Gordugum kadari ile bir arkadasimizin hakli olarak benzin zammini elestiren yazisi hafiften siyasi mesajlarin verildigi bir tartisma konusuna donusmus. O zaman ben de musaadenizle goruslerimi belirten bir kac satir yazayim.
Turkiye'de benzin, alinan vergiler yuzunden (bildigim kadari ile) Avrupa'nin en pahalisi. Tasitlardan alinan vergiler de (KDV+OTV) cok yuksek ve ozellikle 2000 cc uzeri araclarda vergi orani aracin fabrika degerinin ustune %100'den bir artis getiriyor. Bunlara tamamen katiliyorum ve degismesini gonulden arzu ediyorum.
Tam burada bazi farkli konulara dikkat cekmek lazim. Ulkemizde odenen gelir vergilerinin (en son aciklanan rakamlara gore) %40'ini maasli/bordrolu kesim oduyor. Isyeri sahibi veya "patron" tabir edilen kesim ise kalan %60'i. Icinizde kendi isi olanlar, bir sirkette muhasebeci olarak calisanlar vardir. Soyleyin bakalim calistiginiz sirketlerin kac tanesi gercekten odemesi gereken vergiyi oduyor? Lafa gelince herkes milliyetci, vatansever ama icraat farkli.
En son yaptiginiz bir alisverisi dusunun (supermarket vs. haric). Kac tanesinden fis aldiniz? Soylemek istedigim su: Bu kadar yuksek oranda vergi kacirilan bir ulkede devlet yakaladigindan vergiyi sonuna kadar aliyor ve yine ayni sebepten dolayli vergilerin orani cok yuksek.
Diger bir husus. Turkiye'deki kisi basina dusen borc orani bazi arkadaslarin zannettiginin aksine o kadar yuksek degil. Dunyanin en borclu ulkesi sizce neresi? Soyleyeyim, ABD. Peki ekonomisi (su an) en kuvvetli ulkesi hangisi? Yine ABD. Demekki kisisel borc orani ile ulkelerin ekonomik seviyeleri arasinda birebir baglanti kurmak yanlis. Ilaveten, son aciklanan rakamlara gore Avrupa'da kisi basina dusen borc orani en fazla ilk 10 ulke arasinda Turkiye yok. Ilk 3'e de Irlanda, Ingiltere ve Yunanistan giriyor.
Son olarak sunu belirteyim. Ben su an 40 yasindayim. Turkiye'de son 20 yilda benzinin dusuk oldugu, vergilerin dustugu, ona-buna zam yapilmadigi bir donem hatirlayan var mi?
Bence soylediklerimizi siyasetten arindirip mantik suzgecinden gecirelim. Sevsek de sevmesek de, kabul etsek de etmesek de hepimiz bu ulkenin vatandaslariyiz ve ulkemizi daha iyi yerlere getirmek yine bizim elimizde. Bunu da birlik icersinde yapmaktan baska yolu yok bu isin.
Hepinize selam, saygilarimla.
Iyi seneler