ben 8000 deyim, servise her gittiğimde servise her bakım için gittiğimde yani 1000-4000-8000. km lerde bana aynen şunu söylüyor (Abi bak, bu motorlar kronik yağ eksiltir, özellikle uzun yola çıkmadan ve devamında mutlak yağ seviye kontrolü yap, yağ eksiltme olayı, sıcak havalarda sıkıştırma veya yüksek devir uzun süreli sürüş yaparsan yağ daha çabuk buharlaşacağından dolayı artar) şu an 8150 km deyim. Çok fazla sıkıştırmadığım halde ben bile bu 8000 km boyunca toplamda 3-4 kere yağ ilavesi yaptım. Bence senin motorun içinde çok anormal bi durum olmayabilir. Servis yağ değişimlerinde yağını fazla koyuyor biraz. Abi 1000 km bakmasan olur diye ekliyor. Yağ çubugunda nereye kadar koyduğunu tarif ediyim:
Temsili yağ çubugu
Yağ çubugunun okla gösterdiğim hizasında, maksimum seviyesinin bi kaç mm kadar üzerinde iki tarafında da da küçük yuvarlak işaretler var. Benim servis her yağ değişiminde bu yuvarlak işaretlerin hizasına kadar dolduruyor. Benimde eksilme gördüğümde bu hizaya kadar doldurabileceğimi söylüyor. Bende böyle yapıyorum. Servis yağ seviyesi ortalara geldiğinde ilave yap, daha aşağı düşürme diyor. Bu küçük yuvarlak işaretlerin hizasına kadar yağ doldurmanız için 1200-1250 ml yağ gerekiyor. Normal yağ kapasitemiz 1 lt olduğuna göre 200-250 ml daha fazla yağ konulabiliyor.
Ayrıya motordan yağ boşaltılırken ne kadar beklendi ? Ben yağı kendim değiştirdiğim zamanlar tapayı söküyorum. Yağ boşalıyor. Bi kaç dk bekledikten sonra motoru sol yana doğru eğiyorum, biraz daha boşalıyor. ince ince belki bi 5-10 dk kadar akma devam ediyor. Sonra damlama moduna geçiyor. Benim gördüğüm yetkilşi servisler bu konuda fazla hassas değiller. Benim servis, tapayıu söktü, 5 dk bile geçmedi takıverdi. Belki içinde 100 gr daha yağ varedı kimbilir. En kötü, 50 gr vardır biraz daha uzun müddet beklenilerek alınabilecek. böyle düşünülürse bence çok anormal bi durum değil. Burgman 400 kronik bizim motorlardan daha da çok yağ yakıyor. 500 km de bir 200-300 ml ilave istediğinden bahsediliyordu forumunda. Günümüzde bi çok yeni nesil motor yağ eksiltiyor, bence çok anarmal bi durum değil.