Osbourne ,çok sık olmasada formu takip ediyorum....Port bagaj için de söylediklerine teşekkür ederim.....
Arkadaşlar . yazılarınızı okudum...Bildiğim kadarıyla sorunlarınızı şöyle cevaplamaya çalışayım..
Motorumuzun şarz göstergesi ve göstergenin ne dediğini anlayabilmek..
Bildiğiniz gibi motorumuzdaki şarz göstergesi kırmızı ve yeşil renk ile ikiye ayrılmıştır...Kırmızı renk , voltayın düşük olduğunu gösterir ,..Yeşil renk te voltajın iyi olduğunu gösterir..
Şimdi kontağı açtığınızda , akümüzün durumu iyi ise ibre yesil çizgi ve yeşil çizginin biraz üzerinde durması gerekir..bunun anlamı akümüzde yeterli voltaj var motor rahat çalışır demektir...
İbre yeşil ile kırmızı arasında hatta yeşile değiyor ise de motorumuz marşa bastığımızda yine çalıştırabiliriz.
İbre yeşil çizginin altında ise motorumuzu çalıştıracak voltaj vardır..Fakat bir marş ta veya ikinci marşta motoru çalıştıra biliriz .Eğer çalışmıyorsa ondan sonra marşla çalışması zordur...
Akünüzün voltajı zayıf ise önce kontağı açıp ibre seviyesine bakın..yarım dakika kadar bekleyin bu arada kesinlikle frene basmayın .Basarsanız zaten zayıf olan voltajı daha da düşürürsünüz..Çalıştırmaya karar verdiğinizde , frene basıp bu arada marşa da basın ki fren lambaları fazla volt çekmeden motorunuz çalışsın..Çalışmıyor işe iş ayak marşına kalıyor demektir..
Şarz ibresi motorumuz çalıştığı andan itibaren yeşil çizgini sonuna dayanmalıdır..Bunun anlamı Akümüz konjöktörün gönderdiği 14.5 Volt akınla şarz ediyor demektir...
Motorumuzun çalışması sırasında şarz ibresi kırmızı veya yeşil çizginin hemen üzerinde duruyorsa şarz etmiyor veya düşük şarz ediyordur....
Bunun sebebi ya alternatörünüz akım üretmiyordur..Veya konjektör arızalıdır.14.5 volt akımı aküye gönderemiyordur..
Ayak marşıyla çalıştırma.. ..
Eğer motorumuz marş ile çalışmıyorsa ,akümüz zayıf olsa dahi , ayak marşı ile çalıştırabiliriz..Ayak marşıyla rahat çalıştırmanın yolu ayak marşına hafif hafif basarak pistonu senteye ( komprosör e) getirmek lazımdır..Ki bastığınızda hemen ateşlemeye geçilsin......Piston un durumu ateşlemeden sonraki egzost devresinde ise , krank mili ancak 1.5 devirde tekrar senteye geleceğinden . Motor çalışmayacaktır...Bu sebeple ayak marşıyla boşluğun alınıp, piston un komprösör durumuna gelmesi gerekir..
Marşa basıyorum motor çalışmıyor..
ZAT ların genel bir hastalığı var..Marşa basıyorum Tık , Tık ses geliyor marş basmıyor.....
.Eğer böyle bir sorununuz varsa bilin ki, motor bloğunun da (-) şase kablosu temassızlığı veya kablonun papuçtan sıyrılma durumu vardır..Ve bunun tek çaresi de şase kablosunun değiştirilmesi dir..Ayni kalınlıkta 8 – 10 santim daha uzun bir kablo alın , iki ucuna papuç takın imkan varsa kablo uçlarını papuca lehimleyin vr yerine takın....
Şase kablosun un yeri motor bloğun un sol tarafında varyatör kutusunun ön alt vidasına tutturulmuştur..Diğer ucu ise selenin altındaki şaseye vidalanmıştır..Motorun altına yatın kabloyu elinizle takip edin cıvata başını bulacaksınız...
Ben bu sorunla iki üç sefer uğraştıktan sonra sebebini buldum ve 10 cm daha uzun kablo ile değiştirerek.Sorunumu giderdim..
Bunun nedeni şase kablosunun kısa yapılması..Büyük kasise girdiğinizde motor gövdesinin amortisör üzerinde fazla açılarak kaobloyu papuçtan sıyırması veya serviste varyatör kapağı çıkarılırken fazla çekiştirerek kablonun zorlanması ve papuçtan çıkması..
Evet anlatacaklarım bu kadar ...Aklınıza takılan soru olursa cevaplayabilirim...