ZAT çı arkadaşlara iyi akşamlar
Eski zatçı fakat formumuza yeni katılan Ufuk Tarhan , arkadaşımızın yazısını okuduktan sonra dayanamadım birşeyler yazmak istedim..
Ufuk ,birde şu anda motorun kaç KM de olduğunu yazsaymışsın ,bu olayların kaç Km ye sığdığını öğrenmiş olurduk....
Kafama takılanları şöyle sıralayım..
170 Tl ye arka varyatör değiştirmişsin. Varyatörün fiyatı yeni 45 Tl oldu.Değiştirdiğin zaman belki 25 veya 35 liraydı..Bir varyatör değiştirme için çok fazla işçilik....Birde yapmış olsa neyse...Sonra yenisini çıkarıp tekrar niye eskisini takıyor???Niye yeni kayışı çıkarıp eski kayışı takıyor...?
Kopanın yerine taktırdığın yeni kayış nasıl 3 Km de kopuyor..Adam Çamaşır ipi sarsa yine üç Km den fazla gider....Bana garip gelen yerler...En kötü kayış bile en az 2000 Km gider...Ben geçen sene değiştirdiğim orjinal kayışı bu bahar 4500 Km de değiştirttim usta daha çok gider dedi hakikaten hiç yıpranma yoktu.Ama ben değiştirttim..
Kendinde değiştirebilirsin fakat arka varyatörü sökmen için özel bir aparatın olması lazım veya bir demirciye yaptırman lazım..Ayrıca lokma takımın olması lazım.Önvaryatörü sökmek içinde ayrı bir aparat lazım..Şunu kesin söyleyebilirimki yeni takılan bir kayış ve arka varyatör en az 4000 Km sorunsuz gitmesi gerekir........Bunun için motorumuzu bakıma verdiğimizde başında durup değişen parçaların orjinal olup olmadıklarına bakmak veya parçayı alıp tamirciye götürmek lazım.
Motor vuruntusu,nu kafaya taktığını söylüyorsun ,, motor vuruntusu olduğundan eminmisin ? sibop sesi olabilirmi...Kaç oktanbenzin kullanıyorsun..El kitabında 90 - 95 oktan arası diyor ,,Yüksek oktan benzin vuruntu yapar..Bunu benzinin oktanını düşürerek takip edebilirsin..
Krank Tamirini kendim yapacağım diyorsun ..Bu motorun en zor değişen parçası..Komple motoru sökmen ve parçalaman gerekir..El kabiliyetinin dişinda motor bilgisi gerekir özel aletler ve torklu anahtarlar
gerekir..Bana göre sen bunun dişindakilerini kendin yap ama motora dokunma derim...
Parça bulunmuyor diyorsun Oysa Mondial parça katoloğunda her parçası ve parakende satış fiyatı var...Bütün arızalarımızı bakıma gitmeden önce parça fiyatlarını internetten öğrenerek ve bilerek gitmekte fayda var..
Vida gevşeme ve düşmeproblemi bütün zatlarda var.Ben geçen sene aldığımda bir sefer elden geçirdim eksiklerini tamamladım ..Şimdi ayda bir veya gözüme takıldıkça vidaları elden geçiriyorum.Daha bir vida bile kaybetmedim..Arasıra trafik olmayan yollarda motorunuzu kasksız kullanarak motorunuzu dinleyin, ses yapan yerlerini tespit edin ve gidermeye çalışın..Sadece vida gevşemesini değil.Motor sesini varyatör sesini ve varyatör sesini dinleyerek farklılıkları bulabilirsiniz..
Arka teker kanlları ında çatlak diyorsun...? Lastiktemi , janttamı anlayamadım.....Jjanttaki çatlakta , lastik tekerlekteki çatlakta çok önemli..Zatın Ön ve Arka tekerleri dubles iç lastik yok lastıkteki derin çatlaklar lastiğin aniden patlamasına yol açar..
Arka teker..Beş senelik motor Km sini bilmiyorum ama Rulmanları kapalı iki Z rulman olduğu için yağsız rulmanlar yani dişardan yağlanamıyorlar.Rulman varyatör ve tekerin ısısı ile ısındığından zamanla yağı eriyip yağsız kalıyor..Yeni değişti diyorsun ve sağa sola sallanıyor diyorsun
rulmanın yeni olduğuna göre acaba rulman yüksüklerinimi takmadılar..?..Hep soru işareti..Bu yüzden Motorumuzun bakımı esnasında başında duralım..Veya işyerinden izin alma durumu yoksa cumartesi veya müsait olduğumuz saatlerde gidelim...
