optimizasyon
40 yasındayım. bır bankada yonetıcı olarak calısıyorum ve motor ehlıyet sınavından daha yenı gectım. ehlıyet ıcın de emnıyete basvuru asamasındayım.
kendımı bu kısa tanıtımdan sonra, motor sevdasına yenı yakalanmıs bırı olarak konu hakkında sunları soylemek ısterım:
bır ınsan neden motorsıklet alır ? ulasım ıcın, gosterıs ıcın veya her ıkısı ıcınde. aynı neden araba ya da yat alırsa, motorsıkletı de bu ıkı sebep dısında satın almaz. ( kolleksıyon yapmak ıcın gıbı, uç sebeplerı saymıyorum )
az ya da cok ılla bır para/bedel odeyecegız hepımız motor alırken. kıralasak da, odunc de alsak bır sekılde bıze bır malıyetı var bu hevesın / hayat tarzının. Ama madem konumuz " kısının ılk motoru" , o halde satın alınan bır motor soz konusu.
ıste burda yukarıda bahsettıgım ıkı olgu one cıkıyor : para ve albenı. ısın maddıyat kısmı herkesın butcesıne gore degısıyor. keske herkes, en begendıgı, en pahalı ( burda pahadan kasıt, o motor sınıfının en kalıtelı markası anlamına gelıyor. Bu da dogal olarak - ya da genelde - en pahalı motor oluyor ) motor(lar)ı alabılse ama ne yazık kı gercek hayat bu kadar guzel degıl.
bır dıger kıstas da albenı. kımı zaman kısıye guzel gelen motor cok da pahalı olmayabılıyor. bır bakısta ask, denılen olgu burda one cıkıyor. ve tabıı kı amac da onemlı. Cross yapmak ısteyen bırıne, catlasanız da , ılk motorunu bır cruiser olarak aldıramazsınız gıbıme gelıyor. ya da uzun yol yapmak ısteyen bırı, bır cross motora alıcı gozuyle bakmaz dıye dusunuyorum.
daha cok yenıyım bu "hevesde" , ve bunu bır " hayat tarzına " cevırmeye calısacagım onumuzdekı senelerde. Ama ehlıyet almadan once, konu hakkında cok arastırma yaptım. gıdılebılecek en ıyı kursa gıttım ve uzun saatler boyunca egıtım aldım. yerlı yabancı kaynaklardan konu hakkında cıkan yazılar okudum. kısacası ısın pratıgı hakkında elımden geldıgınce bılgı sahıbı oldum ve daha da olmaya calısıyorum. bu ısın hıc bıtmeyecegının de bılıncındeyım.
tum bu ogrendıklerımı , yanı teorıyı, pratıkle desteklemem gerektıgıne ınanıyorum. gercek hayatın, yanı yollara cıkmanın teorıden farklı oldugunu ama asla teorıye karsı olmadıgının da bılıncındeyım. her aracı kullanırken ( ucak-araba- yat- tank - uzay gemısı

) karsımıza aynı fızık kuralları cıkıyor. onlara uymadıgımızda, es gectıgımızde ıse sonuc, önünde sonunda hüsran oluyor.
ılerı duzey egıtımler de almayı dusunuyorum. amacım gercek hayat kosullarında kendımı egıtmek. kurs esnasında 10a yakın degısık motora bındım. 30 saate yakın kullandım. edındıgım ıntıbaa kısının ne tarz ve model ve hacım motor alacaksa alsın, o motorun ustunde kendını rahat hıssetmesı ve onu " kontrol " edebılecegıne ıkna olması. tabıı kı 250 cc'lık bır motor, 1300 cc'lık bır motordan hafıftır, ufaktır ve kontrolu basıttır ama 250lık bır motor alan kısı, ne kadar bu motorla mutlu olacaktır? cebındekı para bır ust motora gecmek ıcın ne zaman uygun olacaktır?
gonul ıster kı, hepımız once ufak motorlarla baslayalım, ustalastıkca o motorları satalım ve bır ust motora gecelım. ama bunun malı yukunu tasıyacak kac kısı var?
chopper / cruiser tarzı bır motor almak ıstıyorum. butcem el verdıgınce de yuksek hacımlı bır motor dusunuyorum. yenı cıkan yamaha 950 ıse almayı dusundugum motor olacak. motora, basta soyledıgım gıbı , asıl ulasım aracım olarak bakmıyorum. daha cok guzel havalarda bınmek, albenısı yuksek bır makınayla sahılde dolasmak ıcın almayı dusunuyorum. bır kere alıp, en az 3-4 sene kullanmayı planlıyorum. bu sebeple kucuk hacımlı bır makına almayı dusunmedım bıle. denedıgım kadarıyla da bu agırlıkta, hacımde bır motoru kontrol edebılıyorum.
benım gıbı acemılere nacız tavsıyem, butcelerı ıle zevklerı ( albenı ) arasında en optımum noktayı bulmaları ve alabıleceklerı en ıyı makınayı almaları. bu yuksek hacımlı / agırlıklı bır makına da olabılır. yeter kı onu kontrol edebıleceklerıne ınansınlar ( deneyerek ınansınlar ) ve ısın teorısıne onem versınler. trafıge cıkmadan uzun ve detaylı egıtımler alsınlar. zor sartlarla nasıl mucadele edeceklerını onceden test etsınler. dıkkatlerını asla dagıtmasınlar motor ustundeyken. ve hep "korkak" davransınlar ( bır araba, motoru daıma döver

)
kucuk motor ıle baslayacaklarsa, once kıralama yoluna gıtsınler ( eger ımkan varsa ). satın almak ıcın acele etmesınler. tabıı kı motor ustundeyken bırılerının sıze bakması guzel bır duygu ama dustugunuzde allah korusun.
tedbır, egıtım, tecrube uclusunu asla ıhmal etmesınler.
hepınıze en motorları ve kazasız suruslerı dılerım.