sanırım ilerıde ufak yada büyük arızalarımız oldukca bu konularda burada paslaşa biliriz.
honta titanın ohv saglamlıgı şüpesiz kesin ama hız ve modifiye meraklısı bazı arkadaşlarım yüksek devirde uzun süreli kullanımlarda pistona sipob çartırıp arıza yaptırdılar. onun için kendi fikrim cok uzun süreli tam gaz kullanımlardan kacınmalıyız nede olsa çinli bunlar.
balansor sisteminede gelince balansorlu motorlar gerçekten balansorlumu kıyaslama fırsatı bulamadım. ve bizm motorlar acaba bir kaç parca deyiştiripte balansorlu sisteme terfi ettirirmiyiz motor numarasını kaybetmeden onuda çevresınde balansorlu bir motor görüpde detaylı inceleyen bir arkadaşımız anlata bilir sanırım.
fiyatlar konusununa gelincede serbest piyasa var sonuçta ama benım motorumun ayarında sıfır motorlar 4500 iken ben sanırım 2500 e veya 3000 müşteri bulurum. ( ama tabiki satmak istemiyorum ) sonuçta sıfır ayarında 6000 kmde çillop gibi motor. ama fiyatlarının abartıldıgını söyleye bilirim. ben bu fiyatlardan mkesınlıkle ikinci el bir motor almam.