Siperlık sesi için birşey yazmayacağım daha 4 gün önce yazdım...Pek okunmadığına karar verdim..
Ayna ile ilgili..aynada dört adet sabitleme vidası olduğunu Aliçoya cevap olarak yazmıştım..Onunla ilgili yazımda bulabilirsiniz..
Gürsel arkadaşımızıntamircisi benzin hortumları ile ilgili bir saptamada bulunmuş ...Zat lar benzin hortumlarını çok yıpratıyor..Fakat ZAT ın bunu nasıl yaptığını söyleseymiş bizde öğrenirdik..İşte arkadaşlar ZAT larımızı götürdüğümüz tamircilerin durumu....Arkadaş herhalde ZAT ın hortumları çok kalitesiz benzinden dolayı çatlıyor diyecekti...
EVET Moner..arkadaşımızın dediği gibi ..içi bezli benzin hortumları var onlardan alıp kendimiz değiştirebiliriz..Bunun için sağ taraftaki grenajı bilhassa ayakla basılan kalın vidalı ayaklığı sökmek gerekir..
150 ZAT ank..Evet varyatör kapağı bilhassa yazın el değmeyecek kadar ısınır..Bütün sürtünmeye maruz kalan parçalar varyatör kutusu içersinde..önvaryatör , kayış , arka varyatör ve birde arka fren kasnağı..
Dikkat....varyatör kapağının ön tarafında yuvarlak , aşağı yukarı 5 - 6 cm çaplı bir hava giriş deliği var .Onun önünde de pislik girmemesi için yuvarlak sünger var..Çok tozlu ve çamurlu yollarda kullanıldığında o süngeri yerinden çıkararak yıkayıp temizleyiniz..Oradan hava emişi olmazsa ön varyatördeki soğutma fanı bir işe yaramaz ve varyatör gurubu olduğundan çok fazla ısınır...
Arkadaşlar sizlere yakıt hesabım....
İlk 1000 Km de 5 sefer benzin almışım105 Tl ye 32.03 Lt benzin
İkinci 1000 de 6 sefer benzin almışım 100 Tl ye 33.63 Lt benzin
Yani 100 Km de ortalama 3,2 3,36 Lt benzin yakmışım. İdeal benzin sarfiyatı..
Zaten benzin sarfiyatınızı öyle bir iki depo ile sıhhatlı bulamazsınız...Benzinciden aldığınız fişleri saklıyarak en sıhhatli olçümü yaparsınız...
Herkese kazasız masrafsız ve zevkli süsüşler..
Merhabalar Ahmet Bey,
forumumuzda daha oldukça yeniyim. aynen dediğiniz gibi eski bir zat 150 kullanıcısı olmama rağmen hatta ve hatta internet kurdu olmama rağmen böyle bir siteden haberim yoktu. tabii iş güç. herneyse.. böyle bir yer olması ve böyle bir site içerisinde dayanışma olması çok güzel olsa gerek.
gelelim yazdıklarınıza.. konu hakkında bilgili olduğunuz anlaşılıyor. zaten benim de aradığım bu. yani sizin gibi değerli arkadaşların motor bilgisine ihtiyacım var.
Sevgili monerr arkadaşımın önerisine uyarak aynen dediği gibi buraya yazmış olduğum tüm satırları mondial in sitesine geçtim. bakalım neler çıkacak. tabii ben bu arada dış görevde olacağımdan dolayı ne yazık ki ancak bir hafta sonra bu konuyla ilgilenebileceğim.
sorduğunuz sorulara gelince. motorum aşağı yukarı 10000 sınırına dayanmış durumda. tüm bu yazdıklarım 10000 (onbin) km içerisinde gerçekleşen durumlar.
aynen yazdığım gibi ilk üç sene boyunca sadece ve sadece servislerde arızaları giderdim. aynen de dediğim gibi beni yoldular da yoldular. dolayısıyla bütün servislerden resmen iğrendim. ancak her servise gittin mi derseniz tabii ki hayır. motorun ilk bakımı ve sonraki yağ değişimleri, buji değişimi vesair ivir zivir arizalarin herbiri servis tarafından giderildi. ancak ne kadar süreyle gecerli oldu bu tamiratlar ne yazik ki bilemediniz bir ay hadi iki ay olsun adamlara ayıp etmeyeyim.
