Arkadaşlarıma iyi günler dilerim.....
Dün forma giremedim fakat form bayağı bir hareketlenmiş...
Bu silkeleme olayı birkaç şanlı arkadaş dışında herkeste var...8000 - 10000 Km ye gelip hiç sorun yaşamadım diyen arkadaşlarda var aramızda....
Motorumuzda silkeleme olayı başladı ise , anladığım kadarıyla bu sorunu ortadan kaldırmak imkansız gibi..
Ben motoru ilk aldığımda ehliyetim olmadığı için motoru aldığım beyden beni eve kadar bırakmamı istemiştim , arada 3 km kadar mesafe vardı kırmadı beni bıraktı.Yolda her duruş kalkışta silkeliyerek kalktık..Ben fazla üzerinde durmamıştım.Kullanma hatası diye düşündüm.....
Fakat motoru ehliyet alıp ben kullanmaya başladığımda , motor kalkışlarda
parçalanacak gibi silkeliyordu.Bilhassa motor soğukken...Isındıktan sonra silkeleme azalıyordu...
Adamcağız onu uzun süre kullanmış olacakki sağ tarafta teker ve egzostun bağlı olduğu travers , 3 bağlantı vidasının olduğu yerden çatlıyarak kırılmış...Egzors manifolt civatalarını sarsarak düşmesine neden olmuş.........
İlk defa servise götürdüğünde ( ki aldığım adamın gittiği servise götürdüm ) Usta sana başka 150 lık motorun varyatörünü takalım birdaha silkelemez dedi.. ve siyah saç renginde (orjinali gümüşi renkte ) arka varyatör taktı , gerçektende değiştireli 5000 km oldu 400 - 500 km dir hafif silkeleme yapmaya başladı..oda motor dur kalklardan veya sıcak havalarda komple varyatörün ısınmasından sonra hafif silkelemeye başladı ileride artarsa bende yeni varyatör takacağım..Fakat orjinalmi yoksa ustanın taktığı varyatörmü karar veremiyorum..Fakat ustanın taktığı şu an 5000 km de ve 4500 km si sorunsuz geçti şu anda çok az silkeleme yapıyor oda çok sıcaklarda...
Anlatmak istediğim silkeleme önemli devam ettikçe gereksiz arızalara sebep olmakta...
Silkelemenin sebebini hep kasanın ağır olduğuna bağlıyorlar..Bence kullanılan malzemenin kalitesi..
Silkeleme , Volan tası kavrama yüzeyi ve kavrama balataları arasındaki kaydırmadan kaynaklanmaktadır....İlk takıldığında pürüzlü yüzeyleri olan tas ve balatalar zamanla sürtünmeden kaynaklanan ayna gibi parlak yüzeylere sahip olmaktadırlar..Bilhassa balataların üzerinde reçinemsi yapışkan yüzey meydana gelmekte ve ilk kalkıştaki kaydırarak kavrama olayını , yapışma kaydırma olayına bırakarak silkelemeye sebebiyet vermektedir...
Servislerin yaptığıda volant tası ve balatalar üzerinde olusan parlak ve yapışkan yüzeyi , pürüzlü hale getirmek.....Gres yağını sade varyatör göbeğindeki slindir rulmanları yağlamak için kullanırlar..Yağ kesinlikle tasa ve balatalara değdirilmemelidir...Bu yapışkan yüzey oluşmasına sebep olur...
Zımparalama olayı geçicidir..Zımparalamanın yapmış olduğu pürüzlendirmenin kuvvetıne yani çiziklerinin derinliğine bağlıdır....yani geçicidir.......Yenisi ile değiştirmek tavsiye olunur.....Kullanıma göre üç beş ayda bir varyatör kapağını açmak aliminyum gövdeli vida yataklarının aşınmasına ve yalama olmasına sebep olur..Verilen işçilik parasıda ayrı...
Eğer resim göndermeyi becerebilirsem ..Elimdeki ön varyatör , kayış , arkavaryatör üçlüsünü ve kayış takmasını fotoğraflıyarak anlatmaya çalışayım....Önemliside kendi yapmış olduğum Ön ve Arka varyatör sökme aparatlarını ölçü ve resimleri ile anlatayım..Arzu eden bir demirciye yaptırabilir.....
Kazasız masrafsız ve zevkli sürüşler...
ufuk-tarhan arkadaşımın yaptığı işlerle ilgili yorumlarımı sonra yazacağımm..Kendisini tebrik ederim..