Turkiye'de bu islerin yapilis tarzinin yanlisligi ve sacmaligi hakkindaki yorumlara ben de katiliyorum.
Daha 1 ay olmadi, motorun devrini uzerime alirken (islemleri kendim yaptigim icin) yasadigim kismen benzer bir olayi anlatayim bende.
Motorun plakasi baska sehirde oldugu icin benim ikamet ettigim sehre nakli gerekiyor. Bunun icin ilk gun gittim trafige, bi takipciye dosya filan actirdiktan sonra takipci bana abi sira filan alma, git evrak kayda, ordaki memura dosyayi ver, motorun plakasinin kayitli oldugu ilden soracaklar borcu filan var mi diye. Dedigini yaptim, surati bir karis gezen memur bana 2 gun sonra gel deyip kafasini cevirdi (aslinda cevap aninda geliyor ya).
Neyse, 2 gun sonra gittim baktim vukuat kisminda vukuati var yaziyor, aciklama olarak da satis gozukmuyor ibaresi. Kendi kendime bu ne ola acep diyerek evin yolunu tuttum (zaten eski plakayi da sokmeden gelmisim, sokmem gerekiyormus. Adama dogru-duzgun anlatmiyorlar ki). Halbuki vergi dairesinde motoru aldigim cocuk o senenin tasit vergisi taksidi odenmemis cikinca orada odeme yaptiydi.
Neyse, eve ulasinca hemen plakanin kayitli oldugu ilin trafik tescil subesini arayip telefona cikan memura durumu anlattim. Bana merak etme, birsey cikmaz, noter satisi henuz bizim kayitlara gecmemis, olan bu dedi. Guvence aldik ya, biraz daha rahat ama halen endiseli sekilde plakayi sokup ogleden sonra tekrar gittim elimde dosya (Allah'tan sira numarasini atmamisim ve halen onumde 20 kisi filan vardi). Dosyayi alip tamam 2 gun sonra gel 4.30 da dediler.
Dedigi gun gittik, saat 5 gibi milletin isimlerini okudular, benimki yok (bu arada plaka fisini onceden vermislerdi, basilmis plaka ile elimde gezip duruyorum. Plakanin fisinde aciklama kisminda "traktor plakasi" yaziyor ki o ayri bir komedi). Ismi okunmayanlar ne oldu filan diye o kargasada guc bela sorabildim. Kahraman Turk Polisinin biri git dosyani ilk alan memura sor dedi. Yasinin benimle ayni yasta, muhtemelen benden de genc oldugunu tahmin ettigim bayan memur bana babacan bir ifade ile ablacigim senin dosyada sorun var, bak burada vukuatli yaziyor diye sanki ilkokul cocugu ile konusur gibi dosyayi yanindaki memura havale etti. Aklimdan bir an ulan sizin topunuzun sulalenizi diye baslayip naralar atarak onume ilk cikan polisin ustune atlamak fikri simsek hiziyla gecse de cok sukur sagduyum agir basti (muhtemelen icimden sacmalama lan, burasi Emniyet Mudurlugu, aninda atarlar bodrumdaki nezarete diyen ses etkili oldu).
Saat 5'i on gece bana acidiklarindan mi, mesai bittiginden mi nedir, tekrar sistemden bakip, tamam, al bakalim diyerek ruhsati onume attilar lutfeder gibi.
O gun bugundur bir daha bu tur isler icin trafige gitmeyip takipcilere bir miktar para kaptirmaya razi oldum. Boyle bir sistemi icat edene de bol bol kalay basarak!