varyatöre gelince ön varyatör için de arka varyatör içinde bildiğiniz gibi tırnakli bir tutucuya ihtiyaç var. onun dışında somunları açmak için de tabii havalı sökücü ve takıcılar gerekiyor. elle açmak oldukça zor. bunu biliyorum. ancak elim çok da kötü değildir. belki güç gelen bazı şeyler olacaktır ama onun da bir çaresini bulacağımı sanıyorum.
krank konusunda ise artık servise gitmek istemiyorum. çünkü beni gene yolacaklarını ve tamir için vereceğim paraya artık acıyorum. dolayısıyla bu tamiratı kendim yapmak istiyorum. tamam muhakkak motor aksamı torklu anahtarları gerektiriyor. valla bir torklu anahtar almak o kadar zor olmasa gerek. en azından bu servislere kaptırdığım paralarla sanırım bir tamirhaneyi donatacak kadar alet edavat alırdım diye düşünüyorum. ki oldukça fazla sayıda tamir edebilecek takımım var. şükür dededen ve babadan kalma bir hastalık bu. ancak işin oldukça zor olduğunu biliyorum. belki motoru artık tamir edilemez bir hale getireceğim. ama emin olun ki bu servisler yüzünden bu duruma düştüğümü söylemek istiyorum. o kadar bıktım.
motor vuruntusu demedim ancak varyatör için eski kayış ve eski varyatör yerine takılınca motorun sesinde höööööööööööööörrrrr diye bir ses oldu. yani bunu kafama takmadım aslında hatta bu kayış takımından sonra aracın yakıtında müthiş bir düşüş oldu diyebilirim. daha önce 200 kuruş yakıyordu bu aşağı yukarı 100 - 110 kuruşa falan düştü. ancak işte gene de ne yazık ki kayışını bu sabah kopardı. bu kayış takılalı daha iki hafta ya oldu ya da olmadı.
benzin olarak yüksek oktanı tercih etmiyorum. normal oktanlı olanı kullanıyorum. aşağı yukarı hemen hep aynı yerden alıyorum. yani benzin ile pek bir sorunum yok.. haa pardon daha ilk günden itibaren full yapınca neresinden kaçırdığını anlayamadığım (önceleri) bir akıntı oluyordu. ki daha benzin koyarken akıyordu. daha sonra tüm grenajı söküp depoyu çıkardım ve etrafında bir kaçak olup olmadığını kontrol ettim. baktım ki deponun üzerinde olan kapaklı (adlarını bilmiyorum) yer biraz gevşek.. onu kalınca bir boru anahtarı ile sıktım. ama gene de kaçırdı.. şimdi genel olarak benzincinin pompasının atmasına kadar benzin koyuyorum. dolayısıyla akıntı işini de halletmiş oldum.
bu arada özür diliyorum. yazım uzun oluyor ama gene de sorunlarımı aktarmaktan vazgeçmek istemiyorum. sanırım senelerin getirdiği bir sıkıntıyı ancak anlatabileceğim bir yer buldum diye olsa gerek sabrınıza şimdiden teşekkür ederim.
ancak bir konuyu atlamışım. bu tamirci arkadaş varyatör değişiminin yanısıra bir de marş taşşağını değişti.. ben hiç bir şeye itiraz etmiyorum. şu değişecek değiş.. belki adamlar beni tam keriz olarak görüyorlar ve ona göre fiyat veriyorlar. mondialin dediğiniz gibi sitesinde tüm parçaların fiyatlarını gördüm. hatta işçilik fiyatlarını dahi.. bu konudan haberdarım. ancak sizin olduğunuz yerde sanırım iyi ustalar var ki böyle kazıklamıyorlar. ancak ben servislerden bile kazık yedikten sonra bu adamların yaptıklarına hiç şaşırmıyorum. bu nedenle aşağı yukarı 200 liraya yakın bir masraf ettikten sonra (buna çektirme parası dahil daha doğrusu çekenin benzin masrafı olarak 25 lira vermiştim) gene dediğim gibi iki hafta içerisinde gümledi gitti kayış. az önce onu da çıkardım.. tamamen parçalanmış ve ön varyatörün üzerinde hiç kayış kalmamış arka varyatöre ise sıkışmış haldeydi. sanırım arka varyatörde bir sıkıntı olsa gerek. kayışı çıkardıktan sonra motoru çalıştırdım ve baktım kranka bağlı varyatörde yani ön varyatörde bir salınım bir yalpalama var mı diye.. ama yok en azından ben göz ile göremiyorum. bu arada bir şey daha keşfettim benim ayak marşının olduğu dişlinin altta kalan tarafında iki üç diş üstte diş yok. enterasan geldi bana.. bu nedenle ayak marşı dişlisi ile onun arkasında kalan dişlinin oklarını bir araya getirmek mümkün olmuyor. bir iki milim yukarda ya da aşağıda oluyor. valla çok enterasan şeyler bunlar.
