Sevgili Beycivan, bu foruma yaptığın çok değerli katkılardan dolayı sana teşekkür ediyorum. Bu katkılarının devamını diliyorum.
Sentetik yağ konusunu ben de biraz araştırdım. Bu yağ daha pahalı ama daha dayanıklı. Çünkü kimyasal olarak elde ediliyor. Özellikle hava soğutmalı motorlarda motorun daha geç hararet yapmasını sağlıyor. örneğin aşağıda bu iki yağ arasında kısa bir kıyaslama yapılmış.
http://webtr.opet-oil.com/sorularla_madeniyag.jsp#8
Buradan aldığım alıntıları aşağıda yazıyorum. Buna göre:
Sentetik yağ ile mineral yağ arasında ne fark vardır?
Sentetik esaslı yağlar kimyasal yolla elde edilen yağlardır. Doğal yapıya sahip diğer yağların görev yapamayacakları hallerde yağlamayı yapabilmek amacıyla üretilirler. Sentetik esaslı yağlar minerallere oranla daha yüksek veya daha düşük sıcaklıklara ve yüksek basınca dayanıklıdır.
Motor yağlarının cinsi ile yağ değişim kilometresi değişir mi?
Araçların yağ değişim kilometrelerini sadece araç üreticileri belirler. Sentetik yağların minerallere oranla çok daha dayanıklı olduğu söylenebilir. Dolayısıyla kullanılan yağın sentetik veya mineral olması, motor performansını ve korumasını doğrudan etkiler. Ancak yağ değişim kilometresi araç üreticilerinin onayı olmadan uzatıldığı takdirde, beklenen performans ve koruma sağlanamayabilir.
Bir başka sitede ise otomobiller için şu bilgiler var: (
http://www.mobiloil.com.tr/Turkey-Turkish/LCW/Products_Services/Synthetics.asp)
Aerodinamik gövde tasarımlı, yüksek güç üreten, sınırlı motor soğutma kapasiteli, daha yüksek sıcaklıkta çalışan ve daha küçük karterli modern gelişmiş otomobiller, yağ üzerindeki stresi artırmaktadır. Bütün bunlar, her zamankinden daha iyi olup daha güç şartlarda çalışan yüksek teknoloji ürünü yağlara olan ihtiyacın ardındaki itici güçtür.
Otomobil motoru, çalışmaya başladığı andan başlayarak ağır stres altına girer. XXXXX sentetik yağları, başlama anından itibaren hızla dolaşıma girebildiklerinden, daha hızlı koruma sağlarlar. İncelmeye karşı dirençli olduklarından, yağın en sıcak olduğu zamanlarda dahi motorunuzu korumaya devam eder. XXXX sentetik ve yarı sentetik yağlarının üstün performans özelliklerine sahip olmaları, servis bakımları arasında niteliklerini kaybetmemeleri anlamına gelir ve dolayısıyla motorunuzun ömrünü uzatır.
Selamlar.