parça konusuna gelince.. sevgili arkadaşım ben servislerin ve parça barındıran mondial bayilerinin yalancısıyım. aynen dediğim gibi bir arka fren müşirini tam beş aydır bekliyorum ki getirsinler. adamlar para kazanacak beş lira on lira yirmi lira fiyatı önemli değil ki.. önemli olan saat gibi çalışsın.. ama ben bu motoru aldığımdan beri saat gibi çalışan tek şey cüzdanımdan çıkan paralar.. yazık biz de parayı havadan kazanmıyoruz.
elbette mondialin sitesinde bu parçaların tümünün numaraları da dahil olmak üzere fiyatları ve değiştirilme ücretleri yazıyor. ama olmayan parçaları bu servisler nasıl değiştirsinler. o zaman ne yapıyorlar... işte sorun da burada sanırım. her servis ya da tamirci bir şekilde tamir etmeye çalışıyor.. ki geçen benim son gittiğim tamirci adam arka fren müşiri yerine ön fren müşirini takıp levyeye biraz modifiye yaptı.. o da olmadı gene ben açıp tamir ettim.. bu da benim şanssızlığım işte.. aynen monerr arkadaşımızın dediği gibi çöl ve bedevi ile kutup ayısı arasındaki durum benimkisi..
evet aynen dediğiniz gibi mondial zat 150 de epeyce vida düşüyor.. ilk düşen vida sanırım egzosun kromajlı parçasının ve en sonunda egzosun manifoldun her iki vidasıydı.. hadi bu görünen vidaları sıkabiliriz de bizim elimizden gelmeyecek olan en azından basit kullanıcıların elinden gelmeyecek olan bu gibi özel yerlere nasıl ulaşalım sevgili ahmet bey.. her konuda servise gidersek bizi yoldukları yetmediği gibi ekstra bir daha mı yolunalım.. artık kendimiz de bir şeyler yapmamız gerekiyor.
şayet bir boş vakit bulursam bu krank meselesini açarken tümünü bir film haline getirip burada da yayınlamayı düşünüyorum. tabii yönetici arkadaşlarımız daha doğrusu forum yöneticileri de izin verirse.. ancak bunun için biraz vakite belki de bayağı bir boş zamana ihtiyacım olacak. inşaallah bir sıkıntı olmadan hallederim.
valla halk dili kullandığımdan daha çok teker demişim evet haklısınız kimseyi yanıltmamak gerekir. ben arka teker derken lastiğimi kasdetmiştim. lastik bu güne kadar değişmedi ama o da değişecek gibi görünüyor. çünkü dediğiniz gibi böyle binmek oldukça riskli.. her ne kadar dubless olsa da bir yarılırsa en az on takla attırır bana..
tekerleğin göbek kısmı daha yeni rulman takılmış olmasına rağmen (geçen yaz) tekerler langur lungur oynuyor.. tabii bu langır lungur derken yampiri gitmiyor onu demek istemiyorum ama göbekte bir milimetre ile başlayan lastikte nihayetinde bir santime kadar ulaşıyordur diye düşünüyorum. bilmiyorum yanılıyor muyum.
bu arada bir şey daha yazıp artık yazımı bitirmek istiyorum.
ne yazık ki hiç bir servis elemanı hiç bir zaman ve hiç bir şartta yanınızda durmanızı istemiyor. bunu en azından ben ankara daki servis personelinin takındığı tavırdan anlayabiliyorum. dolayısıyla yanlarında bulunmak için ancak ve ancak monerr arkadaşımızın (umarım ismini yanlış yazmıyorumdur) dediği gibi nalbant tamircilerde gerçekleşebiliyor..
hepinize kazasız belasız günler diliyorum. size de hasseten teşekkür ederim..